breaking newsΚύπρος

Κύπρος- Θα πληρώσουμε πολύ ακριβά τη σιωπή μας

Θα πληρώσουμε πολύ ακριβά τη σιωπή μας
 

Το κατοχικό καθεστώς ζητά χωριστή συμφωνία με τον ΟΗΕ για την παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο. Παρέδωσε και σχέδιο ο παράνομος «υπουργός Εξωτερικών» Ταχσίν Ερτουγρούλογλου στον Βοηθό Γενικό γραμματέα, αρμόδιο για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις, Ζαν Πιερ Λακρουά, με τον οποίο είχε συνάντηση στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Είχε συνάντηση και ο Ερσίν Τατάρ με τον Αντόνιο Γκουτέρες στον οποίο είπε τα γνωστά. Ότι δεν σέβεται τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και ούτε θέλει να στείλει προσωπικό του απεσταλμένο στην Κύπρο. Διότι, όπως επαναλαμβάνει η λύση που συζητά αυτός και η Τουρκία δεν συνάδει με όσα υιοθετούν τα Ηνωμένα Έθνη και ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας.

Εντάξει, δεν λέω κάτι καινούργιο, αλλά θέλω να ρωτήσω: Είδε κανένας καμιά αντίδραση από την πλευρά μας γι’ αυτές τις συναντήσεις; Ναι, έχει τη σημασία του. Γιατί οι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών κάνουν συναντήσεις και συνομιλίες με εκπροσώπους ενός παράνομου κατοχικού καθεστώτος το οποίο τα Ηνωμένα Έθνη κήρυξαν παράνομο;

Τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε μια δικαιολογία: Η τουρκική και η τουρκοκυπριακή πλευρά διαπραγματεύονταν, έστω και εικονικά, στο πλαίσιο που καθόριζαν τα Ηνωμένα Έθνη. Επίσης, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης γινόταν σχεδόν πάντα και κοινή συνάντηση του Γενικού Γραμματέα με τους ηγέτες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και υπήρχε μια επίφαση «κινητικότητας». Δικαιολογούνταν έτσι και οι χωριστές συναντήσεις ώστε να προωθηθεί η διαπραγμάτευση.

Τώρα, όμως, δεν υφίσταται τέτοια δικαιολογία, το παράνομο καθεστώς κινείται έξω από το πλαίσιο του διεθνούς οργανισμού. Οι συναντήσεις μαζί τους είναι απροκάλυπτα ισοπεδωτικές για το νόμιμο κράτος, μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ, το οποίο όφειλε να αντιδράσει. Καμία αντίδραση, όμως. Έτσι φτάνουμε στον εξευτελισμό, το κατά τον ΟΗΕ παράνομο αποσχιστικό καθεστώς να απαιτεί χωριστή συμφωνία ώστε να επιτρέψει την παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο και οι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών παραλαμβάνουν τα σχέδιά τους και τους δίνουν υπόσταση και νομιμότητα.

Όταν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στη Νέα Υόρκη ακύρωσε τη συνάντησή του με τον Σεργκέι Λαβρόφ για να ικανοποιήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση -συνάντηση που θα γινόταν επίσης στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης- θα μπορούσε να καλέσει τους αξιωματούχους της Ένωσης να παρέμβουν στις συναντήσεις Γκουτέρες με Τατάρ και Ερτουγρούλογλου με Λακρουά. Τουλάχιστον, να υπάρξει μια αντίδραση. Επιτρέπονται οι συναντήσεις με τους παράνομους εκπροσώπους της κατοχής στην Κύπρο και δεν επιτρέπονται με τους Ρώσους, που στην Κύπρο δεν έκαναν κανένα κακό;

Όταν φτάνουμε στο σημείο να σιωπούμε για την παράνομη φυλάκιση ενός Ευρωπαίου πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας από το κατοχικό καθεστώς -φυλακίστηκε για ένα μήνα ο Ανδρέας Σουτζιής- όλα τα άλλα είναι αναμενόμενα. Θα φτάσουμε σύντομα και στο σημείο να σιωπούμε και με τη χωριστή συμφωνία για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, που θα βασίζεται ακριβώς στη σιωπή μας και στην αποδοχή (και με δικές μας συμφωνίες και… συγκλίσεις) των πραγματικοτήτων της χωριστής κυριαρχίας δύο γειτονικών κρατιδίων.

Ναι, ακόμα κι επειδή σιωπήσαμε με την απαγωγή του Ανδρέα Σουτζιή. Ένας Ευρωπαίος πολίτης φυλακίστηκε σε ένα παράνομο καθεστώς. Τι έκανε η Ευρώπη; Ούτε καν συνάντηση με τους έξι Κύπριους ευρωβουλευτές δεν είχε χρόνο να διευθετήσει ο Μπορέλ, ίσως τους είδε (και όχι όλους) στο πόδι. Αλλά, η κυβέρνηση γιατί δεν ξεσήκωσε την Κομισιόν και τους εταίρους να αντιδράσουν; Τουλάχιστον, να μιλήσουν για την παρανομία του καθεστώτος. Αν ένας Γάλλος πολίτης φυλακιζόταν για κατασκοπεία επειδή έβγαλε κάποιες κοινές φωτογραφίες, στη Συρία ή στη Λιβύη ή στο Ιράν ειδικά, θα ξεσηκωνόταν όλη η Ευρώπη. Εδώ βαθιά σιωπή και σκοτάδι. Η μαύρη μοίρα μας έτσι όπως εμείς την «διεκδικήσαμε».

Υ.Γ. Προτάσεις για τίμιο κράτος, ιδέες για πάταξη της διαφθοράς, αποφασιστικότητα για να τα αλλάξουν όλα στην παιδεία, στην υγεία, στην εργασία, στην ισότητα, μελέτες για την οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου του αύριο… Τι εντυπωσιακά πράματα ακούμε αυτές τις μέρες από τους υποψηφίους μας! Τι φιλοσοφημένες θεωρίες και ουρανοκατέβατες λύσεις για όλα μας τα προβλήματα! Η Κύπρος αύριο θα υπάρχει; Αυτό, ελάχιστους άκουσα να τους απασχολεί.

philenews

Back to top button