breaking newsΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τους ρήμαξε ο ανεμοστρόβιλος – Μαρτυρίες κατοίκων (εικόνες)

Αλουμίνιο, κεραμίδια, μπάζα και λάσπη. Απομεινάρια από τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής, σπαρμένα από το μένος της θύελλας που χτύπησε την κοινότητα Αγίων Τριμιθιάς, υπενθυμίζοντας με άγριο τρόπο το μέγεθος του ανθρώπου μπροστά στη δύναμη της φύσης.

Ο ανεμοστρόβιλος σε κάποιες περιπτώσεις έσπασε πόρτες και παράθυρα, περνώντας μέσα από τα σπίτια. Σε άλλες πάλι, η ορμή ίσα που χάιδεψε τις στέγες και τους κήπους ξεριζώνοντας ό,τι βρήκε στο διάβα της. Το φαινόμενο άφησε πίσω του μόνο υλικές ζημιές και τους κατοίκους της περιοχής σαστισμένους.

Την επομένη οι περισσότεροι ήταν στις αυλές τους προσπαθώντας να μετρήσουν την καταστροφή και να σώσουν ό,τι μπορούν. Όμως, πάνω και πέρα από τα συντρίμμια, η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη. Παρά τις ζημιές τους, αρκετοί βοηθούσαν τους διπλανούς τους, οι οποίοι είχαν δεχθεί μεγαλύτερο πλήγμα.

«Πήγαμε πίσω από την πόρτα και αρχίσαμε να τη σπρώχνουμε για να παραμείνει κλειστή. Βλέπαμε πως είχε κάνει ένα τόξο. Μετά από λίγο ένιωθα πως θα λιποθυμήσω. Δεν κατάλαβα πως έγινε, ο σύζυγος μου με έσπρωξε μακριά και μπήκαμε στο αποχωρητήριο για να γλυτώσουμε».

Το σπίτι του Κύπρου και της Μαρίας Ανδρέου ήταν στο κέντρο του τυφώνα. Η διπλή πόρτα τους παρασύρθηκε από το κούφωμα της, τραβώντας μαζί της ακόμη και το τσιμέντο. Έπειτα το συνονθύλευμα αέρα και λάσπης βγήκε από την είσοδο που βλέπει στην αυλή τους, ισοπεδώνοντας και αυτή, αφού είχε διασχίσει το σπίτι τους.

«Η τουαλέτα άρχισε να βγάζει νερό. Προσπαθούσα να κλείσω το καπάκι. Ήταν μάταιο. Αντικείμενα έπεφταν στα παράθυρα. Έσπασαν τα τζάμια. Ο σύζυγος μου, φώναζε πως μετακινούνται τα αυτοκίνητα. Άνοιξαν τα ντουλάπια της κουζίνα και έπεφταν τα ποτήρια».

Το σαλόνι τους έφτασε στον κήπο, ενώ ότι δεν βγήκε από την άλλη έξοδο, έφυγε προς τα πάνω, από τον σπασμένο φεγγίτη. Επικρατούσε χάος. Στο σπίτι μπήκε η ξαδέλφη της, αν και χτυπημένη επίσης από τον ανεμοστρόβιλο, βλέποντας την κατάσταση ξέσπασε σε λυγμούς. Λίγο αργότερα άρπαξε από μια σκούπα προσπαθώντας να βγάλει έξω το παχύ στρώμα λάσπης που κάλυπτε το πάτωμα και κάθε επιφάνεια. Ο χώρος είχε αρκετούς ανθρώπους που βοηθήσουν. «Ευτυχώς που είστε ζωντανοί!».

Έβλεπαν από μακριά τον αέρα που στροβιλίζονταν σηκώνοντας ένα παχύ σύννεφο σκόνης, ήταν η κύρια περιγραφή που έδωσαν στον «Φ», οι κάτοικοι των Αγιών Τριμιθιάς.

Όπως εξήγησαν, η πλειοψηφία του κόσμου ήταν στο σπίτι τους καθώς η περασμένη Κυριακή ήταν βροχερή. Κανείς δεν ένιωθε ότι απειλείται, μέχρι που και οι ίδιοι έγιναν ένα με το βαθύ βουητό και το παχύ σύννεφο σκόνης. «Ήταν σαν να ζούμε μια ταινία τρόμου», ανέφερε ο Κωσταντίνος Κότσαπας, ο οποίος ήταν στο σπίτι με τα ανήλικα παιδιά του.

«Όταν πέταξε την πόρτα του γκαράζ και άρχισε να τρίζει και η εσωτερική, σκεφτόμουν πως αν πάρει και αυτήν, χαθήκαμε», είπε περιγράφοντας τον φόβο του και ιδίως των παιδιών του. Έπειτα μας έδειξε απέναντι από το μπαλκόνι του μια μεγάλη αλάνα. «Ο άνθρωπος είχε σπιτάκια με σκυλιά και πουλερικά. Σε κλάσματα δευτερολέπτων ο αέρας σήκωσε τα κλουβιά. Χάθηκαν», είπε σαν να μην πιστεύει ακόμη στα μάτια του. «Νιώθεις ότι είσαι ένα τίποτα, μπροστά στη φύση», κατέληξε.

Λίγο παρακάτω, η Στέλλα Μακρίδη περιέγραψε την ταράτσα της σαν σκαντζόχοιρο, αφού υπήρχαν καρφωμένα κεραμίδια από το διπλανό σπίτι στους τοίχους της. Η ορμή ήταν τέτοια που τα κομμάτια πηλού είχαν μετατραπεί σε οβίδες.

