breaking newsΕλλάδα

Ολα όσα έγιναν στο σημείο της σύλληψης των Τούρκων στρατιωτικών – Η αγωνία της Αθήνας να «θάψει» το ζήτημα

Τα περίεργα περιστατικά με τις Ελληνικές σημαίες

 

Συνεχίζονται τα ερωτήματα για το χθεσινό περιστατικό.

Οσο περνάνε οι ώρες, αντιλαμβάνεται κανείς, πως η πολιτική ηγεσία του τόπου, ήθελε το εν λόγω ζήτημα να μην πάρει μεγάλες διαστάσεις, αν ήταν δυνατό δε, να μην βγει καν στο φως της δημοσιότητας.

 

Ομως τέτοια γεγονότα δεν μπορούν να κρυφτούν.

Σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις του ΓΕΣ, στην Τουρκία επαναπροωθήθηκαν, στις 6:30 το απόγευμα, οι δύο στρατιωτικοί που είχαν συλληφθεί από ελληνική περίπολο στη θέση «Μελισσοκομείο», νότια των Φερών Έβρου, 150 μέτρα περίπου από την οριογραμμή, εντός του ελληνικού εδάφους.

Το περιστατικό έλαβε χώρα περίπου στις 11 το πρωί, όταν σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Στρατού, μία ελληνική περίπολος εντόπισε σε ελληνικό έδαφος έναν οπλισμένο (άνευ πυρομαχικών) Τούρκο υπαξιωματικό, ενώ στη συνέχεια τέθηκε υπό κράτηση και ένας δεύτερος έφεδρος αξιωματικός που φέρεται να αναζητούσε τον πρώτο.

Οι δύο Τούρκοι στρατιωτικοί μεταφέρθηκαν άμεσα σε γειτονικό φυλάκιο και στην έγγραφη κατάθεσή τους προς τις ελληνικές στρατιωτικές αρχές, ο μεν πρώτος, παραδέχθηκε ότι χάθηκε εντός του ελληνικού εδάφους ο δε δεύτερος, ότι βρισκόταν σε αναζήτηση του πρώτου.

Στους δύο Τούρκους στρατιωτικούς, έγιναν ιατρικές εξετάσεις για να διαπιστωθεί ότι είναι καλά στην υγεία τους και μετά από συνεννοήσεις μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας σε ανώτατο στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο αποφασίστηκε η μεταφορά τους στο Τελωνείο Κήπων και η παράδοση τους στη γειτονική χώρα.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του ΓΕΣ για το θέμα επικοινώνησαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος και ο Τούρκος ομόλογός του, Χουλουσί Ακάρ.

Συνηθίζεται, σε αρκετές περιπτώσεις σειρά πληροφοριών να μην δημοσιοποιούνται, προκειμένου να υπάρξει γρήγορη και ομαλή αποκλιμάκωση της κρίσης.

Και αν το γιατί η ελληνική πλευρά ήθελε γρήγορη και χωρίς «εκπλήξεις” αποκλιμάκωση, θεωρείται ως το πλέον φυσιολογικό, ταυτόχρονα είναι γνωστό πως οι μισές αλήθειες επισκιάζουν μεγάλα λάθη (ή και φοβίες;) των αρμοδίων ή «περίεργες” υπόγειες συμφωνίες που δημιουργούν πολύ μεγαλύτερα προβλήματα σε δεύτερο ή τρίτο χρόνο.

Οι Τούρκοι, ένας υπαξιωματικός κι ένας αξιωματικός υποστήριξαν ότι χάθηκαν. Στην περιοχή της σύλληψής τους πάντως, η παρουσία αγροτών – κτηνοτρόφων και στρατού είναι έντονη.

Αυτή μάλιστα η έντονη παρουσία δεν άφησε να περάσει απαρατήρητο ότι το τελευταίο διάστημα χάνονταν ως δια μαγείας ελληνικές σημαίες από ιστό που υπάρχει στο σημείο.

Τις σημαίες σίγουρα δεν τις έπαιρνε ο άνεμος, καθώς τα Μποφόρ που καταγράφηκαν στην περιοχή δεν ήταν αυξημένα, καταγράφει το thrakinea.com.

Την ώρα που η σύλληψη των Τούρκων είχε πάρει διαστάσεις και κορυφώνονταν η ένταση, οι Τούρκοι έκλεισαν τα σύνορα στους Κήπους. Συγκεκριμένα στις 15:30 και για μία ώρα περίπου δεν επιτρέπονταν σε οχήματα να περάσουν τα τουρκικοελληνικά σύνορα, ενώ από την Ελλάδα προς την Τουρκία η κίνηση πραγματοποιούνταν κανονικά, χωρίς καθυστερήσεις ή άλλα προβλήματα.

Η ενέργεια των Τούρκων προκάλεσε κάποια ανησυχία στις ελληνικές αρχές, όμως μόλις αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία, οι ρυθμοί στους Κήπους επέστρεψαν στους κανονικούς ρυθμούς.

Για περίπου μισή ώρα έκλεισαν τα σύνορα την ώρα παράδοσης των δύο στρατιωτικών, όπως ήταν και λογικό, προκειμένου να αποτραπεί η παρουσία οποιουδήποτε δεν είχε σχέση με το σημείο. Αξίζει να αναφερθεί ότι η συμπεριφορά των Ελλήνων στρατιωτικών ήταν υποδειγματική προς τους δύο κρατούμενους.

Αποκλεισμένο παρέμεινε και το Δέλτα του Έβρου, καθώς απογορεύονταν η πρόσβαση μέχρι να απομακρυνθούν από το σημείο και να μεταφερθούν σε άλλη περιοχή οι δύο κρατούμενοι στρατιωτικοί.

