breaking newsΚύπρος

Κύπρος-Φόβοι για μεταναστευτικό κύμα λόγω του πολέμου στο Ισραήλ

 

Οι εξελίξεις στο Ισραήλ και το ενδεχόμενο διεύρυνσης της σύρραξης και στον γειτονικό Λίβανο, προκαλούν έντονη ανησυχία στη Λευκωσία, με την Κυβέρνηση να θέτει σε συναγερμό όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους προκειμένου να διαχειριστεί την κατάσταση.

Ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος αφορά το σενάριο ενός νέου μαζικού προσφυγικού κύματος προς τη χώρα μας, το οποίο θα σημαίνει ότι θα πρέπει να αναζητηθούν υποδομές για φιλοξενία αυτών των ανθρώπων. Πέραν αυτού βεβαία, η Κύπρος ήδη ανέλαβα το ρόλο της ως διακομετακομιστικού σταθμού με την ενεργοποίηση του σχεδίου Εστία, για μεταφορά ευρωπαίων ή άλλων πολιτών στην χώρα μας και εν συνεχεία την ασφαλή μεταφορά τους στον τόπο τους. Στην περίπτωση όμως που ο πόλεμος μεταφερθεί και στις περιοχές του Λιβάνου, εκτιμάται ότι θα υπάρξουν μαζικές αφίξεις ατόμων τα οποία στην πλειοψηφία τους θα παραμείνουν στη χώρα μας.

Πέραν αυτών η εμπόλεμη κατάσταση στο Ισραήλ δημιουργεί και ζητήματα ασφάλειας στην Κύπρο. Ήδη έχουν ληφθεί διάφορα μέτρα σε πρεσβείες χωρών και άλλων σημείων υψηλού κινδύνου, ενώ συλλέγονται και πληροφορίες γύρω από άτομα για ενδεχόμενο επεισοδίων. Είναι γνωστό άλλωστε ότι κατά το παρελθόν η Κύπρος αποτέλεσε πεδίο μεταφοράς της διαμάχης Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Όλα αυτά και διάφορα άλλα, τέθηκαν χθες ενώπιον του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας το οποίο συγκλίθηκε χθες υπό τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για να εξετάσει τα δεδομένα που δημιουργούνται, σε ο,τι αφορά τον αντίκτυπο της αναταραχής που έχει προκληθεί στο Ισραήλ μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς και την απάντηση του ισραηλινού κράτους.

>> Διπλωματικές ισορροπίες

Η όλη κατάσταση δημιουργεί και ένα επιπλέον ζητούμενο για την Λευκωσία η οποία καλείται να βρει τις διπλωματικές ισορροπίες μεταξύ του Ισραήλ και των αραβικών χωρών , ιδιαίτερα εκείνων με τις οποίες διατηρεί άριστες σχέσεις. Αφενός είναι ξεκάθαρο ότι στην τρομοκρατία της Χαμάς, η καταδίκη είναι κάθετη. Από την άλλη, είναι και η ισορροπία που πρέπει να κρατηθεί στο γενικότερο ζήτημα που αφορά τη διευθέτηση του παλαιστινιακού ζητήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες χθες πρέσβεις αραβικών χωρών είχαν συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών, προβάλλοντας τις θέσεις τους. Η Λευκωσία επίσης παρακολουθεί στενά και τη στάση αλλά και το ρόλο που η Τουρκία επιδιώκει να έχει στην κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη.

>> Σύγκλιση Εθνικού Συμβουλίου

Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι και το γεγονός ότι μετά τη συνεδρία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, ενημερώθηκαν και οι πολιτικοί αρχηγοί για συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου την ερχόμενη Δευτέρα το πρωί. Θέμα της συζήτησης θα είναι η κατάσταση στην περιοχή, τα μέτρα ασφαλείας, η πολιτική διαχείριση του θέματος, αλλά και οι προκλήσεις που ενδεχομένως να βρεθεί αντιμέτωπη η Κύπρος το επόμενο διάστημα, ιδιαίτερα εάν υπάρξει κλιμάκωση ή διεύρυνσης του πολεμικού σκηνικού.
philenews
Back to top button