breaking newsΔιεθνή

Ισραήλ: Ξανά στους δρόμους οι πολίτες κατά της κυβέρνησης Netanyahu – Πάνω από 100.000 μόνο στο Τελ Αβίβ

Οι Ισραηλινοί διαδηλώνουν ενάντια στη δικαστική μεταρρύθμιση Netanyahu που υπονομεύει τη συνταγματική αρχή της διάκρισης των εξουσιών κάθε Σάββατο εδώ και 9 μήνες

Περισσότεροι από 100.000 Ισραηλινοί διαδήλωσαν το βράδυ του Σαββάτου 23/9 στο Τελ Αβίβ κατά της κυβέρνησης Netanyahu. Ανάλογες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης σε αρκετές πόλεις του Ισραήλ.
Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που πυροδότησε η αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος συνεχίζονται για 38η εβδομάδα.

Ένα τεράστιο πανό με κόκκινο φόντο έγραφε «Δικτάτορας κυνηγημένος» δίπλα σε μια φωτογραφία του πρωθυπουργού Benjiamin Netanyahu. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός βρίσκεται στις ΗΠΑ, όπου πλήθος κόσμου εκφράζει σε κάθε ευκαιρία την αποδοκιμασία του για την προωθούμενη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος.

Στα τέλη Ιουλίου, αψηφώντας τις ογκώδεις διαδηλώσεις, το ισραηλινό κοινοβούλιο (Κνεσέτ) ενέκρινε τροπολογία που περιορίζει τη δυνατότητα του Ανωτάτου Δικαστηρίου να ακυρώνει κυβερνητικές αποφάσεις που κρίνει «ανάρμοστες».

Οι επικριτές της μεταρρύθμισης θεωρούν πως συνιστά απειλή για τη δημοκρατία στο Ισραήλ. Στον αντίποδα, η κυβέρνηση Netanyahu υποστηρίζει ότι η μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος είναι επιβεβλημένη προκειμένου να περιοριστούν «υπερβολικές» παρεμβάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου στο κυβερνητικό έργο. Μέχρι στιγμής, οι διαπραγματεύσεις με την αντιπολίτευση για την επίτευξη συμβιβασμού δεν έχουν αποδώσει καρπούς.

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ εξετάζει οκτώ προσφυγές κατά της επίμαχης τροπολογίας.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε την Παρασκευή στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ο Benjiamin Netanyahu απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση όταν ρωτήθηκε εάν θα σεβόταν απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου κατά της τροπολογίας.
«Θεωρώ πως πρέπει να σεβόμαστε τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου και ότι το Ανώτατο Δικαστήριο πρέπει να σέβεται τα νομοσχέδια που ψηφίζει η Κνεσέτ», είπε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.

bankingnews.gr

 

Back to top button