breaking newsΔιεθνή

Χαμάς: «Είμαστε κοντά στην επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας» – Θα απελευθερωθούν 50 έως 100 αιχμάλωτοι

Ο αρχηγός της Χαμάς δήλωσε ότι η οργάνωση βρίσκεται κοντά σε συμφωνία εκεχειρίας με το Ισραήλ

Οι αξιωματούχοι της Χαμάς είναι «κοντά στην επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας» με το Ισραήλ και η ομάδα έδωσε την απάντησή της στους μεσολαβητές του Κατάρ, είπε ο Ισμαήλ Χανίγιε σε δήλωση που κοινοποίησε στο Reuters ο βοηθός του.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε τη Δευτέρα ότι πιστεύει ότι μια συμφωνία πλησιάζει. «Είμαστε πιο κοντά τώρα από ό,τι ήμασταν πριν», είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι για μια συμφωνία που στοχεύει στην απελευθέρωση ορισμένων ομήρων που κρατούνται στη Γάζα και μια παύση των μαχών που θα επέτρεπε την πολύ αναγκαία βοήθεια στη Γάζα.

Δύο πηγές εξοικειωμένες με τις συνομιλίες για εκεχειρία είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι μια δοκιμαστική συμφωνία περιλαμβάνει μια πενθήμερη εκεχειρία, που αποτελείται από κατάπαυση του πυρός στο έδαφος και περιορισμούς στις ισραηλινές αεροπορικές επιχειρήσεις στη νότια Γάζα.

Σε αντάλλαγμα, από 50 έως 100 κρατούμενοι που κρατούνται από τη Χαμάς και την Ισλαμική Τζιχάντ –μια ξεχωριστή παλαιστινιακή μαχητική ομάδα– θα απελευθερωθούν. Θα περιλαμβάνουν Ισραηλινούς πολίτες και αιχμαλώτους άλλων εθνικοτήτων, αλλά όχι στρατιωτικό προσωπικό.

Σε αντάλλαγμα, 300 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, θα απελευθερωθούν από τις ισραηλινές φυλακές. Ξεχωριστά, ένας αξιωματούχος της Χαμάς, ο Iσάτ ελ Ρεσίκ, είπε στο Al Jazeera ότι οι διαπραγματεύσεις επικεντρώνονται στη διάρκεια της εκεχειρίας, την παράδοση βοήθειας στη Γάζα και την ανταλλαγή ισραηλινών ομήρων για Παλαιστίνιους αιχμαλώτους. Και οι δύο πλευρές θα απελευθέρωναν γυναίκες και παιδιά, είπε.

Είπε ότι οι λεπτομέρειες της συμφωνίας θα ανακοινωθούν από το Κατάρ, το οποίο μεσολάβησε στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ.

PrimeNews.

Back to top button