breaking newsΔιεθνή

Κίνα: «Πριμ» και «μπόνους» για νύφες κάτω των 25 ετών

Σύμφωνα με τα επίσημα δημογραφικά στοιχεία, η Ινδία έχει πλέον ξεπεράσει κατά μερικές χιλιάδες την Κίνα σε συνολικό πληθυσμό και ο παγκόσμιος χάρτης παίρνει σιγά – σιγά μια νέα μορφή. Το 1.425 δισ. δεν είναι φυσικά μια αμελητέα ποσότητα, ο αριθμός όμως που στην πραγματικότητα ενισχύει την ανησυχία των κινεζικών αρχών είναι το -0.02% συγκριτικά με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Η πτώση είναι αναπόφευκτη από τη στιγμή που το 2022 οι γάμοι στην ασιατική χώρα ήταν οι λιγότεροι που τελέστηκαν ποτέ από το 1986. Χρόνο με τον χρόνο και δη την τελευταία 10ετία οι νεαροί Κινέζοι αποφεύγουν να δημιουργήσουν πολύ νωρίς οικογένεια και αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στον αριθμό των γεννήσεων.

Πρώτα η γυναίκα, μετά τα χρήματα

Ιδίως οι νεαρές κοπέλες προτιμούν να μην μπαίνουν στη διαδικασία τεκνοποίησης προτού εξασφαλίσουν συγκεκριμένες κοινωνικές και οικονομικές προϋποθέσεις. Με δεδομένο ότι η θέση της γυναίκας – μητέρας στην Κίνα παραμένει αναλλοίωτα υποβαθμισμένη και το κόστος για ένα παιδί έχει εκτοξευτεί, είναι δικαιολογημένο ν’ αποφεύγουν το απαιτητικό βήμα της μητρότητας σε τόσο μικρή ηλικία τη στιγμή που το μέλλον τους είναι αβέβαιο ιδίως στο εργασιακό περιβάλλον.

Όπως αναφέρει το Reuters, τοπικοί φορείς παρέχουν οικονομική ανταμοιβή για την αντιστροφή της κατεύθυνσης. Φερ’ ειπείν η κομητεία Τσανγκσάν στην ανατολική Κίνα ανακοίνωσε ότι προσφέρει επιδότηση 1.000 γουάν (137 δολάρια) σε κάθε ζευγάρι που παντρεύεται και η γυναίκα είναι κάτω των 25 ετών!

Η ανταμοιβή, η οποία περιορίζεται σε ζευγάρια που παντρεύονται για πρώτη φορά, έχει σκοπό να προωθήσει τον «γάμο και την τεκνοποίηση που ταιριάζει στην ηλικία», ανέφερε η ανακοίνωση. Ο νομός ανακοίνωσε επίσης μια σειρά επιδοτήσεων για να βοηθήσει τους γονείς στη φροντίδα των παιδιών, την εκπαίδευση και τη γονιμότητα.

Αξιωματούχοι σε πολλαπλά επίπεδα διακυβέρνησης πειραματίζονται με διάφορα μέτρα για την αύξηση του ποσοστού γεννήσεων ενόψει της επικείμενης δημογραφικής κρίσης στην Κίνα, όπου ο πληθυσμός μειώθηκε πέρυσι για πρώτη φορά εδώ και έξι δεκαετίες .

Περιλαμβάνουν την κατάργηση της «πολιτικής του ενός παιδιού» που βασίλεψε από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 έως το 2016, η οποία σχεδιάστηκε για να περιορίσει τον αριθμό των γεννήσεων για να αποτρέψει την υπερβολικά γρήγορη αύξηση του πληθυσμού της Κίνας. Από το 2021, επιτρέπεται στα ζευγάρια να έχουν έως και τρία παιδιά.

Ωστόσο, οι κυβερνητικές προσπάθειες απέτυχαν να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα στο ποσοστό γονιμότητας της Κίνας, το οποίο έφτασε στο ιστορικό χαμηλό του 1,09 πέρυσι. Το Κέντρο Έρευνας Πληθυσμού και Ανάπτυξης της Κίνας, ένα ίδρυμα που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση, δήλωσε ότι ο αριθμός των παιδιών ανά γυναίκα στην Κίνα ήταν ο χαμηλότερος από οποιαδήποτε χώρα με πληθυσμό άνω των 100 εκατομμυρίων.

Ο αριθμός των γάμων στην Κίνα πέρυσι ήταν ο χαμηλότερος από το 1986, στα 6,8 εκατομμύρια, ανέφερε το κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Yicai τον Ιούνιο , επικαλούμενο στοιχεία του Υπουργείου Πολιτικών Υποθέσεων.

primenews.

Back to top button