breaking newsΔιεθνή

Αμερικανικό πυρηνικό υποβρύχιο στην Ανατ. Μεσόγειο

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έστειλε ένα πυρηνικό υποβρύχιο στη Μέση Ανατολή, ανέφερε ο αμερικανικός στρατός σε μια ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Στις 5 Νοεμβρίου 2023, ένα υποβρύχιο κλάσης Οχάιο έφτασε στην περιοχή ευθύνης της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ», ανέφερε η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) σε μια ανάρτηση αργά την Κυριακή 5/11 στο «X» (πρώην Twitter).

Η ασυνήθιστη δημόσια ανακοίνωση της θέσης ενός πυρηνικού υποβρυχίου στη Μέση Ανατολή θεωρείται από πολλούς ως μήνυμα αποτροπής από την κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε περιφερειακούς αντιπάλους όπως το Ιράν.

Η ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν προσδιορίζει το υποβρύχιο, αλλά το Αμερικανικό Ναυτικό διαθέτει τέσσερα υποβρύχια κατευθυνόμενων πυραύλων κατηγορίας Οχάιο (SSGN).

Τα SSGN είναι πρώην υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων που μετατράπηκαν σε πυραύλους κρουζ Tomahawk.

Όπως τα πυρηνικά επιθετικά υποβρύχια (SSN), τα SSGN μπορούν να λειτουργούν απαρατήρητα κοντά στα εδάφη ενός αντιπάλου για παρατεταμένες περιόδους.

Μπορούν να αναπτύξουν κρυφά Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων και να διεξάγουν επιχειρήσεις κρούσης με στοιχείο αιφνιδιασμού και σοκ για τον εχθρό από κοντινές θέσεις.

Οι ΗΠΑ έχουν στείλει δύο αεροπλανοφόρα στην περιοχή μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Το υποβρύχιο κλάσης Οχάιο θα ενταχθεί σε αυτά τα αμερικανικά στρατιωτικά μέσα στην περιοχή.

Το Ισραήλ βομβαρδίζει ανηλεώς τη Λωρίδα της Γάζας ως αντίποινα για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου με νεκρούς 1.400 Ισραηλινούς και περισσότερους από 200 άλλους να αιχμαλωτίζονται από την τρομοκρατική οργάνωση.

PrimeNews.

Back to top button