breaking newsΕλλάδα

Επιμένει η κυβέρνηση στο αναποτελεσματικό lockdown: Σήμερα ανακοινώσεις για διπλή μάσκα και νέες «κόκκινες» περιοχές

 

Η χώρα βρίσκεται ουσιαστικά σε lockdown εδώ και έναν χρόνο και παρόλα αυτά συνεχίζει να καταγράφει αυξημένα κρούσματα του κορωνοϊού. 

Η Αττική μάλιστα έχει μπει πλέον στο τρίτο της ολικό lockdown το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να περιορίσει καθόλου τα κρούσματα, όπως δεν το είχε καταφέρει ούτε το δεύτερο. 

Συγκεκριμένα χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.400 νέα κρούσματα, 687 στην Αττική, ενώ στο επίκεντρο βρίσκεται το κέντρο της Αθήνας, στο οποίο κατοικούν πολλοί αλλοδαποί, οι οποίοι σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ήταν περίπου τα μισά κρούσματα.

Σήμερα η επιτροπή των «ειδικών» του υπουργείου Υγείας συνεδριάζει ξανά και αναμένεται να εισηγηθεί αυστηρότερα μέτρα για μία σειρά περιοχών, ανάμεσα τους αναμένεται να είναι τα Ιωάννινα, η Κάλυμνος και η Θάσο.

Επίσης, σήμερα αναμένεται να γίνουν ανακοινώσεις και για τη χρήση της μάσκας, θέμα που υποεπιτροπή ειδικών συζητά από την περασμένη εβδομάδα προκειμένου να επικαιροποιηθούν και στη χώρα μας οι συστάσεις διεθνών φορέων (CDC) για την αυξημένη προστασία της διπλής μάσκας.

Οι επιβαρυμένες περιοχές

Στην Αττική τα νέα κρούσματα ανήλθαν χθες σε 687, με το κέντρο της Αθήνας, τον Πειραιά και το σύνολο της Δυτικής Αττικής να «χτυπούν κόκκινο» με 176, 151 και 143 κρούσματα αντίστοιχα. Σε σταθερή τροχιά ανόδου βρίσκεται και η επιδημία στη Θεσσαλονίκη. Τα 160 νέα περιστατικά κορωνοϊού που ανακοινώθηκαν χθες σε συνδυασμό με την αύξηση κατά 17% στο επίπεδο συγκέντρωσης του κορωνοϊού στα δείγματα που ελήφθησαν από την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης στις 15 και 16 Φεβρουαρίου, σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες, κρατούν σε εγρήγορση τις επιστημονικές και υγειονομικές αρχές.

Πέρα από τις δύο μεγάλες πόλεις, το ενδιαφέρον της επιτροπής των λοιμωξιολόγων συγκεντρώνουν αρκετές ακόμα περιοχές που παρουσιάζουν επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα. Ενδεικτικά, χθες στην έκθεση του ΕΟΔΥ βρίσκονταν 16 περιοχές με διψήφιο αριθμό κρουσμάτων, με την Αχαΐα να έχει 97 νέες διαγνώσεις και να ακολουθούν Χαλκιδική με 39, Ηράκλειο με 33, Εύβοια με 32, Ρέθυμνο με 25, Λάρισα με 21, Ηλεία με 17, Αρκαδία, Αργολίδα, Έβρο και Ιωάννινα με 16, Βοιωτία και Κορινθία με 15, Μαγνησία με 14, Ημαθία με 13, Καβάλα με 12 και Κάλυμνος με 11 διαγνώσεις κορωνοϊού.

Στο τραπέζι και οι μεταλλάξεις 

Εκτός από τα κρούσματα οι «ειδικοί» θα εξετάσουν και τα δεδομένα από τις μεταλλάξεις, καθώς από τις 7 Ιανουαρίου έως και 9 Φεβρουαρίου 2021, ανέδειξαν συνολικά 281 στελέχη με μεταλλάξεις, εκ των οποίων τα 269 αφορούσαν στην βρετανική μετάλλαξη, ενώ 8 στελέχη βρέθηκαν με τη νοτιοαφρικανική.

Παρά τον μικρότερο αριθμό κρουσμάτων, πάντως, η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη είναι εκείνη που συγκεντρώνει σε μεγαλύτερο βαθμό την ανησυχία των ειδικών, οι οποίοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο κρούσμα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη στα τέλη Ιανουαρίου, ενώ τα σημερινά στοιχεία προέρχονται από δείγματα στις Περιφέρειες Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης και Αττικής και τις ΠΕ Ιωαννίνων, Θάσου, Θεσπρωτίας, Λευκάδας, Κέρκυρας, Αιτωλοακαρνανίας, και Βοιωτίας.

Από την άλλη, τα περισσότερα σε όγκο δεδομένα για τη βρετανική μετάλλαξη δείχνουν μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, ωστόσο τα υπάρχοντα εμβόλια φαίνεται πως μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά αυτά τα στελέχη.

Σε αναμονή για τις νέες συστάσεις στη χρήση της μάσκας

Προς τη χρήση διπλής μάσκας, χειρουργικής από μέσα και υφασμάτινης εξωτερικά, σε χώρους με συγχρωτισμό, όπως είναι τα σούπερ μάρκετ και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, προσανατολίζονται και οι Έλληνες ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων προκειμένου να αυξηθεί η προστασία των πολιτών έναντι της λοίμωξης Covid-19.

Ύψιστης σημασίας είναι, σύμφωνα με τους «ειδικούς», η πολύ καλή εφαρμογή της μάσκας στο πρόσωπο, κάτι που επιτυγχάνεται με την πίεση που ασκεί η υφασμάτινη μάσκα στα πλάγια της χειρουργικής που από μόνη της δημιουργεί ένα “κενό”. Ανάλογες οδηγίες εξέδωσε πρόσφατα και το Αμερικανικό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Μηδενική η πίεση στις ΜΕΘ

Παρά τα αυξημένα κρούσματα και την επιμονή των «ειδικών» για νέο lockdown η πίεση στις ΜΕΘ είναι ουσιαστικά μηδενική, καθώς οι μισές σχεδόν είναι άδειες. Ταυτόχρονα παίζεται και ένα περίεργο παιχνίδι με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, να ανακοινώνει λιγότερες ΜΕΘ Covid απ’ αυτές που υπάρχουν κανονικά.

Συγκεκριμένα στην τελευταία ενημέρωση ανακοίνωσε πως υπάρχουν 656, ενώ στις 7 Δεκεμβρίου ο ίδιος είχε δηλώσεις πως είναι 748 και συνεχώς αυξάνονται, εξαιτίας των δωρεών από ιδιώτες.

Πότε έλεγε την αλήθεια ο υπουργός Υγείας, τότε ή τώρα;

 

pronews

Back to top button