breaking newsΚύπροςΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΚΥΠΡΟΣ-Απάτη με rapid tests €1,8 εκατ. – Τι ερευνούν οι Αρχές

Απάτη με rapid tests €1,8 εκατ. - Τι ερευνούν οι Αρχές
  Μιχάλης Χατζηβασίλης   

 

Κομπίνα ολκής με rapid tests αξίας €1,8 εκατ. διερευνά η Αστυνομία μετά από καταγγελία του υπουργείου Υγείας.

Το υπουργείο σταμάτησε την περασμένη βδομάδα την παραλαβή 1,2 εκατ. τεστ ταχείας ανίχνευσης μετά που διαπίστωσε πως ήταν προβληματικά, αφού φαίνεται να μην πληρούν τις προδιαγραφές.

Η γενική διευθύντρια του υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Γιαννάκη, με δήλωσή της στον «Φ» κάνει λόγο για το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήθηκαν πλαστά έγγραφα για την υποβολή της προσφοράς στην οποία τελικά κατακύρωσε το υπουργείο για την προμήθεια των τεστ. Η Αστυνομία, όπως μας ανέφερε ο εκπρόσωπός της Χρίστος Ανδρέου, διερευνά υπόθεση απόπειρας απόσπασης χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις, πλαστογραφίας και κυκλοφορίας πλαστού εγγράφου. 

Η παραλαβή των rapid tests σταμάτησε την περασμένη βδομάδα όταν λειτουργοί του αρμόδιου τμήματος αντελήφθησαν ότι κάτι ύποπτο συνέβαινε, αφού οι συσκευασίες τους ήταν πολύ πρόχειρες, ενώ τα ίδια τα χαρακτηριστικά τα οποία αναγράφονταν στα τεστ, διέφεραν από τα υπόλοιπα που παραλάμβανε ως συνήθως το υπουργείο.

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι η Αστυνομία θα διερευνήσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήθηκαν συσκευασίες άλλης εταιρείας με προδιαγραφές ΕΕ, ενώ στα κιβώτια υπήρχε αυτοκόλλητο το όνομα της εταιρείας παραλαβής και ένα όνομα που δεν φαίνεται να συνδέεται μαζί της. Όλα αυτά κίνησαν τις υποψίες γι’ αυτό και άρχισε έρευνα από το υπουργείο Υγείας επί των εγγράφων που καταχωρήθηκαν ηλεκτρονικά για να κατακυρωθεί η προσφορά, που φάνηκε ότι δεν ανταποκρίνονταν με τα τεστ που θα παραλαμβάνονταν. 

Ανώτεροι λειτουργοί του υπουργείου Υγείας προσήλθαν στην Αστυνομία το περασμένο Σάββατο και έδωσαν μακροσκελή κατάθεση – καταγγελία, ενώ χθες αυτή ολοκληρώθηκε. Τις έρευνες διενεργεί η Υποδιεύθυνση Οικονομικού Εγκλήματος που κατέχει ως τεκμήρια συνοδευτικά έγγραφα αλλά και δείγματα των rapid tests και κιβώτια στα οποία βρίσκονταν μέσα οι συσκευασίες.

Οι έρευνες θα επεκταθούν και σε άλλη πόλη χωρίς να αποκλείεται να φτάσουν και στο εξωτερικό, ενώ τα τεστ θα εξεταστούν από ειδικούς για να διαπιστωθεί αν πληρούν τις προδιαγραφές της ΕΕ.

Πάντως, όπως τόνισε η κ. Γιαννάκη, το δημόσιο δεν έχει ζημιώσει οτιδήποτε αφού η παραλαβή των τεστ σταμάτησε στο αρχικό στάδιο.

 

 

 

philenews.

Back to top button