breaking newsΔιεθνή

Σαν Φρανσίσκο, ο θάνατος μίας πόλης

 

Οι τιμές των πολυτελών διαμερισμάτων στο κέντρο του Σαν Φρανσίσκο έχουν πέσει κατακόρυφα, καθώς το ποσοστό εγκληματικότητας της πόλης συνεχίζει να ξεφεύγει από τον έλεγχο και πολλοί εργαζόμενοι στον τομέα της τεχνολογίας αποφεύγουν τα γραφεία προκειμένου να εργάζονται από το σπίτι.

Μια πρόσφατη έκθεση από τον όμιλο ακινήτων Compass διαπίστωσε ότι η μέση τιμή πώλησης ενός διαμερίσματος δύο υπνοδωματίων στο κέντρο της πόλης, το Golden Gate, έχει πέσει 16% από το 2021, ενώ οι τιμές πώλησης στις γύρω περιοχές έχουν μειωθεί κατά 7%.

Ο Patrick Carlisle, επικεφαλής αναλυτής αγοράς του ομίλου, απέδωσε τη ραγδαία πτώση των τιμών των κατοικιών στο υψηλό ποσοστό εγκληματικότητας της περιοχής και τον αυξανόμενο πληθυσμό αστέγων, καθώς οι εργαζόμενοι στον τομέα της τεχνολογίας μετακινούνται από την περιοχή προκειμένου να εργαστούν από φθηνότερες τοποθεσίες.

Η έκθεση έρχεται λίγους μόλις μήνες αφότου αποκαλύφθηκε ότι το υπερπολυτελές Four Seasons Residences της πόλης πούλησε μόλις 13 από τις 146 μονάδες του στα δύο χρόνια από τότε που άνοιξε. Οι υποψήφιοι αγοραστές, όπως η Steph και η Ayesha Curry, έχουν σνομπάρει την πολυκατοικία, όπου τα διαμερίσματα κοστίζουν έως και 49 εκατομμύρια δολάρια.

Οι κατοικίες του Four Seasons βρίσκονται μόλις τέσσερα τετράγωνα μακριά από τη διαβόητη υπαίθρια αγορά ναρκωτικών του Σαν Φρανσίσκο, το Tenderloin Linkage Center. Το κέντρο, που άνοιξε τον Ιανουάριο, χρηματοδοτούμενο από την κυβέρνηση, χρεώθηκε ως χώρος όπου οι χρήστες ναρκωτικών μπορούν να χρησιμοποιήσουν με ασφάλεια και να αναζητήσουν βοήθεια για τους εθισμούς τους. Αλλά γρήγορα επικράτησε αναρχία και έκλεισε νωρίτερα αυτό το μήνα, έχοντας στοιχίσει 22 εκατομμύρια δολάρια -και την κάποτε χρυσή φήμη του Σαν Φρανσίσκο ως προορισμός για τουρίστες και επιχειρήσεις.

Μια μαζική έξοδος σημειώνεται ήδη στην πόλη, που είναι γνωστή για τη Σίλικον Βάλεϊ, από τότε που ξέσπασε η πανδημία το 2020 και πολλοί χώροι γραφείων εγκαταλείφθηκαν. Αυτό σημαίνει ότι οι δρόμοι της πόλης γίνονται όλο και πιο επικίνδυνοι, με πολλούς ντόπιους να αποφεύγουν τα πεζοδρόμια του κέντρου φοβούμενοι μια βίαιη συνάντηση με έναν από τους πολλούς κλέφτες και χρήστες ναρκωτικών.

«Το Σαν Φρανσίσκο μετατράπηκε από μια από τις πιο καυτές αγορές γραφείων στη χώρα σε μια από τις πιο αδύναμες», λέει ο Carlisle της Compass, προσθέτοντας: «Οι εργαζόμενοι στους τομείς της υψηλής τεχνολογίας είναι αυτοί που είναι πιο πιθανό να πουν: “Λοιπόν, αν μπορώ, θα δουλεύω από οποιοδήποτε μέρος, θα μετακομίσω σε κάποια τοποθεσία όπου η στέγαση θα κοστίζει 90% λιγότερο”».

@Michelle Tandler

Η αχαλίνωτη αύξηση των αστέγων και της εγκληματικότητας έχει επηρεάσει την «ποιότητα της ζωής» που πρόσφερε κάποτε το κέντρο της πόλης, πρόσθεσε ο Carlisle. Δίνοντας μια πιο άσχημη εικόνα, συμπλήρωσε ότι οι πρόσφατες μαζικές απολύσεις σε εταιρείες τεχνολογίας ανάγκασαν τους εργαζόμενους της μεσαίας τάξης να μετακινηθούν. Ανέφερε ότι για να ξαναγίνει το κέντρο όπως ήταν πριν από λίγα χρόνια θα πρέπει τα γραφεία να αρχίσουν να γεμίζουν ξανά.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, δεν φαντάζει καθόλου πιθανό αφού μια έκθεση διαπίστωσε ότι η συνολική πληρότητα στο κέντρο της πόλης ήταν μόλις 39% στα τέλη Σεπτεμβρίου, ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στη χώρα, παρά το γεγονός ότι το Σαν Φρανσίσκο ανέτρεψε την εντολή για υποχρεωτική χρήση της μάσκας νωρίτερα φέτος.

Η εταιρεία ασφαλείας Kastle διαπίστωσε επίσης ότι πριν από την πανδημία, το ποσοστό πληρότητας γραφείων του Σαν Φρανσίσκο ήταν κοντά στο 100%, με πολλές εταιρείες -ειδικά οι μεγάλες της τεχνολογίας- αγωνίζονταν για την εύρεση χώρων εγκατάστασης.

Μάλιστα, η πληρότητα των γραφείων της πόλης είναι σήμερα ακόμη χαμηλότερη από το ποσοστό των εργαζομένων σε άλλες μεγάλερς πόλεις όπως η Νέα Υόρκη, η οποία ανέφερε πληρότητα 46% και το Λος Άντζελες, που έχει πληρότητα 45%.

Το απέραντο κενό του Σαν Φρανσίσκο παρουσιάστηκε για να το δουν όλοι, όταν η Michelle Tandler, η ιδρύτρια της εταιρείας επαγγελματικής ανάπτυξης Growth Path, μοιράστηκε εκπληκτικές εικόνες από τους κάποτε πολυσύχναστους δρόμους, χωρίς κόσμο και απόκοσμη ησυχία. Φωτογράφισε τους δρόμους γύρω από τα γραφεία της εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Chime και τον Πύργο Salesforce -τον ψηλότερο στο Σαν Φρανσίσκο. Το γραφείο της Salesforce παραμένει σχεδόν άδειο, χάρη στο εργατικό δυναμικό της που εργάζεται σε μεγάλο βαθμό από το σπίτι.

Η Tandler έγραψε στις φωτογραφίες: «9:40 π.μ. στο Σαν Φρανσίσκο. Μα που είναι όλοι…».

 

 


primenews.

Back to top button