breaking newsΚύπρος

Κύπρος- Ομάδες Αφρικανών μεταναστών συνεπλάκησαν με ξύλα, μαχαίρια και ρόπαλα

 

Εβδομήντα εντάλματα σύλληψης έχει εκδώσει συνολικά η Αστυνομία για τα πρόσφατα επεισόδια στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής Πουρνάρα στην Κοκκινοτριμιθιά, εκ των οποίων τα 39 εκτελέστηκαν.

Τα επεισόδια είχαν ξεσπάσει στις 21 περασμένου Οκτωβρίου, όταν διαμένοντες αλλά και άτομα που βρίσκονταν εκτός Κέντρου προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές, βάζοντας φωτιά σε 15 περίπου σκηνές και σπάζοντας εξοπλισμό. Ομάδες Αφρικανών μεταναστών συνεπλάκησαν με ξύλα, μαχαίρια και ρόπαλα, με αποτέλεσμα να υπάρξουν τραυματισμοί και να χρειαστεί να παρέμβει καταλυτικά η Αστυνομία για τη διάλυσή τους. Με τη θέα των εκτεταμένων ζημιών, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής που επισκέφθηκε την επομένη το Κέντρο, έδωσε οδηγίες για ταυτοποίηση μέσω των κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης των ταραξιών και τη σύλληψή τους.

Με τον τρόπο αυτό ο κ. Νουρής ήθελε να στείλει το μήνυμα σε όσους προκαλούν τέτοια προβλήματα, «γιατί δεν μπορεί να φιλοξενούνται σε μία χώρα, κάτω από τις οποιεσδήποτε συνθήκες και να καλούμαστε διαρκώς να επιλύουμε διαφορές μεταξύ διαφορετικών εθνικοτήτων».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι όταν κυκλοφορούν μαχαίρια και μπαλτάδες, προφανώς πρέπει να εντοπιστούν και να τιμωρηθούν όσοι προκάλεσαν τα επεισόδια. Μάλιστα ο κ. Νουρής είχε δώσει οδηγίες όπως όσοι διαπιστωθεί ότι συμμετείχαν στα επεισόδια να απελαύνονταν άμεσα.

Η Αστυνομία μετά τα επεισόδια άρχισε έρευνες και σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της Χρίστο Ανδρέου, ταυτοποίησε 70 μετανάστες ότι συμμετείχαν στα επεισόδια εναντίον των οποίων εξέδωσε εντάλματα σύλληψης.

Από τότε μέχρι σήμερα κατάφερε να εντοπίσει τους 39 οι οποίοι και συνελήφθησαν, ενώ οι υπόλοιποι αναζητούνται. Σύμφωνα με τον κ. Ανδρέου, οι 21 από τους 39 συλληφθέντες ταραξίες έχουν ήδη απελαθεί στις χώρες τους μετά την έκδοση σχετικών ενταλμάτων, ενώ για τους υπόλοιπους 18 που κρατούνται, γίνονται οι διαδικασίες όπως απελαθούν και αυτοί στη χώρα τους. 

Μετά τα επεισόδια είχε γίνει αξιολόγηση των μέτρων που λαμβάνονται στον χώρο και αποφασίστηκε να επισπευσθεί η ολοκλήρωση της νέας περίφραξης, ενός έργου με δαπάνη €1,2 εκατ., το οποίο ήταν προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Μάρτιο, με σκοπό να υπάρχει διπλή περίφραξη στο Κέντρο.

Ήδη τα έργα βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Με τον τρόπο αυτό θα αποτρέπονται οι μετανάστες να μπαινοβγαίνουν στη δομή και να μεταφέρουν παράνομα αντικείμενα.

Επίσης είχε παρατηρηθεί το φαινόμενο εκμετάλλευσης, αφού κάποιοι πωλούσαν εμπορεύματα σε άλλους. 

.philenews

Back to top button