breaking newsΕλλάδα

Σε ετοιμότητα οι ΕΔ: Ασκήσεις, Έλληνες αιχμάλωτοι και Τούρκοι φυγάδες βάζουν «φωτιά» στο Αιγαίο τον Απρίλιο

Σε ετοιμότητα οι ΕΔ: Ασκήσεις, Έλληνες αιχμάλωτοι και Τούρκοι φυγάδες βάζουν «φωτιά» στο Αιγαίο τον Απρίλιο

Mέχρι τα τέλη Απριλίου η κυβέρνηση, το υπουργείο Άμυνας και οι ένοπλες δυνάμεις θέτουν σε «πορτοκαλί» συναγερμό το Αιγαίο καθώς θεωρούν ότι αυτή θα είναι η πιο κρίσιμη περίοδος για τα ελληνοτουρκικά.

Αυτό επί του πρακτέου σημαίνει ότι η χώρα βρίσκεται σε ιδιαίτερη ετοιμότητα, υπό τον φόβο ενός θερμού επεισοδίου.

Ο λόγος είναι η δέσμευση μεγάλων περιοχών από την Τουρκία για ασκήσεις με πραγματικά πυρά και μεγάλη κινητοποίηση τουρκικών αεροναυτικών δυνάμεων την στιγμή που η Άγκυρα διεκδικεί «δικαιώματα» στο Αιγαίο.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ακολουθεί το δόγμα της «αυτοσυγκράτησης» και των ισοδύναμων απαντήσεων όταν χρειάζεται, όπως έκανε χθες ο Έλληνας ΥΕΘΑ Π.Καμμένος στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του στην Αρμενία.

Εκεί από την διεθνή έκθεση όπλων και αμυντικής τεχνολογίας υπενθύμισε στην Τουρκία και στον Μπαχτσελί, τον κυβερνητικό εταίρο του Ρ.Τ.Ερντογάν, την ήττα του 1821 από την Ελλάδα.

«Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εξηγήσουμε στην Τουρκία ότι θέλουμε την ειρήνη, αλλά πρέπει να της θυμίσουμε ότι σε πολλές στιγμές της ιστορίας της – και ιδίως τις στιγμές της ιστορίας που έχουν κατά νου, της μεγάλης οθωμανικής αυτοκρατορίας – ηττήθηκε, όπως το 1821 στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.

Μπορεί όμως να υπάρξει πάλι μια κρίση παρόμοια με αυτή των «Ιμίων». Οι πληροφορίες από το υπουργείο Άμυνας αναφέρουν κλιμάκωση της έντασης την περίοδο γύρω από το Πάσχα, αλλά και μετά από αυτό καθώς μπαίνουμε και επισήμως στην έναρξη της τουριστικής σεζόν.

Να θυμίσουμε ότι και πέρσι εν μέσω Πάσχα οι Τούρκοι ήθελαν να προκαλέσουν μείζον επεισόδιο με κατάληψη της νήσου Παναγιά, κάτι που αποφεύχθηκε επειδή εγκαταστάθηκε στο νησάκι, ελληνική φρουρά.

Η υπόθεση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα και από την Άγκυρα κατηγορούνται ως πραξικοπηματίες συνδέθηκε πλέον από τον ίδιο τον Ρ.Τ.Ερντογάν με την υπόθεση με τους δύο Έλληνες αιχμάλωτους στρατιωτικούς, Λοχία ΕΠΟΠ Δημήτριο Κούκλατζη και Ανθυπολοχαγό Άγγελο Μητρετώδη.

Απορρίφθηκε για ακόμα μία φορά η ένσταση που κατατέθηκε κατά της απόφασης για διατήρηση της προφυλάκισης τους στις Φυλακές Αδριανούπολης κάτι που όμως ήταν αναμενόμενο.

Αυτό που μένει να φανεί είναι πλέον τι θα συμβεί όταν πραγματοποιηθεί η παρέμβαση Β.Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος θέλει πάρα πολύ να είναι πετυχημένη, επειδή είδε στην πράξη πόσο χρήσιμο είναι η Ελλάδα να «σπάει» το κοινό ευρωπαϊκό μέτωπο για καταδίκη της Ρωσίας για την υπόθεση δηλητηρίασης του Σ.Σκριπάλ, για την οποία δεν υπάρχουν αποδείξεις, απλά εκ προοιμίου εκλαμβάνονται ως αποδείξεις, οι αιτιάσεις των Βρετανών που μετά αναμεταδίδονται εν χορώ από τα δυτικά ΜΜΕ ώς «δικαστικές αποφάσεις».

Έτσι, παραμένουν υπό κράτηση μέχρι νεωτέρας. Η εξέλιξη αυτή, αλλά και η διαρροή ότι οι τουρκικές αρχές έχουν στη διάθεσή τους επαρκή «ύποπτα στοιχεία», προοιωνίζουν μια περαιτέρω επέκταση του προβλήματος και εάν λυθεί από τον Β.Πούτιν το κέρδος για την Ρωσία θα είναι τεράστιο, καθώς θα μπει στην συνείδηση του ελληνικού λαού για δεκαετίες.

Σημειώνεται ότι παρέρχεται το 18μηνο κράτησης των 8 Τούρκων φυγάδων πραξικοπηματιών και πλησιάζει η αναγκαστική αποφυλάκισή τους. Αυτό θα συμβεί στις 8 Απριλίου.

Διανύουμε πλέον μια πραγματικά κρίσιμη περίοδο και η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να μην πιαστεί εξ’ απήνης.



pronews.gr
Back to top button