«Είμασταν στη Λευκωσία και κάλεσε στο τηλέφωνο ο γιος μου. Τον άφησα να κοιμάται και μας έψαξε κλαίγοντας, διότι νόμιζε ότι πεθάναμε. Ευτυχώς δεν έπαθε κάτι το παιδί μου». Στις αυλές υπήρχαν σπασμένα ξένα αντικείμενα, ενώ τα δικά τους είχαν χαθεί. Κάποιοι από τους στύλους ηλεκτροδότησης είχαν σπάσει και τους αποκαθιστούσαν τα συνεργεία της ΑΗΚ, τα οποία ήταν σε κάθε δρόμο. «Το μέταλλο έγινε πούπουλο», μονολόγησε ένας περαστικός, συνεχίζοντας τον δρόμο του.

50 σπίτια τσάκισε  η θύελλα 

Όπως εξήγησε στον «Φ» ο κοινοτάρχης του χωριού, Γιώργος Ιακώβου, παλαιότερα η ταχύτητα του ανέμου θα μπορούσε να ξεριζώσει κάποιο δέντρο. Ωστόσο, ποτέ ξανά δεν βίωσαν κάτι παρόμοιο. Προς το παρόν, στο απολογισμό υπάρχουν 50 σπίτια στη βορειοανατολική πλευρά του χωριού με μεγάλες και μικρότερες καταστροφές και επίσης δύο επιχειρήσεις.

«Κάποιοι, παρά την ακαταλληλότητα των σπιτιών τους δεν τα εγκατέλειψαν και το βράδυ της Κυριακής κοιμήθηκαν σε αυτά», είπε και σχολίασε ότι περίπου δέκα άνθρωποι έμειναν σε ξενοδοχείο και πολλοί ακόμη σε οικογενειακά τους πρόσωπα. Ο κ. Ιακώβου ανέφερε πως το 75% της περιοχής έχει ρεύμα και πως γίνεται προσπάθεια να υπάρξει πλήρης αποκατάσταση. Και κατέληξε λέγοντας: «Είδα το φαινόμενο από το αυτοκίνητο. Είπα στη σύζυγο μου ότι υπάρχει μεγάλο κακό και επιστρέψαμε πίσω στην Κοκκινοτριμιθιά».

€2.000 το πρώτο πακέτο βοήθειας

Οικονομική βοήθεια, υπό τη μορφή προκαταβολής, μέχρι €2.000 στους πληγέντες των ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν τις περιοχές Παλαιομετόχου και Αγίων Τριμιθιάς, ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση. Από την πλευρά του, το υπουργείο Εσωτερικών σημείωσε πως για σκοπούς διαχείρισης της κατάστασης βρίσκονται από την πρώτη στιγμή στο σημείο οι υπηρεσίες της Επαρχιακής Διοίκησης καθώς και συνεργεία της Πολιτικής Άμυνας.

«Ειδικά για τις κατοικίες και τα υποστατικά, έχει αρχίσει η καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών από έξι συνεργεία Πολιτικών Μηχανικών και Τεχνικών τους κράτους». Επιπλέον, ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, προτίθεται να υποβάλει πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο με την οποία θα ζητείται η παραχώρηση άμεσης οικονομικής βοήθειας, ως πρώτο μέτρο ανακούφισης των πληγέντων. «Το κοινό πληροφορείται ότι ως σημείο επαφής για τους πληγέντες έχει ορισθεί ο οικείος κοινοτάρχης, στον οποίο θα πρέπει να αποταθούν για να προσκομίσουν τα στοιχεία τους και να συμπληρώσουν τα αναγκαία έντυπα».

Μέχρι την Πέμπτη η καταγραφή ζημιών

Έξι συνεργεία της Επαρχιακής Διοίκησης συνεχίζουν την καταγραφή των ζημιών που άφησε πίσω του ο ανεμοστρόβιλος, με τον Έπαρχο Λευκωσίας, Μάριο Παναγίδη, να σημειώνει πως ο στόχος είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία εντός δύο ή τριών ημερών.

«Βρισκόμαστε κοντά στους πληγέντες από την Κυριακή και θα συνεχίσουμε να είμαστε εκεί μέχρι να καταγραφούν όλα τα υποστατικά και να ολοκληρωθεί η εργασία», είπε. Όσον αφορά τις επηρεαζόμενες περιουσίες, ο Έπαρχος ανέφερε ότι την πρώτη μέρα καταγράφηκαν 40 υποστατικά στους Αγίους Τριμιθιάς και 12 στο Παλιομέτοχο. Κάλεσε παράλληλα όσους πληγέντες έχουν ασφαλιστική κάλυψη, να αποταθούν στις ασφαλιστικές τους εταιρείες για να αποτιμήσουν τις ζημιές που υπέστησαν.

Για τις περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει κάλυψη, ο κ. Παναγίδης είπε ότι οι ζημιές θα καταγραφούν και θα προχωρήσει η διαδικασία μέσω του υπουργείου Εσωτερικών. Η εκπρόσωπος της ΑΗΚ, Χριστίνα Παπαδοπούλου, ανέφερε ότι υπάρχουν πλέον λιγότερα από 10 σπίτια στην περιοχή των Αγίων Τριμιθιάς που παραμένουν χωρίς ηλεκτρισμό.

  Δέσποινα Ψύλλου      Στέφανος Κουρατζής   

.philenews.com

Back to top button