breaking newsΔιεθνή

Στα όρια της κατάρρευσης ο Τζο Μπάιντεν – Αναζητούν υποψήφιο πρόεδρο των ΗΠΑ οι Δημοκρατικοί

 

Γίνεται όλο και πιο σαφές ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν θα πρέπει να είναι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία το 2024.

Οι πιο πρόσφατες δημόσιες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Biden θα χάσει από τον πρώην πρόεδρο Donald Trump στις γενικές εκλογές.

Στην τελευταία δημοσκόπηση του CNBC, ο Biden υπολείπεται του Trump κατά έξι μονάδες.

Αυτό θα πρέπει να κινητοποιήσεις τους Δημοκρατικούς, ειδικά δεδομένου ότι ο Biden προηγείτο του Trump κατά περίπου 10 μονάδες τον Δεκέμβριο του 2019, 11 μήνες πριν κερδίσει οριακά τις εκλογές του 2020.

Υπάρχουν εντυπωσιακές ομοιότητες μεταξύ του Biden και του πρώην προέδρου Jimmy Carter, του τελευταίου Δημοκρατικού προέδρου που έχασε την επανεκλογή του.

Η αποδοχή του Biden (39%) είναι σχεδόν πανομοιότυπη με αυτό που ο Carter (37%) είχε τον Δεκέμβριο του 1979.

Επιπλέον, η αποδοχή του Biden – όπως και του Carter – έχει καθοριστεί από την οικονομική απαισιοδοξία, την κρίση των μεταναστών και τις αναταραχές στο εξωτερικό: την απόσυρση από το Αφγανιστάν, την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τώρα τον πόλεμο του Ισραήλ με τη Hamas.

Ο Biden υπολείπεται του Trump σε αυτά τα σημαντικά ζητήματα-με 21 μονάδες στην οικονομία, 23 μονάδες στην ασφάλεια των συνόρων και 11 μονάδες στον πόλεμο του Ισραήλ-Hamas, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Marquette.

Συγκεκριμένα, ο Biden χάνει έδαφος με τον πυρήνα της δημοκρατικής βάσης-νέους, φιλελεύθερους ψηφοφόρους και μη λευκούς ψηφοφόρους-με τρόπο που θυμίζει τις προκλήσεις που αντιμετώπισε ο Carter κατά τη διάρκεια της εκστρατείας επανεκλογής του.

Μια πρόσφατη δημοσκόπηση της New York Times/Siena στα Swing-States δείχνει σημαντική διάβρωση για υποστήριξη για τον Biden μεταξύ των Αφροαμερικανών, τους Λατίνους και των νεότερων ψηφοφόρων.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του AP-NORC, μόλις το 50% των Αφροαμερικανών εγκρίνει τον πρόεδρο, από 86% τον Ιούλιο του 2021.

Τα λάθη του Biden

Η αντίθεση στην παράδοση της σύγκρουσης Ισραήλ-Hamas από τον Biden ήταν ένα σημαντικό σημείο για το οποίο έχασε μονάδες.

Τα τρία τέταρτα των ψηφοφόρων ηλικίας 18-29 ετών απορρίπτουν τον τρόπο με τον οποίο ο Biden αντιμετώπισε τη σύγκρουση, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση της New York Times/Siena College.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο Biden αντιμετωπίζει ακόμη μια σειρά από προσωπικά ζητήματα που ακόμη και ο Carter δεν είχε.

Τα νομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν ο πρόεδρος και ο γιος του συνεχίζουν να δίνουν κακή εντύπωση και οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής οδεύουν προς μια έρευνα παραπομπής.

Αλλά αναμφισβήτητα η πιο σημαντική προσωπική πρόκληση που αντιμετωπίζει ο Biden είναι η ηλικία του.

Σε ηλικία 81 ετών, οι Αμερικανοί έχουν σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με τις ικανότητες του και τα τρία τέταρτα (74%) λένε ότι είναι πολύ γέρος για να κάνει μια δεύτερη θητεία, όπως ανέφερε δημοσκόπηση των ABC News-Washington Post.

Πολλοί Δημοκρατικοί έχουν ιδιωτικά – ή σε ορισμένες περιπτώσεις, δημοσίως – εκφράσει το άγχος ότι η ηλικία του Biden και η αντιληπτή έλλειψη βιωσιμότητας θα μπορούσαν να κοστίζουν το κόμμα στον Λευκό Οίκο.

Ένας από τους πιο εξέχοντες Δημοκρατικούς που αμφισβητεί ανοιχτά εάν ο Biden είναι πολύ μεγάλος για να διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία είναι ο πρώην επικεφαλής στρατηγικής του Obama, David Axelrod.

«Πιστεύει ότι μπορεί να εξαπατήσει τη φύση εδώ και είναι πραγματικά επικίνδυνο», είπε ο Axelrod στους The New York Times.

