breaking newsΕλλάδαΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΟΟΣΑ: «Μισό αιώνα είχαν να καταγραφούν τόσο μεγάλες ελλείψεις σε τρόφιμα»

Στο 10,7% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στις χώρες του Οργανισμού τον Οκτώβριο

 

Ο ΟΟΣΑ, «κρούει» το καμπανάκι του κινδύνου καθώς, «μισό αιώνα είχαν να καταγραφούν τόσο μεγάλες ελλείψεις σε τρόφιμα».

Αξίζει να υπενθυμιστεί πως στο 10,7% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στις χώρες του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) τον Οκτώβριο, από 10,5% που ήταν τον Σεπτέμβριο.

Όπως και τον προηγούμενο μήνα, διψήφιος πληθωρισμός καταγράφηκε σε 18 από τις 38 χώρες του ΟΟΣΑ, με τα υψηλότερα ποσοστά να παρατηρούνται στην Εσθονία, την Ουγγαρία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Τουρκία (όλες πάνω από 20%).

Ο πληθωρισμός των τροφίμων συνέχισε να αυξάνεται στον ΟΟΣΑ τον Οκτώβριο (σε 16,1%, από 15,3% τον Σεπτέμβριο), φθάνοντας στο υψηλότερο ποσοστό από τον Μάιο του 1974, με άνοδο σε 33 από τις 38 χώρες του ΟΟΣΑ.

Ο πληθωρισμός της ενέργειας συνέχισε να μειώνεται στο σύνολο του ΟΟΣΑ (στο 28,1%, από 28,8%). Ωστόσο, παρέμεινε πάνω από 10% σε 35 χώρες του ΟΟΣΑ και πάνω από 30% σε 13 από αυτές. Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, ο ετήσιος πληθωρισμός στον ΟΟΣΑ ήταν σταθερός, στο 7,6% τον Οκτώβριο.

Ο ετήσιος πληθωρισμός στην G7 αυξήθηκε ελαφρά στο 7,8% τον Οκτώβριο, από 7,7% τον Σεπτέμβριο. Μεταξύ των οικονομιών της G7, ο πληθωρισμός συνέχισε να μειώνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ ήταν σταθερός στον Καναδά και αυξήθηκε στις υπόλοιπες χώρες.

Η μεγαλύτερη αύξηση (κατά 3,0 ποσοστιαίες μονάδες) καταγράφηκε στην Ιταλία, αντανακλώντας την πολύ ισχυρή άνοδο του πληθωρισμού της ενέργειας.

Ο πληθωρισμός των τροφίμων και της ενέργειας εξακολουθούν να είναι οι βασικοί παράγοντες που συνέβαλαν στον συνολικό πληθωρισμό στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ιαπωνία, ενώ ο πληθωρισμός εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας ήταν η κύρια κινητήρια δύναμη του πληθωρισμού στον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στη ζώνη του ευρώ, ο ετήσιος πληθωρισμός, όπως μετράται με τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) αυξήθηκε στο 10,6% τον Οκτώβριο, από 9,9% τον Σεπτέμβριο, με τον πληθωρισμό των τιμών των τροφίμων, τον πληθωρισμό των τιμών της ενέργειας και τον πληθωρισμό εκτός των τροφίμων και της ενέργειας, να καταγράφουν όλα αύξηση τον Οκτώβριο.

Η προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat για τη ζώνη του ευρώ τον Νοέμβριο του 2022 δείχνει μείωση του ετήσιου πληθωρισμού στο 10,0%, με την αύξηση στις τιμές της ενέργειας να εκτιμάται ότι έχει μειωθεί στο 34,9% από 41,5% τον Οκτώβριο.

Στην G20, ο ετήσιος πληθωρισμός παρέμεινε σταθερός στο 9,5% τον Οκτώβριο. Εκτός του ΟΟΣΑ, ο πληθωρισμός από έτος σε έτος αυξήθηκε στην Αργεντινή, αλλά μειώθηκε στην Κίνα, τη Βραζιλία, την Ινδία και την Ινδονησία, ενώ παρέμεινε γενικά σταθερός στη Σαουδική Αραβία και τη Νότια Αφρική.

 

primenews

Back to top button