Διεθνή

Αιφνιδιασμός. Μαζική έξοδος ρώσικων πλοίων και υποβρυχίων στη Μαύρη Θάλασσα!!

Αιφνιδιασμός. Μαζική έξοδος ρώσικων πλοίων και υποβρυχίων στη Μαύρη Θάλασσα!! Ο χάρος βγήκε παγανιά….

Τουλάχιστον 3 υποβρύχια και ένα μεγάλο πλοίο προσγείωσης αναχώρησαν σήμερα από το Νοβοροσίσκ. Αυτό είναι πολύ ασυνήθιστο και μπορεί να υποδηλώνει συνεχείς λειτουργίες.

Οι ουκρανικές δυνάμεις παρακολουθούν μια ξαφνική κίνηση ρωσικών πολεμικών πλοίων και υποβρυχίων από τη βάση τους στο Νοβοροσίσκ. Η ναυτική βάση, κοντά στη γέφυρα του Κερτς, είναι πιο μακριά από τις ελεγχόμενες ουκρανικές ακτές από τη διάσημη βάση στη Σεβαστούπολη. Ωστόσο, η ασυνήθιστη κίνηση μπορεί να είναι σημαντική.

Σήμερα το πρωί πλοία και υποβρύχια του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού εγκατέλειψαν μαζικά τη βάση τους στο Novorossiysk, στη Μαύρη Θάλασσα. Αυτό είναι πολύ ασυνήθιστο και μπορεί να υποδηλώνει συνεχείς λειτουργίες.

Πηγές που είδαν το Naval News επιβεβαιώνουν την έξοδο. Η ομάδα περιελάμβανε το αποβατικό πλοίο κατηγορίας Project 11711 Ivan Gren, Pyotr Morgunov, το μεγαλύτερο αμφίβιο πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα.

Περιείχε επίσης και τα τρία υποβρύχια κατηγορίας Project 636.3 Improved-Kilo που υπήρχαν στη βάση. Η ανάλυση δείχνει ότι έπλεαν και άλλα πολεμικά πλοία, αφήνοντας μόνο μερικά πολεμικά πλοία και πλοία υποστήριξης στο λιμάνι. Είναι πιθανότατα το Νοβοροσίσκ να είναι τώρα τόσο άδειο όσο δεν ήταν εδώ και πολλούς μήνες.

Πρόσφατα ο Pyotr Morgunov μετέφερε προμήθειες από τη Ρωσία στη Σεβαστούπολη μετά την ουκρανική επίθεση στις 8 Οκτωβρίου 2022 στη γέφυρα του Κερτς. Αν και η Ρωσία έχει καταφέρει κάποιες επισκευές, η γέφυρα παραμένει σε περιορισμένη χωρητικότητα. Έτσι, τα αποβατικά πλοία του Ρωσικού Ναυτικού έχουν τεθεί σε λειτουργία ως μεταφορικά. Ωστόσο, η ταυτόχρονη πλεύση των υποβρυχίων υποδηλώνει ότι αυτό μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από μια αποστολή ανεφοδιασμού.

Μια εξήγηση μπορεί να είναι ότι η μαζική έξοδος μπορεί να είναι μια άσκηση για να δοκιμαστεί η ετοιμότητα των πληρωμάτων. Ή πιθανώς μια προφύλαξη έναντι μιας εισερχόμενης απειλής ή να υποδηλώνει μια επιθετική κίνηση με μαζική πυραυλική επίθεση εκ μέρους τους ή κάλυψη άλλων ενεργειών στο μέτωπο.

Η βάση δεν ήταν, μέχρι στιγμής, εντός εμβέλειας ουκρανικών εναέριων drones. Από την άλλη πλευρά, παρά την απόστασή του από την ουκρανική ελεγχόμενη ακτή, βρίσκεται εντός εμβέλειας των θαλάσσιων drones της Ουκρανίας.

Η Ρωσία εφάρμοζε ήδη ενισχυμένη άμυνα στις ναυτικές της βάσεις και τα πολεμικά πλοία και τα υποβρύχια προστατεύονται τώρα από πολλαπλούς πλωτούς βραχίονες. Οι βραχίονες θα πρέπει να παρέχουν προστασία από επιθέσεις θαλάσσιων μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Έτσι αυτή η εξήγηση φαίνεται λιγότερο πειστική.

Επιθετικές Επιχειρήσεις
Η υπόλοιπη εξήγηση είναι ότι τα μέσα του ρωσικού ναυτικού εμπλέκονται σε μια επιχείρηση. Την τελευταία φορά που αναφέραμε μια ασυνήθιστη άνοδο στη δραστηριότητα του ρωσικού ναυτικού, προηγήθηκε εκτεταμένων πυραυλικών επιθέσεων στην Ουκρανία.

Τα υποβρύχια κλάσης Improved-Kilo έχουν χρησιμοποιηθεί για την εκτόξευση επιθέσεων με πυραύλους κρουζ Kalibr στην Ουκρανία. Αποσύρθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τη Σεβαστούπολη στην Κριμαία τον Σεπτέμβριο του 2022 μετά από επιθέσεις ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην πόλη-λιμάνι. Επιστρέφουν ακόμα στη Σεβαστούπολη για να φορτώσουν πυραύλους Kalibr. Αλλά τρία από τα πέντε (τέσσερα βελτιωμένα κιλά και μια αρχική κατηγορία κιλών) βρίσκονταν στο Νοβοροσίσκ για εβδομάδες.

Αυτό δεν εξηγεί τη μαζική έξοδο, γιατί θα ήταν μοναδικό να εμπλακούν και οι τρεις σε μία μόνο επίθεση. Και το ταξίδι τους στη Σεβαστούπολη για οπλισμό δεν θα γινόταν πιθανότατα με τέτοιο τρόπο. Επιπλέον, ο συνδυασμός αμφίβιων πλοίων και υποβρυχίων υποδηλώνει επίσης ότι δεν πρόκειται για χτυπήματα πυραύλων.

Η πιο τολμηρή κίνηση: Amphibious Landings
Μια εξήγηση που θα είναι στα μυαλά της ανάλυσης είναι κάποια μορφή αμφίβιας απόβασης. Αυτό μπορεί να στοχεύσει τη νοτιοδυτική Ουκρανία για να δημιουργήσει μια χερσαία γέφυρα προς την Υπερδνειστερία. Αυτό το μη αναγνωρισμένο κράτος που υποστηρίζεται από τη Ρωσία είναι μέρος της Μολδαβίας και συνορεύει με την Ουκρανία. Ήταν πάντα κατανοητό ότι είναι μέσα στους ευρύτερους πολεμικούς στόχους της Ρωσίας να ενωθεί μαζί της.

Τα υποβρύχια θα εμπλέκονται σε ευρύτερες υπηρεσίες πληροφοριών ή κάλυψης αποστολών γύρω από τα αμφίβια πλοία.

Οι αποβάσεις φαίνονται μη ρεαλιστικές, δεδομένης της τύχης των ρωσικών προελεύσεων στην αρχή του πολέμου.

Αναλυτές και διοικητές στην Ουκρανία αναμφίβολα θα παρακολουθούν στενά αυτήν την εξέλιξη. Σε καιρό ειρήνης, μια τέτοια έξοδος, δύσκολα θα ήταν άξια ειδήσεων. Αλλά στον συνεχιζόμενο πόλεμο παίρνει μια πρόσθετη διάσταση.

dimpenews.com

Back to top button