Ο πρώην Δημοκρατικός γερουσιαστής Dennis DeConcini επανέλαβε τις ανησυχίες του Axelrod, λέγοντας στο NBC ότι ο Biden είναι «πολύ μεγάλος» για να είναι υποψήφιος.

Και φυσικά, υπάρχει ο Δημοκρατικός βουλευτής της Μινεσότα Dean Phillips, ο οποίος επιδιώκει μια μακροχρόνια προεδρική εκστρατεία εναντίον του Biden με βάση αυτή ακριβώς την υπόθεση.

Στο παρασκήνιο, εξέχοντες δωρητές και σύμμαχοι των Biden- Harris φέρεται να εκφράζουν παρόμοιες ανησυχίες, κάτι στο οποίο αναφέρθηκε πρόσφατα στον αέρα ο ειδικός του MSNBC, Joe Scarborough.

Αυτή η επιφυλακτικότητα σχετικά με τις προοπτικές επανεκλογής του Biden δεν είναι νέα μεταξύ των Δημοκρατικών.

Πράγματι, δεκάδες στελέχη του κόμματος και μέλη του Κογκρέσου εξέφρασαν αμφιβολίες για την ικανότητα του προέδρου το καλοκαίρι του 2022, σύμφωνα με μια αναφορά των New York Times.

Η περίπτωση Kamala Harris

Η αντιπρόεδρος Kamala Harris εξακολουθεί να είναι η πιο προφανής επιλογή, τουλάχιστον υλικοτεχνικά και νομικά, και οι εξέχοντες αφροαμερικανοί υποστηρικτές του Biden – με επικεφαλής τον Δημοκρατικό βουλευτή της Νότιας Καρολίνας Jim Clyburn – σίγουρα θα πίεζαν για την υποψηφιότητά της.

Αλλά η Harris είναι προβληματική. Παρά τις προσπάθειες του Λευκού Οίκου να βελτιώσει τη δημόσια θέση της, συνεχίζει να είναι πίσω από τον πρόεδρο.

Μια δημοσκόπηση του NBC News που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο βρήκε την Harris με μια θλιβερή βαθμολογία αποδοχής μόλις 29%, σε σύγκριση με το 36% του Biden.

Ακόμη χειρότερα, ακολουθεί τον Trump σε μια υποθετική αντιστοιχία γενικών εκλογών κατά 12 μονάδες (52% έως 40%).
Δεδομένης της βαθιάς αντιδημοφιλίας της, το να έχει η Harris τα χρίσμα όχι μόνο θα κόστιζε στους Δημοκρατικούς τον Λευκό Οίκο, αλλά θα μπορούσε επίσης να θέσει σε κίνδυνο τους υποψηφίους για τον έλεγχο της Γερουσίας.

Σίγουρα, θα υπήρχαν ένα σωρό νομικά εμπόδια για να ξεπεράσουν οι Δημοκρατικοί εάν άνοιγαν τη διαδικασία ανάδειξης υποψηφιοτήτων σε αυτή την ημερομηνία, αλλά η προοπτική μιας ήττας ευρείας βάσης είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα οδηγήσει το κόμμα να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να βρει άλλο υποψήφιο από τον εν ενεργεία αντιπρόεδρο.

Η περίπτωση Michelle Obama

Χωρίς αμφιβολία, αρκετοί πιστεύουν ότι η ισχυρότερη –αν και λιγότερο πιθανή– πιθανή υποψήφια είναι η πρώην πρώτη Michelle Obama, η οποία έφυγε από την εξουσία με 72% ευνοϊκή βαθμολογία και παγκόσμια δημοτικότητα μεταξύ Αφροαμερικανών και Δημοκρατικών.

Όχι μόνο η Michelle Obama νικάει άφοβα τον Biden σε μια υποθετική αμφίδρομη προκριματική διαδικασία των Δημοκρατικών (48% προς 36%), αλλά προηγείται επίσης του Trump σε αντιστοιχία γενικών εκλογών (46% προς 45%), σύμφωνα με δημοσκόπηση της The Center Square.

Η επιρροή, η δημοτικότητα και η ικανότητα της Michelle Obama να εμπνέει τον πυρήνα του Δημοκρατικού Κόμματος θα την καθιστούσαν υπολογίσιμη δύναμη, αν και οι πιθανότητες να αναζητήσει αξίωμα παραμένουν χαμηλές.

Η επαναφορά της Hillary Clinton

Η δεύτερη πιθανότητα είναι η Hillary Clinton.

