breaking newsΔιεθνή

Χαμός σε όλη την Ευρώπη από τις απεργίες κατά της ακρίβειας

Στους δρόμους οι Βρετανοί και η χώρα σε μίνι-lockdown - Χθες οι Γάλλοι ξεχύθηκαν στους δρόμους κατά του νέου συνταξιοδοτικού

 

Σε απεργιακό κλοιό η Βρετανία- Μηχανοδηγοί και εκπαιδευτικοί συμμετέχουν στη μεγαλύτερη απεργία της δεκαετίας.

Οι δάσκαλοι και οι μηχανοδηγοί στα τρένα είναι μεταξύ των 500.000 εργαζομένων που απεργούν σήμερα, στη μεγαλύτερη απεργία που έχει σημειωθεί στη Βρετανία εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία, επισημαίνει ο Independent.

Δημόσιοι υπάλληλοι, καθηγητές πανεπιστημίων, οδηγοί λεωφορείων και φρουροί ασφαλείας θα συμμετάσχουν σε πικετοφορίες και κινητοποιήσεις, ενώ διαδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη χώρα ενάντια στα αμφιλεγόμενα σχέδια της κυβέρνησης να επιβάλει ελάχιστα επίπεδα λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών κατά τη διάρκεια απεργιών.

Η Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε ότι 600 στρατιωτικοί, καθώς και δημόσιοι υπάλληλοι και εθελοντές έχουν εκπαιδευτεί για να καλύψουν τα κενά στις δημόσιες υπηρεσίες.

Ο Πολ Νόγουακ, γενικός γραμματέας της TUC, δήλωσε ότι θα παραδοθεί στην Downing Street ψήφισμα με περισσότερες από 250.000 υπογραφές που αντιτίθενται στους νέους λεγόμενους «αντι-απεργιακούς» νόμους.

Οι εργαζόμενοι στις δημόσιες υπηρεσίες της Βρετανίας είναι παγιδευμένοι σε μακροχρόνιες διαμάχες για τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας, αφού μια δεκαετία περικοπών και παγώματος των μισθών ακολουθήθηκε από τον τιμωρητικά υψηλό πληθωρισμό, επισημαίνει το βρετανικό μέσο.

Περίπου 200.000 εκπαιδευτικοί με το Εθνικό Συνδικάτο Εκπαίδευσης συμμετέχουν αύριο σε στάσεις εργασίας για την πρώτη από τις επτά ημέρες απεργίας τους. Θα επηρεαστούν περίπου 23.000 σχολεία και ενδεχομένως εκατομμύρια μαθητές.

Μίνι λοκντάουν φέρνει η απεργία στη Βρετανία

Σύμφωνα δε, με το ρεπορτάζ της Daily Mail η Βρετανία βρίσκεται υπό ένα καθεστώς μίνι lockdown λόγω της απεργίας.

Περισσότερα από επτά εκατομμύρια παιδιά θα χάσουν μαθήματα σήμερα, λόγω της απεργίας ενώ υπολογίζεται ότι το 85% των κρατικών σχολείων της Αγγλίας και της Ουαλίας, έως και 23.000 συνολικά, αναμένεται να κλείσουν τις πόρτες τους σους μαθητές τους, οι οποίοι θα αναγκαστούν να μείνουν στο σπίτι καθώς οι καθηγητές τους απεργούν.

Την «Τετάρτη της απεργίας», οι απεργοί εκπαιδευτικοί θα συμμετάσχουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις μαζί με 100.000 δημόσιους υπαλλήλους, 70.000 πανεπιστημιακούς υπαλλήλους και χιλιάδες οδηγούς τρένων και υπαλλήλους των συνοριακών δυνάμεων.

Η υπουργός Παιδείας Τζίλιαν Κίγκαν δήλωσε «απογοητευμένη» από την απεργία των εκπαιδευτικών στην Αγγλία και την Ουαλία.

Η Κίγκαν δήλωσε στο Times Radio ότι η απεργιακή κινητοποίηση είναι περιττή, καθώς οι συζητήσεις με τα συνδικάτα συνεχίζονται.

