breaking newsΕλλάδαΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ο ΕΟΦ «αδειάζει» τον Πλεύρη – Έλλειψη σε τουλάχιστον 162 κρίσιμα φάρμακα

 

Την ώρα που η γρίπη και ο κοροδοϊός σαρώνουν και στην Ελλάδα όπως προκύπτει και από τη νέα έκθεση του ΕΟΔΥ οι ασθενείς βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα ακόμα σοβαρό ζήτημα, αυτό της έλλειψης φαρμάκων.

Με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να παραδέχεται εμμέσως το πρόβλημα λέγοντας πως με γενόσημα θα αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις και να επιμένει πως «χώρα μας αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο πρόβλημα σε πολύ μικρότερο βαθμό από άλλες χώρες», ο ΕΟΦ ουσιαστικά «αδειάζει» το υπουργείο δίνοντας νέα λίστα με 162 σκευάσματα που παρουσιάζουν μακροχρόνια και σημαντική έλλειψη.

«Επομένως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας και η επάρκεια των φαρμάκων στην Ελληνική αγορά είναι απολύτως διασφαλισμένη», έλεγε την Τετάρτη ο Θάνος Πλεύρης και συμπλήρωνε πως «Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας ειδικά στους γονείς για να στοκάρουν φάρμακα καθώς λόγω της βιομηχανίας μας η τροφοδοσία στην αγορά είναι διασφαλισμένη».

Όμως, η αισιοδοξία της κυβέρνησης που δεν βλέπει λόγο ανησυχίας δεν δείχνει πάντως να επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία του ΕΟΦ.

Η λίστα με τα σκευάσματα σε σημαντική έλλειψη είναι διευρυμένη καθώς στην προηγούμενη περιλαμβάνονταν 156 σκευάσματα ενώ τώρα 162.

Σημειώνεται πως αναμένεται και λίστα ώστε οι πολίτες να ξέρουν για τα «επώνυμα» σκευάσματα που βρίσκονται σε έλλειψη ποια αντίστοιχα φάρμακα έχουν την ίδια δραστική ουσία.

Όπως χαρακτηριστικά είχε πει ο Θάνος Πλεύρης: «Θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση από τον ΕΟΦ ώστε σε επώνυμα φάρμακα που παρουσιάζεται έλλειψη να γνωρίζουν οι πολίτες ποια φάρμακα αντίστοιχης δραστικής ουσίας υπάρχουν σε επάρκεια, ώστε να προμηθεύονται αυτά ως υποκατάστατα. Ανάρτηση λίστας φαρμάκων αντίστοιχης θεραπευτικής αξίας. Προς αυτήν την κατεύθυνση ενημερώνονται και οι ιατροί για τις ελλείψεις φαρμάκων, ώστε να συνταγογραφούν και να προτείνουν φάρμακα αντίστοιχης δραστικής ουσίας που δεν βρίσκονται σε έλλειψη».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ αυξημένα είναι τόσο τα κρούσματα γρίπης και άλλων αναπνευστικών παθήσεων όσο και αυτά το κορονοϊού. Μάλιστα, σε σχέση με τον κορονοϊό σημειώνεται στην έκθεση του ΕΟΔΥ πως το σύνολο των νέων εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτειας για COVID-19 την εβδομάδα 52/2022 ήταν 1.519 (+22% εβδομαδιαία μεταβολή).

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν πως η ζήτηση φαρμάκων όπως είναι τα αντιπυρετικά ή τα εισπνεόμενα θα συνεχίσουν να έχουν αυξημένη ζήτηση που δύσκολα θα καλυφθεί αν δεν αναλάβει το υπουργείο σημαντικές πρωτοβουλίες.

Λίστα με 162 φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη

Στη λίστα με τα 162 σκευάσματα που βρίσκονται σε σοβαρή έλλειψη περιλαμβάνονται 71 φάρμακα κοινότητας, 20 νοσοκομειακά, 6 εμβόλια και 65 σκευάσματα αρμοδιότητας του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).