Η τρομερή πρώην γερουσιαστής και υπουργός Εξωτερικών έχει μια ισχυρή πολιτική μηχανή, έχει εκφράσει την υποστήριξή της στο Ισραήλ, δεν φοβάται να επιτεθεί στον Trump και έχει υποστηρίξει πιο μετριοπαθείς πολιτικές από τους περισσότερους Δημοκρατικούς.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα μπορούσε να δυσκολευτεί στις προκριματικές εκλογές, για να μην αναφέρουμε ότι υπέστη μια οδυνηρή ήττα το 2016 από τον Ρεπουμπλικανό που πιθανότατα θα αντιμετώπιζε.

Υπάρχει ένας Δημοκρατικός που έχει αναδειχθεί και ως πιο πιθανός και πιο βιώσιμος υποψήφιος τους τελευταίους μήνες: ο Δημοκρατικός κυβερνήτης της Καλιφόρνια Gavin Newsom.

Αντιμετωπίζοντας τον Ρεπουμπλικανό κυβερνήτη της Φλόριντα Ron DeSantis σε μια συζήτηση που συντονίστηκε από τον Sean Hannity του Fox News, ο Newsom πέτυχε σε μία ώρα αυτό που κανένας Δημοκρατικός δεν κατάφερε μέχρι τώρα: να παρουσιάσει μια πλήρη υπεράσπιση των δημοκρατικών πολιτικών σε ένα κατά τα άλλα πολιτικά δυσμενές περιβάλλον, ενώ παράλληλα ακολουθεί την κεντρώα γραμμή κατά τα απαραίτητα.

Ο Newsom ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικός στην οικονομία. Καθισμένος απέναντι από τον κυβερνήτη μιας πολιτείας χωρίς φόρο εισοδήματος, ο Newsom υπερασπίστηκε ασύστολα το αμφιλεγόμενο προοδευτικό φορολογικό σύστημα της πολιτείας του.

Επίσης, άρθρωσε την κεντρική θέση του Biden για την οικονομία με τρόπο που απέτυχε ο πρόεδρος, υπογραμμίζοντας ότι η επιβράδυνση του πληθωρισμού και η ισχυρή αγορά εργασίας είναι αποτέλεσμα των δημοκρατικών πολιτικών.

Ο Newsom απώθησε τις αμφιλεγόμενες κοινωνικές πολιτικές των Ρεπουμπλικανών –δηλαδή τις αμβλώσεις, τις απαγορεύσεις βιβλίων και τα όπλα– ενώ ακολούθησε την κεντρώα γραμμή σε ζητήματα που ταλαιπώρησαν τους Δημοκρατικούς, δηλαδή τη συμμετοχή των γονέων στα σχολεία.

Σε μια άλλη βασική συζήτηση, ο Newsom αναγνώρισε την ανάγκη για αυστηρότερες πολιτικές ελέγχου των συνόρων, καθιστώντας επίσης σαφές ότι οι Ρεπουμπλικάνοι προσπαθούν να «κάνουν πολιτική» κρατώντας το αίτημα 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων του Biden για χρηματοδότηση στα σύνορα.

Όσον αφορά την εξωτερική πολιτική, ο Newsom παρουσιάστηκε ως σαφώς πιο σκληρός από τον Biden και από την Harris, ιδιαίτερα σε σχέση με τον πόλεμο Ισραήλ-Hamas.

Ο Biden έχει επικριθεί ότι φαινομενικά αμβλύνει την υποστήριξή του προς το Ισραήλ, ενώ η Harris προέτρεψε πιο δυναμικά το Ισραήλ σε αυτοσυγκράτηση αυτό το Σαββατοκύριακο.

Ενώ οι εθνικές δημοσκοπήσεις για τον Newsom είναι ελάχιστες, τα δεδομένα που υπάρχουν δείχνουν ότι θα ήταν ένας ισχυρός υποψήφιος.

Μια δημοσκόπηση του Fox News που διεξήχθη πριν από τη συζήτηση δείχνει ότι υστερεί του Trump μόνο με τέσσερις μονάδες, το ίδιο περιθώριο με τον Biden, το οποίο βρίσκεται εντός του περιθωρίου λάθους.

Το ότι ο Newsom τα πηγαίνει τόσο καλά δημοσκοπήσεις, παρά το γεγονός ότι μόλις μπήκε στην εθνική αρένα και δεν ήταν ποτέ πρόεδρος ή αντιπρόεδρος, είναι ενδεικτικό.

Βέβαια, θα ήταν πρόωρο να αποκλειστεί η πιθανότητα ο Biden να επιδιώξει μια δεύτερη θητεία.

Αλλά αν ο πρόεδρος πάρει την απόφαση να αποχωρήσει από τον αγώνα à la Lyndon Johnson το 1968, αντί να υποστεί τη μοίρα του Jimmy Carter το 1980, δύο παλιά πρόσωπα και ένα νέο πρόσωπο θα ανέβουν στην κορυφή της λίστας των πιθανών υποψηφίων.

PrimeNews.

Back to top button