«Είμαι απογοητευμένη που φτάσαμε σε αυτό το σημείο, που τα συνδικάτα πήραν αυτή την απόφαση. Δεν είναι η τελευταία λύση. Είμαστε ακόμη σε συζητήσεις. Προφανώς υπάρχουν πολλές απεργιακές κινητοποιήσεις σήμερα, αλλά αυτή η απεργία δεν χρειαζόταν να προχωρήσει», δήλωσε η βρετανίδα υπυοργός.

Και απεργίες θα γίνουν τώρα σε όλο το βρετανικό σύστημα υγείας, NHS, κάθε μέρα την επόμενη εβδομάδα εκτός από την Τετάρτη.

Νέες απεργίες έχουν επίσης ανακοινωθεί για αργότερα αυτό το μήνα, με χιλιάδες εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ σε πέντε υπηρεσίες στην Αγγλία να αναλαμβάνουν δράση στις 10 Φεβρουαρίου σε μια μακροχρόνια διαμάχη για τους μισθούς και τη στελέχωση.

Χιλιάδες εργαζόμενοι της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος αναμένεται επίσης να απεργήσουν στις 8 Φεβρουαρίου σε μια διαμάχη για τους μισθούς.

Να σημειώσουμε ότι χθες μόλις στη Γαλλία κατέβηκαν στους δρόμους σχεδόν 2 εκατομμύρια πολίτες διαμαρτυρόμενοι για τις πολιτικές της κυβέρνησης Μακρόν.

Διακοπές στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, προβλήματα στις δημόσιες συγκοινωνίες και τη λειτουργία των σχολείων προκάλεσε η σημερινή, δεύτερη πανεθνική απεργία στη Γαλλία, κατά των σχεδίων της κυβέρνησης να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης.

Τα συνδικάτα, που έχουν προγραμματίσει πορείες διαμαρτυρίας σε όλη τη Γαλλία σήμερα, θέλουν να διατηρηθεί η πίεση προς την κυβέρνηση και ελπίζουν να δουν μια επανάληψη της μεγάλης συμμετοχής κατά την πρώτη πανεθνική ημέρα κινητοποίησης στις 19 Ιανουαρίου. Την ημέρα εκείνη, πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έκαναν πορεία κατά της αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 από τα 62 έτη και την επίσπευση της επιμήκυνσης της καταβολής εισφορών για πλήρη συνταξιοδότηση.

«Η μεταρρύθμιση αυτή είναι άδικη και σκληρή», δήλωσε ο Λικ Φαρ, γενικός γραμματέας του συνδικάτου δημοσίων υπαλλήλων UNSA. «Η αύξηση (της ηλικίας συνταξιοδότησης) στα 64 είναι οπισθοδρομική, κοινωνικά».

Προβλήματα σε τρένα και σχολεία στη Γαλλία

Μόλις περίπου ένα στα τρία τρένα υψηλής ταχύτητας TGV πραγματοποιούσε σήμερα δρομολόγια και ακόμα λιγότερα τοπικά και περιφερειακά τρένα, ενώ σοβαρά προβλήματα δημιουργήθηκαν στο μετρό του Παρισιού.

Οι μισοί από τους δασκάλους πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης θα απεργήσουν, σύμφωνα με το συνδικάτο τους, ενώ στην κινητοποίηση συμμετέχουν επίσης οι εργαζόμενοι στα διυλιστήρια και άλλους κλάδους, όπως τα δημόσια ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα, που σήμερα μετέδιδαν μουσική αντί για το συνηθισμένο τους πρόγραμμα. Η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας ήταν μειωμένη κατά 4,4%, ή κατά 2,9 GW, καθώς απεργούσαν επίσης οι εργαζόμενοι σε πυρηνικούς αντιδραστήρες και θερμοηλεκτρικά εργοστάσια, σύμφωνα με στοιχεία από τον όμιλο εταιριών κοινής ωφελείας EDF.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι περισσότεροι Γάλλοι αντιτίθενται στη μεταρρύθμιση, αλλά ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η κυβέρνησή του σκοπεύουν να εμμείνουν στη θέση τους. Η μεταρρύθμιση είναι «ζωτικής σημασίας» για να διασφαλιστεί ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα συνεχίζει να λειτουργεί, δήλωσε χθες ο Μακρόν.

Η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια και η παράταση της περιόδου καταβολής συνταξιοδοτικών εισφορών θα αποδώσει επιπλέον 17,7 δισεκ. ευρώ σε ετήσιες εισφορές, σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας.

primenews

Back to top button