breaking newsΕλλάδα

Εθνικός κίνδυνος η προκλητική στρατιωτική συμφωνία της Τουρκίας με το ψευδοκράτος του Κοσόβου

 

Εξόχως ανησυχητική και εθνικά επικίνδυνη είναι η προσέγγιση Τουρκίας και Κοσόβου με στρατιωτικούς και γεωπολιτικούς όρους. Ο αλβανόφωνος αποσχισθείς από την Σερβία θύλακος στο μαλακό υπογάστριο των Βαλκανίων παραμένει θρυαλλίδα και η ανάπτυξη περαιτέρω σχέσεων με την Άγκυρα δυναμιτίζει την σφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Γιασάρ Γκιουλέρ, υποδέχθηκε στην Άγκυρα τον Κοσοβάρο ομόλογό του, Ejup Maqedonci. Κατά την επίσημη επίσκεψη 29-30 Ιανουαρίου υπεγράφη το πλαίσιο διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας, με επίκεντρο την αύξηση των πωλήσεων τουρκικών όπλων στην Πρίστινα, την συνδιοργάνωση στρατιωτικών ασκήσεων και την εκπαίδευση σε τεχνικές πολέμου Κοσοβάρων στρατιωτών και επιτελών.

Επιπλέον, οι δύο χώρες δεσμεύονται με την υπογραφή της συμφωνίας να μοιράζονται πληροφορίες στρατωτικής αντικατασκοπείας, υποστήριξη υποδομών και μεταφορών υλικού, ανταλλαγή πόρων είτε δωρεάν είτε επί πληρωμή. Πρωτίστως, όμως, συμφωνήθηκε η ανταλλαγή απόρρητων πληροφοριών από τις Μυστικές Υπηρεσίες των δύο χωρών και προστασία των κεκτημένων τους.

Υπενθυμίζεται ότι το 2023 το Κόσοβο προμηθεύτηκε Bayraktar TB2 drones, μη επανδρωμένα αεροσκάφη που παράγονται στο εργοστάσιο του γαμπρού του Ερντογάν.

Στην φωτό που δημοσίευσε στα social media ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός, Άλμπιν Κούρτι, ποζάρει με καμάρι δίπλα σε ένα τουρκικό drone.

PrimeNews.

Back to top button