breaking newsΔιεθνή

Μεσανατολικό: Πέθανε στη φυλακή παλαιστίνιος τζιχαντιστής μετά από απεργία πείνας

O Χαντέρ Αντνάν, μορφή του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ, είχε φυλακιστεί επανειλημμένα από τις αρχές του Ισραήλ, τουλάχιστον 12 φορές, για κάπου οκτώ χρόνια, τον περισσότερο καιρό δυνάμει του μέτρου της «διοικητικής κράτησης», κι είχε κάνει επανειλημμένα απεργίες πείνας. Η υπόθεσή του μετατράπηκε σε σύμβολο για τους Παλαιστίνιους.

Χαντέρ Αντνάν, στέλεχος του κινήματος Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ, έπειτα από απεργία πείνας για 87 ημέρες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη φυλάκισή του στο Ισραήλ, πέθανε σήμερα, ανέφεραν συγκλίνουσες πηγές.

Λίγη ώρα αφού κυκλοφόρησε η είδηση του θανάτου του, εκτοξεύθηκαν ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας, όπου ο Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ έχει σθεναρή παρουσία, εναντίον του Ισραήλ διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου. Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε από την πλευρά του ότι ήχησαν σειρήνες της αεράμυνας σε κιμπούτς κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, προτού ενημερώσει πως εκτοξεύθηκαν τρεις ρουκέτες συνολικά, που έπεσαν όλες σε άδεια οικόπεδα.

Η διεύθυνση φυλακών του Ισραήλ έκανε γνωστό με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε τον θάνατο κρατουμένου που ανήκε στον Παλαιστινιακό Ισλαμικό Τζιχάντ, αφού «βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις του μέσα στο κελί του» και διακομίστηκε σε νοσοκομείο.

Ο Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ και η ένωση παλαιστίνιων φυλακισμένων επιβεβαίωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο τον θάνατο του Χαντέρ Αντνάν σε ηλικία 45 ετών.

«Εκτελέστηκε εν ψυχρώ»

Ένωση παλαιστινίων φυλακισμένων στη Λωρίδα της Γάζας κατήγγειλε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι «εκτελέστηκε εν ψυχρώ» από τις αρχές του Ισραήλ.

Το Ισραήλ «θα πληρώσει το τίμημα αυτού του εγκλήματος», διεμήνυσε από την πλευρά του ο Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ, οργάνωση που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

«Ο ελεύθερος ήρωας Χαντέρ Αντνάν έπεσε μάρτυρας εξαιτίας εγκλήματος που διαπράχθηκε από τον εχθρό μπροστά σε όλο τον κόσμο που εγκρίνει την αδικία και την τρομοκρατία, την προστατεύει και την καλύπτει», πρόσθεσε η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση.

«Η αντίσταση θα συνεχιστεί με δύναμη και αποφασιστικότητα», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, ο Χαντέρ Αντνάν αρνείτο να «υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις και να δεχθεί ιατρικές περιποιήσεις».

Σύμφωνα με τον Καντούρα Φάρες, πρόεδρο της ένωσης παλαιστινίων κρατουμένων, πρόκειται για τον πρώτο φυλακισμένο που πεθαίνει εξαιτίας απεργίας πείνας. Είχε αρχίσει αυτή τη διαμαρτυρία την 5η Φεβρουαρίου.

Ο Χαντέρ Αντνάν, από το βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, είχε φυλακιστεί επανειλημμένα από τις αρχές του Ισραήλ, τουλάχιστον 12 φορές, για κάπου οκτώ χρόνια, τον περισσότερο καιρό δυνάμει του μέτρου της «διοικητικής κράτησης», κι είχε κάνει επανειλημμένα απεργίες πείνας. Η υπόθεσή του μετατράπηκε σε σύμβολο για τους Παλαιστίνιους.

Την Παρασκευή, η σύζυγός του Ράντα Μούσα επιβεβαίωνε πως απέρριπτε «κάθε βοήθεια» και «κάθε ιατρική βοήθεια» από το Ισραήλ.

«Βρίσκεται σε κελί όπου οι συνθήκες κράτησης είναι πολύ δύσκολες. Αυτοί (το Ισραήλ) αρνήθηκαν να τον μεταφέρουν σε πολιτικό νοσοκομείο και να επιτρέψουν επίσκεψη του συνηγόρου του», πρόσθετε η ίδια σε δηλώσεις της στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

Back to top button