breaking newsΕλλάδα

Το Μαξίμου καλωσορίζει τις δηλώσεις Ζάεφ για το «erga omnes, αλλά τα γυρίζει για τη «Μακεδονία του Ίλιντεν»

Σε κυβερνητική ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης γίνεται αναφορά σε ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, προϋποθέσεις που δεν καλύπτονται από την «Μακεδονία του Ίλιντεν»

«Κάηκε» η πρόταση «Ilidenska Republika Makedonija, μια ονομασία που προκάλεσε αρνητικές αντιδράσεις, όχι μόνο από την αντιπολίτευση, αλλά και σε στελέχη εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

Το Μέγαρο Μαξίμου απέρριψε το βράδυ του Σαββάτου, και επισήμως, την πρόταση της γειτονικής χώρας, ενώ καλωσορίζει την αποδοχή των Σκοπίων για erga omnes, δηλαδή «για όλες τις χρήσεις έναντι όλων».

Η ελληνική πλευρά, που ποτε δεν παραδέχθηκε ανοιχτά ότι θέλει αυτή τη λύση, άρχισε απο χθες να εκδηλώνει «βουβά» τις επιφυλάξεις της για τη συγκεκριμένη διατύπωση και στελέχη να επαναλαμβάνουν ότι υπάρχει μια γενικότερη επιφυλακτικότητα και πως έχουν πέσει πολλά ονόματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και πως αυτή τη στιγμή δεν εχει ακόμη καταλήξει σε κάτι.

Οι αντιδράσεις των τελευταίων ωρών ανάγκασαν ακόμα και τον πρωθυπουργό να στείλει, εμμέσως πλην σαφώς, μήνυμα το πρωι του Σαββάτου οτι η πρόταση «κάηκε» διευκρινίζοντας οτι η λύση θα περιέχει χρονικό ή γεωγραφικό προσδιορισμό.

«Εργαζόμαστε για μια λύση που δεν θα είναι εύθραυστη που δεν θα καταρρεύσει σε λίγους μήνες, που δεν θα θίγει την αξιοπρέπεια και την ιστορία κανενός από τους δύο λαούς» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σήμερα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

«Προσήλθαμε με ειλικρίνεια και ανοιχτά χαρτιά» τόνισε και επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό και έναντι όλων (Erga Omnes). «Δεν αλλάξαμε τις θέσεις μας παρά τις πιέσεις που δεχτήκαμε και στο εσωτερικό» είπε ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων «είμαστε κοντά αλλά μένουν τα τελευταία μέτρα να διανυθούν τα πιο δύσκολα» πρόσθεσε.

Η απάντηση Μαξίμου στον Ζαεφ για το Ιλιντεν και το erga omnes

Σε ανακοίνωσή του, το Μέγαρο Μαξίμου καλωσορίζει τις δηλώσεις του Σκοπιανού πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος, νωρίτερα, είχε αναφέρει την προοπτική του ονόματος «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν».

Ωστόσο, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι πρέπει να εξευρεθεί κοινά αποδεκτή ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, κάτι που δεν καλύπτεται από την ονομασία «Μακεδονία του Ίλιντεν» απορρίπτοντας έτσι τη σχετική πρόταση.

Το πρωθυπουργικό γραφείο τονίζει, παράλληλα, πως «καλωσορίζουμε την αποδοχή από πλευράς ΠΓΔΜ ότι λύση στο ονοματολογικό δε μπορεί να υπάρξει χωρίς την υιοθέτηση ονομασίας erga omnes, δηλαδή για όλες τις χρήσεις έναντι όλων». 

«Ωστόσο, ενθαρρύνουμε τους γείτονές μας να συνεχίσουμε από κοινού να εργαζόμαστε για εξεύρεση κοινά αποδεκτής ονομασίας με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, όπως ακριβώς προβλέπει και η δέσμη προτάσεων που έχει κατατεθεί από τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, κ. Μάθιου Νίμιτς», προσθέτει η ανακοίνωση του Μαξίμου και ολοκληρώνει αναφέρονας πως «τέλος επισημαίνουμε ξανά ότι η λύση αυτή καθώς και οι προβλέψεις κατά του αλυτρωτισμού πρέπει να κατοχυρωθούν με Συνταγματική Αναθεώρηση».

