breaking newsκοινωνία

Κύπρος: Ασήκωτες οι ευθύνες Υπηρεσιών για τον θάνατο του 14χρονου

Ασήκωτες είναι οι ευθύνες για κάποιες κρατικές υπηρεσίες αναφορικά με τους λόγους που οδήγησαν τον 14χρονο μαθητή στον θάνατο.

Οι πληροφορίες που συγκέντρωσε ο «Φ» από μεγάλη έρευνα που πραγματοποίησε χθες σε πολλά επίπεδα, καταδεικνύουν ότι οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Κράτους γνώριζαν την τραγικότητα της κατάστασης που επικρατούσε στην οικογένεια του 14χρονου. Μάλιστα, συγκεκριμένη πληροφορία την οποία εξασφαλίσαμε από σοβαρές αστυνομικές πηγές, συγκλονίζει.

Σύμφωνα με αυτήν, πριν από μερικούς μήνες στην Αστυνομία είχε γίνει καταγγελία ότι ο 14χρονος βρισκόταν σε κατάσταση απελπισίας και κινδύνευε.

Το θέμα των ευθυνών γίνεται ακόμη σοβαρότερο, αφού όπως οι ίδιες πηγές ανέφεραν, ο αστυνομικός σταθμός στον οποίο έγινε η καταγγελία, ενημέρωσε τότε χωρίς καθυστέρηση τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας (ΥΚΕ).

Πέραν αυτού, όμως, οι διαπιστώσεις που οδηγούν στην ύπαρξη ευθυνών είναι πολλές.

Γεγονός πρώτο: Η οικογένεια ζούσε σε συνθήκες φτώχειας και εξαθλίωσης με μόνο επίδομα €265 το μήνα για τα τρία παιδιά.

Γεγονός δεύτερο: Οι ΥΚΕ παρακολουθούσαν την οικογένεια εδώ και πολλά χρόνια. Προσπάθησαν, μάλιστα, αλλά ανεπιτυχώς, να απομακρύνουν τα παιδιά από τους γονείς. Απομάκρυναν τα δύο παιδιά αμέσως μόλις βρέθηκε νεκρός ο 14χρονος.

Γεγονός τρίτο: Τα σχολεία στα οποία φοίτησε ο μαθητής γνώριζαν την κατάσταση, η Αστυνομία ήταν ενήμερη και οι αρμόδιες υπηρεσίες υγείας ήξεραν ότι η μητέρα μπαινόβγαινε για νοσηλεία στα δημόσια νοσηλευτήρια και δεν ζούσε στο σπίτι τους αλλά στην κοινότητα καταγωγής της.

Γεγονός τέταρτο: Το παιδί δεν είχε εγκαταλείψει ποτέ το σχολείο. Αντιθέτως, είχε ολοκληρώσει τη φοίτηση του στο Γυμνάσιο και έκανε κανονικά εγγραφή στην Τεχνική Σχολή. Την περασμένη εβδομάδα είχε αγοράσει και όλα τα απαραίτητα σχολικά είδη.

Γεγονός πέμπτο: Το παιδί με το ήθος και την ευγένεια του είχε μαγέψει συγχωριανούς, συμμαθητές, δασκάλους και καθηγητές. Άρα το ερωτηματικό για το τι τον οδήγησε στον θάνατο γίνεται ακόμη πιο βασανιστικό.

Η υπουργός Εργασίας αναμένεται ότι θα παρουσιάσει αύριο στο Υπουργικό Συμβούλιο πρόταση για διενέργεια έρευνας «κατά παντός υπευθύνου», ορίζοντας ως ερευνούσα Αρχή την Επίτροπο Διοικήσεως.

philenews.com
 

  Μαριλένα Παναγή   

Back to top button