breaking newsΕλλάδα

Έσκυψε το κεφάλι ο Τσίπρας: Μετονόμασε το «αεροδρόμιο Μακεδονία» σε «Μίκρα» – Από το 2008 το ζητούσαν οι Σκοπιανοί

 

Πολλές συζητήσεις προκάλεσε η αναφορά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από τα Σκόπια σε «αεροδρόμιο της Μίκρας», κατά την ομιλία του για τις συνεργασίες που πρόκειται να γίνουν το επομένο διάστημα μεταξύ της χώρας μας και του γιουγκοσλαβικού κρατιδίου.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός, ενώπιον του Ζόραν Ζάεφ, αναφέρθηκε στις συμφωνίας που υπογράφηκαν κατά την επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου στα Σκόπια, λέγοντας:

«Σημαντική είναι και η συμφωνία ανάμεσα στις Υπηρεσίες Πολιτικής Αεροπορίας για τη βοήθεια που θα δώσουμε και σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση στελεχών της Βόρειας Μακεδονίας και σε ό,τι αφορά όμως και τη βοήθεια, την τεχνική, μέσα από το ραντάρ υψηλής τεχνολογίας που διαθέτουμε στο αεροδρόμιο της Μίκρας, στη Θεσσαλονίκη, για να μπορέσουμε να δώσουμε σημαντική τεχνική υποστήριξη στον τομέα της ασφάλειας των πτήσεων στον τομέα της αεροπορικής ασφάλειας».

Το διαδίκτυο «πήρε φωτιά» από τις αντιδράσεις, με τους περισσότερους να κάνουν λόγο ακόμη και για μετονομασία του Αεροδρομίου «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.

Ήταν τόσος ο σάλος, που κυβερνητικές πηγές οδηγήθηκαν σε διευκρινίσεις, αναφέροντας: «το ραντάρ της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας που θα χρησιμοποιηθεί για την υποβοήθηση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Βόρειας Μακεδονίας και στο οποίο αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός, βρίσκεται στο Τρίλοφο της Μίκρας, εκτός του αεροδρομίου “Μακεδονία” της Θεσσαλονίκης».

Άλλους έπεισε η εξήγηση αυτή, άλλους όχι, όμως κάποιοι θυμήθηκαν ένα δημοσίευμα εφημερίδας των Σκοπίων το 2008, τότε που ήταν σε εξέλιξη οι συζητήσεις με τη γειτονική χώρα, που κατέληξαν με τη γνωστή Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι.

Συγκεκριμένα η εφημερίδα «Ντνέβνικ» με πρωτοσέλιδο τίτλο προανήγγειλε στις 25 Ιουλίου του 2008 αλλαγή του ονόματος του αεροδρομίου Θεσσαλονίκης από «Μακεδονία» σε «Μίκρα».

Ανέφερε δε πως αυτός ήταν ένας όρος που έθετε η τότε ηγεσία των Σκοπίων στις διαπραγματεύσεις της Νέας Υόρκης υπό τον Μάθιου Νίμιτς. Πάντα κατά το ίδιο δημοσίευμα, η ελληνική πλευρά φερόταν έτοιμη να δεχθεί την μετονομασία.

Για την ιστορία, το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης μετονομάστηκε από «Μίκρας» σε «Μακεδονία» το 2008.

Τα «Fake news»

Αντιδράσεις προκάλεσαν και οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα ότι είναι fake news ο ισχυρισμός ότι τώρα δημιουργήθηκε το πρόβλημα με τα εμπορικά σήματα ενώ υπάρχει εδώ και 25 χρόνια. Η ιστορική λεπτομέρεια είναι ότι πριν η γειτονική χώρα είχε την επίσημη ονομασία Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και σήμερα με τη Συμφωνία των Πρεσπών ονομάζεται Βόρεια Μακεδονία με μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα. Η ελληνική Μακεδονία είναι η περιφέρεια μιας χώρας, γεγονός που κάνει πιο ισχυρή την υπερασπιστική γραμμή των Σκοπίων όπως τονίζουν διπλωματικές πηγές.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης προειδοποίησε για τους κινδύνους που αφορούν τις εμπορικές ονομασίες και έκανε και προτάσεις για την προστασία των ελληνικών μακεδονικών προϊόντων: Διευκόλυνση των επιχειρήσεων στην κατάθεση ευρωπαϊκών σημάτων στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ε.Ε., κατοχύρωση περισσότερων μακεδονικών προϊόντων ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) στην Ε.Ε, έκδοση Υπουργικής Απόφασης η οποία θα απονέμει αυτόματα το σήμα «GR», ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτά τα είναι προϊόντα είναι ελληνικά κλπ.

Οι Τσίπρας και Ζάεφ ανακοίνωσαν ότι τον Μάιο θα συγκροτηθεί κοινή Επιτροπή με συντονίστρια την υφυπουργό Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου που θα μελετήσει τα προβλήματα με τα εμπορικά σήματα σε ορίζοντα τριετίας. Που σημαίνει ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι. Εάν δεν υπάρξουν άμεσες πρωτοβουλίες οι Έλληνες Μακεδόνες θα βλέπουν να περνάει από μπροστά τους το τραίνο των εμπορικών σημάτων και να το χάνουν.

Πολλά κενά, χαμηλά αντανακλαστικά

Τα πολλά κενά της Συμφωνίας των Πρεσπών αποκαλύπτονται από την ανάγκη να δημιουργηθούν διάφορες επιτροπές για να παρακολουθούν την εφαρμογή της, όπως διαπιστώθηκε και από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στα Σκόπια.

Εκτός από την Επιτροπή για τα εμπορικά σήματα, θα συγκροτηθεί και άλλη Επιτροπή για το θέμα της ανάδειξης του brand name της κάθε χώρας και επίλυσης άλλων οικονομικών θεμάτων που θα προκύπτουν, τον συντονισμό της οποίας θα αναλάβει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. Επίσης η πρεσβεία που θα ανοίξει στα Σκόπια θα ενισχυθεί με τρεις διπλωμάτες.

Παράλληλα θα προβλεφθεί ειδική δομή στο υπουργείο Εξωτερικών που με επικεφαλής πρέσβη που επίσης θα ελέγχει την εφαρμογή της Συμφωνίας.

 

 

pentapostagma

Back to top button