 Στο πρωτο άκουσμα της είδησης τα τηλέφωνα άναψαν για να επιβεβαιώσουν τα δημοσιεύματα από επίσημα χείλη.

Ωστόσο, μέχρι χθες, από το κυβερνητικό στρατόπεδο δεν διέψευδαν την πρόταση, ουτε τα δημοσιεύματα οτι η ελληνική πλευρά το βλέπει θετικά, διευκρινίζοντας μόνο ότι αποτελεί επιθυμία των Σκοπίων. 

Μια ημέρα αργότερα -και μετά τα «4» όχι της αντιπολίτευσης – στελέχη της κυβέρνησης εμφανίζουν μια επιφυλακτική στάση στο άκουσμα της ονομασίας «Ilidenska Republika Makedonija», επαναλαμβάνοντας ότι η ελληνική πλευρά εχει θέσει απο την αρχή προϋποθέσεις για συμφωνία που είναι το erga omnes, η συνταγματική αναθεώρηση και μετέπειτα το όνομα.

Εξάλλου, η κυβέρνηση μέσω του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών ξεκαθαρίζουν εδω και ημέρες οτι επιμένουν στο erga omnes και στη Συνταγματική αναθεώρηση. 

Παντως, στο Μαξίμου λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν τις αντιδράσεις που έχουν εκδηλωθεί για το ονοματολογικό στη Βόρεια Ελλάδα, καθότι ίσως η συγκεκριμένη περιφέρεια της χώρας αποτελέσει την «αχίλλειο πτέρνα» του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές.

«Ναι» από τον Ζάεφ στο «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν»

Με θετικό τρόπο υποδέχθηκε την πρόταση του ονόματος «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν» ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ.

Με ανάρτησή του στο Τwitter, δηλώνει ότι η «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ιλιντεν είναι μία λύση, για την οποία είμαι έτοιμος να προχωρήσω».

Зоран Заев@Zoran_Zaev

Република Илинденска Македонија е решение за кое сум подготвен да водам напред, приклучете се!

 Νωρίτερα ο Ζόραν Ζάεφ ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της χώρας, Γκιόργκε Ιβάνοφ και τους επικεφαλής των δύο μεγαλύτερων κομμάτων αναφορικά με τις λεπτομέρειες της προσφατης συνάντησης που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το ονοματολογικό.

Βουλγαρία: Δεν έχουμε πρόβλημα με το «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν» για την ΠΓΔΜ

Θετική στην προοπτική της ονομασίας «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν» εμφανίστηκε η ηγεσία της Βουλγαρίας. Όπως δήλωσε ο Βούλγαρος υπουργός Άμυνας, Σράζιμιρ Καρακατσάνοφ, «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα» με τη συγκεκριμένη επιλογή του ονόματος.

«Δεν μας νοιάζει. Την 1η Αυγούστου του 2017 υπογράψαμε μια συμφωνία που μας δεσμεύει σε κοινό εορτασμό. Το Ίλιντεν είναι η μέρα της μεγαλύτερης εξέγερσης. Νομίζω ότι δεν έχουμε θέμα με το όνομα. Για μας, όταν μιλάμε για αμοιβαίες σχέσεις, είναι σημαντικό να αφήνουμε πίσω τις πρακτικές του παρελθόντος -δηλαδή το να κλέβουμε την ιστορία και να αλλάζουμε τα ιστορικά γεγονότα», τόνισε ο Βούλγαρος αναπληρωτής πρωθυπουργός και Υπουργός Αμυνας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το θέμα του ονόματος είναι μια διαφωνία που θα έπρεπε να διευθετηθεί μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων: «Προσπαθούμε απλά να βοηθήσουμε τη διαδικασία σε μια προσπάθεια να λύσουμε εκκρεμότητες στα Βαλκάνια. Εάν οι δύο χώρες καταλήξουν σε συμφωνία για το ‘Ιλιντεν’, εμείς δεν έχουμε πρόβλημα σε αυτό» πρόσθεσε ο Καρακατσάνοφ.

protothema.gr

Back to top button