breaking newsΙστορικά

Δίων Κάσσιος το χρονικό του σεισμού 7,5 που κατέστρεψε την Αντιόχεια 115 μ.Χ. : ο αυτοκράτορας Τραϊανός και ο διάδοχός του Αδριανός γλίτωσαν με κάποιους τραυματισμούς! Ο Θεός παράτεινε τον σεισμό για αρκετές μέρες και νύχτες!

O μεγάλος σεισμός: Στις 13 Σεπτεμβρίου 115 μ.Χ. η πόλη της Αντιόχειας υπέστη έναν τρομερό σεισμό που την κατέστρεψε, με αποτέλεσμα ο Τραϊανός κι ο Αδριανός  να γλιτώσουν από τραυματισμούς, όπως μας λέει ο Δίων Κάσσιος (περίπου 155 – 235 μ.Χ ήταν Ρωμαίος ιστορικός ελληνικής καταγωγής) .
Εκεί ο Καίσαρας ετοιμαζόταν για την επιτυχημένη εκστρατεία του κατά των Πάρθων.
Η Αντιόχεια έχει υποστεί πολλούς σεισμούς σε όλη τη μακρόχρονη ιστορία της, όπως μαρτυρούν τα υπολείμματα των ψηφιδωτών της που στρεβλώθηκαν υπό την επίδραση των σεισμικών κυμάτων και που έχουν διασωθεί πολλές φορές μέχρι σήμερα…

Μια άλλη πόλη που υπέστη μεγάλη καταστροφή εκείνη την ημέρα ήταν η συριακή πόλη Απάμεια.
Ο Τραϊανός διέταξε άμεση ανακατασκευή, ξεκινώντας από τη μεγαλειώδη στοά, μήκους 2 χιλιομέτρων και πλάτους 20 μέτρων. Το έργο του επεκτάθηκε σε όλο τον δεύτερο αιώνα μ.Χ.
Αν και κάποτε η πόλη είχε πληθυσμό 500.000 κατοίκους, καταστράφηκε από τον βασιλιά των Σασάνων Χοσρόη Α’ τον έκτο αιώνα, αλλά ήταν ένας άλλος σεισμός, το 1152 μ.Χ., που έφερε το οριστικό τέλος της.

Μετάφραση του κειμένου του Δίων Κάσσιος:

13 Δεκεμβρίου 115 μ.Χ., ο μεγάλος σεισμός που έπληξε τη Συρία.
Ο αυτοκράτορας Τραϊανός και ο διάδοχός του Αδριανός γλίτωσαν αλώβητοι από φρικτό σεισμό 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σκότωσε χιλιάδες ανθρώπους και κατέστρεψε πολλές πόλεις.
Ο σεισμός έγινε όταν ο Τραϊανός και ο Αδριανός ετοιμάζονταν για εκστρατεία κατά της Περσίας.
Και οι δύο επέζησαν με κάποιους τραυματισμούς και κατέφυγαν στην ύπαιθρο της πόλης.
Ο Τραϊανός πέρασε το χειμώνα στη Συρία.
Υπήρχαν πολλές καταιγίδες, κεραυνοί και ισχυροί άνεμοι που προηγήθηκαν του σεισμού, και κανείς δεν περίμενε ότι αυτή η μεγάλη καταστροφή θα είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τόσο πολλών ανθρώπων.

  • Έγινε ένα μεγάλο βουητό στην αρχή, και ξαφνικά έγινε ένας δυνατός σεισμός, και όλη η γη εκτοξεύτηκε, και τα κτίρια αναπήδησαν στον αέρα, μερικά ψηλά και έπεσαν σε κομμάτια, και άλλα σείστηκαν από εδώ ως εκεί, κινήθηκε η γη καθώς την διαπερνούσαν κύματα, και κατέστρεψε ό,τι ήταν πάνω της.Ακούστηκε ένας τεράστιος βρυχηθμός και ένα τεράστιο σύννεφο σκόνης που κανείς δεν μπορούσε να ακούσει ή να μιλήσει.Πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν.Ένας άπειρος αριθμός ανθρώπων που βρέθηκαν μέσα στα σπίτια τους σκοτώθηκαν, τόσοι πολλοί από αυτούς σκοτώθηκαν από την κατάρρευση κτιρίων και πέθαναν ασφυκτικά κάτω από τους σωρούς των ερειπίων, και υπάρχουν και εκείνοι που κείτονταν με τα μέρη του σώματός τους παγιδευμένα κάτω από τα ερείπια υποφέροντας φρικτά βάσανα και δεν μπορούσαν να ζήσουν ή να πεθάνουν. Τα πλευρά και τα πόδια τους έσπασαν και τα κεφάλια τους κόπηκαν….Μεταξύ των τραυματιών ήταν και ο πρόξενος Bidon, ο οποίος πέθανε επί τόπου.Ο Θεός παράτεινε τον σεισμό για αρκετές μέρες και νύχτες, και βρήκε πολλούς ανθρώπους παγιδευμένους σε αδιέξοδα σοκάκια που πέθαναν από την πείνα και τη δίψα.Όταν το κακό υποχώρησε, τα καταβαραθρωμένα σώματα ανασύρθηκαν, όλοι νεκροί, εκτός από μια γυναίκα και το βρέφος της, που επέζησαν.Το όρος Κάσσιο (Όρος Al-Aqraa) μετακινήθηκε και η κορυφή του έσπασε, η πόλη κατέρρευσε, τα βουνά υποχώρησαν, και πηγές που δεν ήταν παρόντες κύλησαν και πηγές που έρεαν εξαφανίστηκαν.Όλος ο ρωμαϊκός κόσμος υπέφερε από αυτή την καταστροφή…… dimpenews.com

Back to top button