breaking newsΔιεθνή

Χάος στο Ισραήλ από πρωτοφανή επεισόδια για την Ερυθραία – Πάνω από 110 οι τραυματίες, εκτός ελέγχου η κατάσταση

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και τουλάχιστον 12 αιτούντες άσυλο από την Ερυθραία, τραυματίστηκαν το Σάββατο (2/9/2023) σε βίαιες συγκρούσεις που σημειώθηκαν στο Τελ Αβίβ μεταξύ υποστηρικτών της κυβέρνησης της χώρας αυτής και αντιπάλων του προέδρου Isaias Afwerki.

Η ισραηλινή αστυνομία χρησιμοποίησε βομβίδες κρότου-λάμψης για να σταματήσει τις ταραχές, την ώρα που κάποιοι από τους διαδηλωτές εκτόξευαν πέτρες στους αστυνομικούς και έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων, όπως ανέφεραν δημοσιογράφοι του πρακτορείου Reuters. Σε βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης οι υποστηρικτές της κυβέρνησης της Ερυθραίας δέρνουν τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές με γκλομπ.

Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες σε περισσότερους από 114 ανθρώπους. Μεταξύ των τραυματιών ήταν και περίπου 30 αστυνομικοί. Το νοσοκομείο Ιτσίλοφ ανέφερε ότι μεταφέρθηκαν εκεί 38 τραυματίες και περίπου δέκα από αυτούς φέρουν τραύματα από σφαίρες.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνελήφθησαν 39 ύποπτοι επειδή «επιτέθηκαν σε αστυνομικούς και εκτόξευαν πέτρες». Ορισμένοι είχαν επάνω τους «όπλα, γκαζάκια και πιστόλια τέιζερ».

Τα βίαια επεισόδια ξέσπασαν στο περιθώριο μιας εκδήλωσης που οργάνωσε η πρεσβεία της Ερυθραίας για να γιορτάσει την Ημέρα της Επανάστασης, δηλαδή την επέτειο της έναρξης του πολέμου της ανεξαρτησίας από την Αιθιοπία, το 1961.

O Afwerki κυβερνά την Ερυθραία αφότου η χώρα κέρδισε την ανεξαρτησία της, το 1993. Οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν την κυβέρνησή του για την καταστολή που εφαρμόζει. ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση της έχουν επιβάλει κυρώσεις για τον λόγο αυτόν. Δημοσιογράφοι είπαν ότι είδαν άνδρες, με τραύματα στο κεφάλι και αίματα στα χέρια, να κείτονται στο έδαφος, σε μια παιδική χαρά.

Στο Ισραήλ ζουν σήμερα περίπου 25.500 Ερυθραίοι που έχουν ζητήσει άσυλο, σύμφωνα με την Assaf, μια οργάνωση που βοηθά τους πρόσφυγες. Πολλοί λένε ότι θα διωχθούν ποινικά στη χώρα τους εάν επαναπατριστούν. Η Ερυθραία απαιτεί από τους πολίτες της να λαμβάνουν άδεια εξόδου για να φύγουν από τη χώρα. Είναι μια από τις πιο απομονωμένες χώρες του κόσμου και κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις παγκοσμίως όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την οικονομική ανάπτυξη.

 

Back to top button