Το περιστατικό της σύλληψης, έγινε πριν ξεκινήσει η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ενώ ο υπουργός εθνικής άμυνας Πάνος Καμμένος, ενημερώθηκε από τα πρώτα κι όλας λεπτά.

Η αντίδραση της ελληνικής πλευράς σχετικά με την τύχη των δύο Τούρκων στρατιωτικών θα γίνονταν γνωστή, μετά τη συνέντευξη του πρωθυπουργού, καθώς όλα έδειχναν ότι η απόφαση θα ήταν υψηλού πολιτικού επιπέδου, ειδικά μάλιστα μετά τα όσα έχουν προηγηθεί στα σύνορα των δύο χωρών. Επιπλέον ήταν άγνωστο το πως πέρασαν δύο Τούρκοι τα σύνορα.

Τελικά αποφασίστηκε να επιστραφούν και οι δύο άμεσα στην πατρίδα τους και μάλιστα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, να υπάρχουν υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί παρόντες, στο βαθμό όμως (αριθμητικά) που αρμόζει σε τέτοιες περιπτώσεις.

To περιστατικό δημιουργεί περισσότερες απορίες παρά τις λύνει για όσα πραγματικά συνέβησαν.

Κι αυτό γιατί:

Εκδόθηκε κατ’ αρχάς πολλές ώρες μετά την αιχμαλωσία των δύο Τούρκων, του λοχία που έγινε στις 11 το πρωί και του έφεδρου ανθυπολοχαγού, που σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΓΕΣ, έγινε στις 2 το μεσημέρι. Είναι ξεκάθαρο πως αυτό επιλέχθηκε, προκειμένου να μην… επισκιαστεί επικοινωνιακά η συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην ΔΕΘ, όπως αναφέρει το evrosnews.gr

Αναφέρει για παράδειγμα η ανακοίνωση, ότι “150 μέτρα περίπου από την οριογραμμή, εντός του ελληνικού εδάφους, εντοπίστηκε από ελληνική περίπολο, Τούρκος έφεδρος υπαξιωματικός, φέροντας τον ατομικό οπλισμό του άνευ πυρομαχικών”. 

Όσοι στρατιωτικοί το διάβασαν, έπιαναν την κοιλιά τους από τα γέλια. Υπάρχει Τούρκος στρατιωτικός που βρίσκεται στην οριογραμμή με την Ελλάδα, πάνω στα σύνορα και να μην έχει το όπλο του γεμάτο πυρομαχικά; Θα τον… εκτελέσει ο Ερντογάν μόλις επιστρέψει. Το ίδιο ισχύει και για τους ΄Ελληνες. Όσοι υπηρετήσαμε στα σύνορα, το ξέρουμε. Για ηλίθιους μας περνούν οι επιτελείς του ΓΕΣ;

Τονίζεται επίσης στην ανακοίνωση: “Περί τις 14:00, εντοπίστηκε στην ίδια περίπου περιοχή και δεύτερος Τούρκος στρατιωτικός (Δόκιμος Έφεδρος Αξιωματικός), ο οποίος δεν έφερε οπλισμό, ούτε πυρομαχικά”. Ουσιαστικά δηλαδή παραδόθηκε στην ελληνική περίπολο και δεν συνελήφθη. Ο οπλισμός του που πήγε; Ήταν στα σύνορα με την Ελλάδα, έφεδρος ανθυπολοχαγός χωρίς όπλο;

Από όλη αυτή την αναφορά στον οπλισμό του ενός, που όμως δεν είχε πυρομαχικά και ότι ο άλλος ήταν άοπλος, κανονικά πρέπει να πιστέψουμε πως οι Τούρκοι είναι… ξέφραγο αμπέλι στα σύνορα και θα αποτελέσουν… εύκολη υπόθεση αν χρειαστεί να γίνει κάποιο επεισόδιο. Πλάκα μας κάνουν στο ΓΕΣ;

Από την στιγμή που γράφτηκε και ακούστηκε πως υπήρχαν πέντε ή τέσσερις συνολικά Τούρκοι, γιατί η ανακοίνωση δεν αναφέρει τίποτα γι’ αυτό και να το διαψεύσει αν δεν ισχύει;

Σε αυξημένη επιφυλακή οι ένοπλες δυνάμεις σε ολόκληρο τον Έβρο

Αν το συγκεκριμένο επεισόδιο ήταν “χαμηλής έντασης”, γιατί σύμφωνα με πληροφορίες του Evros-news.gr, πολλές μονάδες των ενόπλων μας δυνάμεων στον Έβρο, τόσο της XII Μεραρχίας Πεζικού Αλεξανδρούπολης όσο και της XVI Μεραρχίας Πεζικού στο Διδυμότειχο, τέθηκαν σε ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ;

-Γιατί το 535 Μ/Κ Τάγμα Πεζικού που βρίσκεται στην περιοχή των Φερών, τέθηκε επίσης σε μέγιστη ετοιμότητα;

-Γιατί ενεργοποιήθηκαν τα Τμήματα Χρονικής Ετοιμότητας, πιο γνωστά ως ΤΧΕ σχεδόν παντού σε ολόκληρο το νομό;

-Γιατί μονάδες τεθωρακισμένων επίσης, είχαν σχεδόν… ανάψει τις μηχανές;

Γιατί ημέρα Κυριακή, αρκετά στελέχη κάθε βαθμού του στρατού στον Έβρο, ειδοποιήθηκαν και βρέθηκαν στις θέσεις ευθύνης τους στις μονάδες;

-Γιατί άλλα στελέχη ενημερώθηκαν τηλεφωνικά να είναι… στάντ μπάι, προκειμένου αν χρειαστεί να μεταβούν άμεσα στις Μονάδες τους;

 

 

Back to top button