Ανάμεσα στα σκευάσματα που λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων, βρίσκονται πολύ γνωστά αντιυπερτασικά, αντιβιοτικά, ψυχιατρικά, αντιβηχικά, αντισυλληπτικά, αναλγητικά και φάρμακα για τον θυρεοειδή και την ημικρανία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΕΟΦ, τις τελευταίες μέρες υπήρξε αποκατάσταση για μόλις τέσσερα από τα παραπάνω προϊόντα. Για πέντε εξ αυτών οι υπεύθυνοι του Οργανισμού σημειώνουν πως υπάρχει δυνατότητα εισαγωγής από το εξωτερικό με ατομική παραγγελία.

Σημειώνεται πως για ορισμένα εξ αυτών δόθηκε εντολή για αναζήτηση στο εξωτερικό. Για τα 7 από τα 20 νοσοκομειακά φάρμακα που λείπουν, σημειώνεται πως υπάρχει πανευρωπαϊκή έλλειψη.

Από τα φαρμακεία στα εφημερεύοντα νοσοκομεία

Την ίδια ώρα όλο και περισσότεροι πολίτες με προβλήματα υγείας προσέρχονται στα επείγοντα των εφημερευόντων νοσοκομείων επειδή δεν βρίσκουν τα φάρμακα τους στην αγορά, κάτι το οποίο αποτυπώνει με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο το μέγεθος του προβλήματος.

Ωστόσο, η έλλειψη βασικών φαρμάκων δεν είναι φαινόμενο που δημιουργήθηκε τις τελευταίες μέρες ή έστω εβδομάδες. Πηγές της ΠΟΕΔΗΝ αναφέρουν ότι «οι ελλείψεις φαρμάκων που ταλαιπωρεί χιλιάδες πολίτες και νοσηλευόμενους ασθενείς στα Νοσοκομεία της χώρας δεν είναι τωρινό φαινόμενο. Οι ελλείψεις βασικών φαρμάκων όπως η Παρακεταμόλη, καθώς επίσης και η περιορισμένη διάθεση αντιπηκτικών, εισπνεόμενων και καρδιολογικών φαρμάκων είναι δυστυχώς η καθημερινότητα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία τους τελευταίους μήνες».

Και προσθέτουν: «Επίσης ελλείψεις εντοπίζονται σε φάρμακα που εισάγονται μέσω του ΙΦΕΤ όπως τα προωθημένα αντιβιοτικά και φάρμακα για τους αιματολογικούς ασθενείς. Οι ελλείψεις σε φάρμακα θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία των ασθενών εάν δεν υπήρχε η ευσυνειδησία των φαρμακοποιών των νοσοκομείων να τσακώνονται κάθε μέρα προκειμένου να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα φάρμακα με εταιρείες και τον ΕΟΦ που διαχειρίζεται το ζήτημα των ελλείψεων και των εισαγωγών που προωθεί το ΙΦΕΤ».

Η ΠΟΕΔΗΝ καλεί το υπουργείο Υγείας να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προς τον ΕΟΦ για τη διασφάλιση επάρκειας της αγοράς σε φάρμακα και ζητά την τήρηση της κείμενης νομοθεσίας για τα αποθέματα ασφαλείας από τις εταιρείες.

«Να μην υπάρχει εφησυχασμός από τον ΕΟΦ στη δήλωση μερικής επάρκειας από τις εταιρείες που είναι σύνηθες το τελευταίο διάστημα όταν γνωρίζουμε ότι αυτό οδηγεί σε ελλείψεις στην αγορά, καθώς επίσης στις αγωνιώδεις προσπάθειες των πολιτών και των φαρμακείων των νοσοκομείων στην εξεύρεση συγκεκριμένων φαρμάκων. Να τεθεί όριο στις εξαγωγές φαρμάκων προκειμένου να μην τα στερείται η εγχώρια αγορά επικαλούμενοι την τιμολογιακή πολιτική που ακολουθείται. Δεν μπορεί η φαρμακευτική δαπάνη να είναι ανεξέλεγκτη. Πάνω από το κέρδος των εταιρειών προτάσσουμε την επάρκεια σε φάρμακα της ελληνικής αγοράς. Το φάρμακο είναι πολύτιμο κοινωνικό αγαθό για τη δημόσια υγεία και δεν πρέπει να στερείται από κανέναν».

Πηγή ieidiseis.gr

Back to top button