breaking newsΕλλάδα

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ! Οι Τούρκοι ξεκινούν άσκηση απόβασης απέναντι από τη Χίο και τις Οινούσσεςt

Μεγάλη αποβατική άσκηση στον κόλπο της Σμύρνης, απέναντι από την Χίου και τις Οινούσσες που συχνά πυκνά τελευταία προκαλεί, θα πραγματοποιήσει η Τουρκία το επόμενο διάστημα.

Είναι προφανές πώς οι αποβατικές ασκήσεις αποτελούν πρόβα κατάληψης ελληνικών νησιών και αυτό προκαλεί ανησυχία στην Αθήνα, η οποία όμως απαντάει με τον δικό της τρόπο. Δεν είναι τυχαία η επίσκεψη του αρχηγού ΓΕΣ αντιστράτηγου Αλκιβιάδη Στεφανή στη βάση ελικοπτέρων των Μεγάρων όπου έδωσε εντολή για την εξέταση όλων των πιθανών σεναρίων μάχης και την βελτιστοποίηση τους.

Συγκεκριμένα χθες ο Α/ΓΕΣ επισκέφθηκε το στρατιωτικό αεροδρόμιο Μεγάρων όπου επιθεώρησε το χώρο λειτουργίας του νέου προσομοιωτή πτήσης ελικοπτέρων και παρακολούθησε επίδειξη των δυνατοτήτων του, ενώ επισκέφθηκε τους υπό κατασκευή χώρους στέγασης, του εξομοιωτή πτήσης ελικοπτέρου τύπου Chinook.

Στη συνέχεια, ο κ. Στεφανής έδωσε οδηγίες, σχετικά με την οργάνωση της εκπαίδευσης, με εξέταση όλων των πιθανών σεναρίων μάχης, με σκοπό τη βελτιστοποίηση αυτής. Να σημειωθεί πώς στο αεροδρόμιο βρίσκονται και επιχειρούν τόσο ελικόπτερα Chinook όσο και επιθετικά ελικόπτερα Apache.

Ο κ. Στεφανής συνεχάρη τους διοικητές, για τη διατήρηση του εξαιρετικού βαθμού ετοιμότητας, που επιδεικνύεται καθημερινά, τόσο στο πλαίσιο προγραμματισμένων και έκτακτων επιχειρησιακών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, όσο και στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς.

   

Την ίδια στιγμή η Τουρκία εξέδιδε NOTAM με την οποία δέσμευε ολόκληρη τη χερσόνησο του Τσεσμέ, απέναντι από τη Χίο και σχετικά κοντά στις Οινούσσες για να διεξάγει στρατιωτική αποβατική άσκηση. Στην άσκηση που είναι προγραμματισμένη για το πρώτο 10ημερο του Μαΐου, σύμφωνα με πληροφορίες έχουν κληθεί και ξένοι στρατιωτικοί ακόλουθοι.

Να σημειωθεί ότι πριν από δύο χρόνια την άσκηση EFES 2016 είχαν παρακολουθήσει εκπρόσωποι από 79 διαφορετικές χώρες. Ανάμεσα σε αυτές υπήρχαν παρατηρητές από ΗΠΑ, Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Ιαπωνία, Ουκρανία, Πολωνία, Σαουδική Αραβία και Κατάρ.

  

Η προαναγγελία της άσκησης «Efes» έγινε με τις ΝΟΤΑΜ B0973/18, B0977/18, B0978/18 και B0979/18 ενώ άλλες μικρότερης κλίμακας ασκήσεις θα λάβουν χώρα, πάνω κάτω το ίδιο χρονικό διάστημα σύμφωνα με αντίστοιχες ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε η Τουρκία.

Back to top button