breaking newsΔιεθνή

Ο αμφίσημος ρόλος της Ευρώπης έναντι της Κίνας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να βρει μια ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη να αναπτύξει τις οικονομικές της σχέσεις με την Κίνα και στις ανησυχίες για την ασφάλεια και την εξάρτησή της από τον κινεζικό γίγαντα. Αυτή η διπλή στάση αντανακλάται επίσης στην προσέγγιση της ΕΕ έναντι των εμπορικών πολιτικών της Κίνας. Οι ηγέτες της ΕΕ θέλουν να διατηρήσουν την πρόσβασή τους στην κινεζική αγορά, αλλά ταυτόχρονα αναζητούν τρόπους να περιορίσουν την εξάρτησή τους και να προστατεύσουν τους ευρωπαίους παραγωγούς από τον αθέμιτο ανταγωνισμό των κινεζικών επιχειρήσεων.

Παράδειγμα αυτής της αμφίσημης προσέγγισης είναι οι εμπορικές σχέσεις στον τομέα των ημιαγωγών και των ηλεκτρονικών ειδών. Η ΕΕ εισάγει προϊόντα αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ από την Κίνα, αλλά παράλληλα προσπαθεί να περιορίσει τον ανταγωνισμό αυτών των προϊόντων στην ευρωπαϊκή αγορά. Αυτή η διπλή προσέγγιση αντικατοπτρίζει τις αντικρουόμενες ανάγκες της ΕΕ για οικονομική ανάπτυξη και ασφάλεια.

Οι ΗΠΑ πιέζουν την ΕΕ να ακολουθήσει τη σκληρή πολιτική τους έναντι της Κίνας, αλλά η προτεινόμενη νομοθεσία του Προέδρου Biden για την καταπολέμηση του πληθωρισμού μπορεί να φέρει την ΕΕ πιο κοντά στην Κίνα λόγω των αμερικανικών επιδοτήσεων και προστατευτισμού. Οι κυβερνήσεις της ΕΕ προσπαθούν να εξισορροπήσουν τις αντίθετες προσεγγίσεις ανάμεσα στην ανάπτυξη του εμπορίου και τη διατήρηση της ασφάλειας.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα καταβάλει προσπάθεια να χαράξει μια πορεία προς το μέλλον. Στις 31 Ιουλίου επέκρινε το Πεκίνο για τις γεωπολιτικές του θέσεις, αλλά παράλληλα πρέπει να κρατήσει ανοιχτό τον δίαυλο των εμπορικών συναλλαγών. Οι ηγέτες των κρατών-μελών της Ε.Ε. θέλουν η Ευρώπη να μην κινδυνεύει, αλλά και να μην αποσυνδεθεί ούτε να καταστεί εσωστρεφής. Αυτό συμβαίνει επειδή η Κίνα είναι η τρίτη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Ε.Ε. Ας πάρουμε για παράδειγμα τον κλάδο της κατασκευής ημιαγωγών/τσιπ και ηλεκτρονικών ειδών. Πέρυσι η Ε.Ε. εισήγαγε αγαθά αξίας 32 δισ. ευρώ από την Κίνα, αλλά και οι δικές της εξαγωγές διογκώθηκαν κατά 13 δισ. ευρώ. Κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα εταιρείες όπως η ολλανδική κατασκευάστρια εξοπλισμού τσιπ ASML να παγιδεύονται ανάμεσα στις φιλοδοξίες της Ευρώπης για την ασφάλεια και στις επιχειρηματικές τους ανάγκες.

Η πρώτη εθνική στρατηγική της Γερμανίας για την Κίνα, που παρουσιάστηκε τον Ιούλιο, χάραξε σκληρότερη γραμμή στους ελέγχους των εξαγωγών και στους κινδύνους της εφοδιαστικής αλυσίδας, ενώ εισάκουσε επίσης τις εκκλήσεις κατασκευαστών, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen και ο χημικός όμιλος BASF, για να διατηρηθεί η ροή του εμπορίου. Η Γαλλία, από την άλλη πλευρά, πιέζει για μια πιο προστατευτική γραμμή ενάντια στις κινεζικές επιδοτήσεις και τις θεωρούμενες ως τεχνητά χαμηλές τιμές. Η Επιτροπή έχει επιβάλει δασμούς αντιντάμπινγκ σε επιλεγμένες βιομηχανίες, όπως τα οπτικά καλώδια και το καρβίδιο του βολφραμίου, αλλά υπάρχουν όρια.

primenews.

Back to top button