breaking newsΔιεθνήΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μερικό άνοιγμα της στρόφιγγας του φ.α. από Ρωσία κατά 30% μετά την μερική άρση κυρώσεων από την Δύση

Πριν τις εργασίες συντήρησης, αναφέρει η Die Welt, ο αγωγός παρείχε περισσότερη ποσότητα (στο 40% της χωρητικότητάς του) που σημαίνει ότι η Μόσχα θέλει να εμποδίσει την Γερμανία να έχει «περίσσευμα» και να το προσφέρει στην Πολωνία.

Σε ότι αφορά την άρση των κυρώσεων υπενθυμίζουμε ότι το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει συναλλαγές με τη Ρωσική Ομοσπονδία που σχετίζονται με λιπάσματα, τρόφιμα, σπόρους, φάρμακα και ιατρικό εξοπλισμό, παίρνοντας πίσω όλες τις προηγούμενες απαγορεύσεις αγορών, αλλά και κυρώσεων σε όσους τα αγοράζουν και τα εμπορεύονται ή χρησιμοποιούν!

Βέβαια, ειδικά με τα λιπάσματα, έχει προκαλέσει τεράστια ζημιά στην παγκόσμια γεωργία η απόφαση των ΗΠΑ, καθώς πυροδότησε την εν συνεχεία γενική απαγόρευση εξαγωγής λιπασμάτων της Ρωσίας προς τις «μη φιλικές χώρες» με αποτέλεσμα την μείωση της παραγωγής στις πρώτες καλλιέργειες της χρονιάς, αλλά και την ανησυχία ότι θα μειωθεί η παραγωγή γεωργικών προϊόντων και στα υπόλοιπα προϊόντα.

Αλλά το σημαντικότερο όλων είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξαίρεσαν από τις κυρώσεις την πρώην θυγατρική της Gazprom στην Γερμανία, την Gazprom Germany GmbH, προκειμένου να μην διακόψει την ροή φυσικού αερίου η Ρωσία στην ισχυρότερη οικονομία της ΕΕ που καταρρέει!

Σε ότι αφορά την ΕΕ θπό τον φόβο επισιτιστικής κρίσης στην Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Ένωση τροποποίησε τις κυρώσεις της στη Μόσχα, σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου που έχει στην κατοχή του το Reuters.

Βέβαια το ζητούμενο είναι πλέον κατά πόσο θα συμπεριληφθούν και άλλοι τομείς της οικονομίας.

Η Δύση, πριν έρθει ο χειμώνας, έχει αρχίσει να καταλαβαίνει ότι δεν αρκεί να έχεις απλά τον έλεγχο των χρηματιστηρίων σε καιρό πολέμου αλλά των τροφίμων και των πρώτων υλών. Η Ρωσία το ήξερε.

Η κίνηση έρχεται εν μέσω κριτικής από Aφρικανούς ηγέτες για τον αρνητικό αντίκτυπο των δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας στο εμπόριο, οι οποίες μπορεί να έχουν επιδεινώσει τις ελλείψεις.

Σύμφωνα με το έγγραφο, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί από τους εκπροσώπους της ΕΕ, στις 20 Ιουλίου 2022, η ΕΕ θα μπορεί να ξεπαγώσει τους αποκλεισμένους οικονομικούς πόρους που ανήκουν σε κορυφαίες ρωσικές τράπεζες, τις VTB, Sovcombank, Novikombank, Otkritie FC Bank, VEB, Promsvyazbank και Bank Rossiya.

Ξεχωριστά, υπό τις νέες κυρώσεις που θα εγκριθούν στις 20 Ιουλίου, η Sberbank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, θα υπόκειται επίσης σε δέσμευση των περιουσιακών της στοιχείων, με εξαίρεση τους πόρους που απαιτούνται για το εμπόριο τροφίμων, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ στο Reuters.

Στο προσχέδιο του εγγράφου αναφέρεται ότι τα χρήματα θα μπορούσαν να αποδεσμευτούν «αφού καθοριστεί ότι τέτοια κεφάλαια ή οικονομικοί πόροι είναι απαραίτητοι για την αγορά, την εισαγωγή ή τη μεταφορά γεωργικών εφοδίων και τροφίμων, συμπεριλαμβανομένου του σιταριού και των λιπασμάτων».

Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες κυρώσεις, η ΕΕ σχεδιάζει επίσης να διευκολύνει τις εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων από ρωσικά λιμάνια, τα οποία οι έμποροι είχαν σταματήσει να εξυπηρετούν μετά τις κυρώσεις της ΕΕ.

Βέβαια, ειδικά με τα λιπάσματα, έχει προκαλέσει τεράστια ζημιά στην παγκόσμια γεωργία η απόφαση των ΗΠΑ, καθώς πυροδότησε την εν συνεχεία γενική απαγόρευση εξαγωγής λιπασμάτων της Ρωσίας προς τις «μη φιλικές χώρες» με αποτέλεσμα την μείωση της παραγωγής στις πρώτες καλλιέργειες της χρονιάς, αλλά και την ανησυχία ότι θα μειωθεί η παραγωγή γεωργικών προϊόντων και στα υπόλοιπα προϊόντα.

Έτσι λοιπόν μετά την κίνηση αυτή ο Nord Stream 1 επαναλειτουργεί. Ο αγωγός είχε παραμείνει κλειστός τις τελευταίες 10 ημέρες για «προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης», όπως είχε ανακοινώσει ο διαχειριστής.

Ο πρόεδρος του γερμανικού ομοσπονδιακού οργανισμού δικτύων, Κλάους Μίλλερ, ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι ο αγωγός άρχισε να λειτουργεί με το 30% της χωρητικότητάς του και ότι αυτή η ποσότητα είναι εγγυημένη για δύο ώρες.

 

Είπε, ωστόσο, ότι δεν συνηθίζεται να αλλάζει η ροή μέσα στην ίδια ημέρα.

Σημειώνεται ότι ο Nord Stream 1 είχε διακόψει την λειτουργία του στις 11 Ιουνίου για συντήρηση τουρμπίνας.

Η Gazprom σε επιστολή της προς το γερμανικό Δημόσιο πριν μερικές ημέρες ανακοίνωσε την απόφαση διακοπής της ροής φυσικού αερίου στο σύνολο του NordStream 1 επικαλούμενη τους «εξαιρετικούς λόγους» και τα προβλήματα συντήρησης του αγωγού τα οποία προκλήθηκαν από τις δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία.

Πρόκειται για μια απόφαση για την οποία είχε ενημερώσει το pronews.gr από την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα συνέβαινε και σίγουρα την Γερμανία θα την ακολουθήσει και η Ελλάδα.

Η πραγματική αιτία είναι ότι η Γερμανία έσπαγε το ρωσικό εμπάργκο στην Πολωνία και την εφοδίαζε με φυσικό αέριο. ενώ το ίσιο ισχύει και για την Ελλάδα:

Η Μόσχα καταλογίζει στην Αθήνα ότι παραβιάζει τις ρωσικές αντι-κυρώσεις στη Σόφια και την εφοδιάζει παρά την ρωσική απαγόρευση με το 60% των ποσοτήτων που χρειάζεται η Βουλγαρία, παίρνοντας επιπλέον ποσότητες από τον TurkishStream από αυτές που χρειάζεται η Ελλάδα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, στην επιστολή – την οποία έχει στη διάθεση του- αναφέρεται ότι η Gazprom, η οποία έχει το μονοπώλιο στις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγών, δεν μπορούσε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις προμήθειας λόγω «έκτακτων» περιστάσεων, τις οποίες δεν μπορεί να θέσει υπό έλεγχο λόγω του εμπάργκο που έχει δημιουργήσει αδυναμία συντήρησης του δικτύου.

Η Μόσχα στη νέα επαναλειτουργία του Nord Stream 1 έχει μειώσει κατά πολύ την ροή φυσικού αερίου για να μην επιτρέψει στην Γερμανία να γεμίζει τα στρατηγικά της αποθέματα και για να μην προσφέρει παρανόμως (αφού το απαγορεύει ο πάροχος) ρωσικό φυσικό αέριο σε άλλες χώρες (όπως η Πολωνία) στις οποίες η Μόσχα έχει διακόψει εντελώς τις παραδόσεις.

Έτσι η Μόσχα θα έχει φέρει την Γερμανία σε μία δύσκολη θέση τον Σεπτέμβριο όπου θα ξεκινήσει και πάλι να έρχεται το κρύο στην Ευρώπη και οι ανάγκες για φυσικό αέριο θα αρχίσουν να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.

pronews.gr

Back to top button