breaking newsΔιεθνή

Ο Τραμπ παίζει δίχως αντίπαλο στο Ρεπουπλικανικό στρατόπεδο

Σύμφωνα με την πρώτη δημοσκόπηση των New York Times/Siena College ενόψει των προκριματικών εκλογών, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επικρατεί επί όλων των αντιπάλων του για τη προεδρική υποψηφιότητα των Ρεπουμπλικάνων, αφήνοντας, μάλιστα πίσω του τον κυριότερο ανταγωνιστή του με διαφορά 37 μονάδων!

Συνολικά, ο πρωην πρόεδρος προηγήθηκε του Ρον ντε Σάντις με 54% έναντι 17%, ενώ κανένας άλλος υποψήφιος δεν ξεπέρασε το 3% στη δημοσκόπηση.

Σημειώνεται ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα αναδείξουν τον προεδρικό τους υποψήφιο μετά τη διαδικασία των προκριματικών εκλογών που θα πραγματοποιηθούν σε λιγότερο από έξι μήνες.

Αυτές διοργανώνονται και χρηματοδοτούνται από τη κάθε Πολιτεία και διεξάγονται, όπως οι εθνικές εκλογές, σε εκλογικά κέντρα με ψηφοδέλτιο και κάλπη. Η διαδικασία μπορεί να είναι «ανοιχτή» (ο κάθε ψηφοφόρος ψηφίζει τον υποψήφιο οποιουδήποτε κόμματος) ή «κλειστή» (συμμετέχουν μόνο τα μέλη του κόμματος).

Δίχως αντίπαλο

Τα αποτελέσματα όμως της δημοσκόπησης -που διεξήχθη σε δείγμα 932 ψηφοφόρων το διάστημα  23 έως 27 Ιουλίου- είναι ήδη εντυπωσιακά υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ, παρά τα μεγάλα νομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Ακόμα και εάν συνασπίζονταν όλοι οι αντίπαλοί του, ο Τραμπ θα κατατρόπωνε ακόμα και μια ενωμένη εσωκομματική αντιπολίτευση, διαψεύδοντας όσους πόνταραν σε έναν ρεπουμπλικανικό «εμφύλιο».

Κανένας άλλος σοβαρός ανταγωνιστής του Τραμπ -πέραν του Ρον ντε Σάντις- δεν φαίνεται να υπάρχει στον ορίζοντα.

Ο πρώην αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, η πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι και ο γερουσιαστής Τιμ Σκοτ σημείωσαν έκαστος 3% υποστήριξη. Ο πρώην κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ Κρις Κρίστι και ο  επιχειρηματίας Βιβέκ Ραμασβάμι, πήραν από ένα 2%.

Δεν πείθει ο Ρον ντε Σάντις

Ο Τραμπ είχε αποφασιστικά πλεονεκτήματα σε κάθε σχεδόν δημογραφική ομάδα και περιφέρεια και σε κάθε ιδεολογική πτέρυγα του κόμματος, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι ψηφοφόροι φαίνεται να μην ανησούν τόσο για τους νομικούς κινδύνους του πρώην προέδρου.

Πρωτοστάτησε με μεγάλη διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών, νεότερων και μεγαλύτερων ψηφοφόρων, μετριοπαθών και συντηρητικών, πτυχιούχων και μη, σε πόλεις, προάστια και αγροτικές περιοχές.

Η δημοσκόπηση των New York Times δείχνει ότι ορισμένα από τα κεντρικά επιχειρήματα της προεκλογικής εκστρατείας του Ρον ντε Σάντις -ότι είναι πιο εκλέξιμος από τον Τραμπ και ότι θα κυβερνούσε πιο αποτελεσματικά- δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να πείσουν.

Ακόμα και τα άλλοτε προνομιακά πεδία του Ρον ντε Σάντις, όπως η καταπολέμηση της ιδεολογία woke («επαγρύπνηση εναντίον φυλετικών προκαταλήψεων και διακρίσεων»), ωστόσο ευνόησαν τον Τραμπ.

Στα ρεπουμπλικανικά κάστρα ο Ρον ντε Σάντις δεν τα πήγε καθόλου καλά. Κέρδισε μόνο το 9% της υποστήριξης 65χρονων ψηφοφόρων και 13% όσων δεν ήταν πτυχιούχοι. Οι Ρεπουμπλικάνοι που περιέγραψαν τους εαυτούς τους ως «πολύ συντηρητικούς» ευνόησαν τον Τραμπ με διαφορά 50 μονάδων, 65% έναντι 15%.

Καλός ο Ρον ντε Σάντις, αλλά ο Τραμπ είναι ο άνθρωπός μας

Βέβαια, ο Ντε Σάντις, παρά το γεγονός δέχεται επίθεση από τα ΜΜΕ για την αμφιλεγόμενη ικανότητά του να συνδέεται με ψηφοφόρους -ο Τραμπ έχει δαπανήσει από 20 εκατ. δολ. σε διαφημίσεις επίθεσης- δείχνει να ανθίσταται.

Σε συνεντεύξεις με συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση, προέκυψε ένα επαναλαμβανόμενο θέμα: Τους αρέσει ο Ρον ντε Σάντις, αλλά αγαπούν τον Τραμπ.

«Με τον Ρον ντε Σάντις, έχω μεγάλες ελπίδες, αλλά όσο ο Τραμπ είναι εκεί, ο Τραμπ είναι ο άνθρωπος μας», είπε ο Ντάνιελ Μπράουν, 58 ετών, συνταξιούχος τεχνικός σε πυρηνικό εργοστάσιο από τη Βιρτζίνια.

«Αν δεν κατέβαινε εναντίον του Τραμπ, ο Ντε Σάντις θα ήταν η επόμενη επιλογή μου», είπε ο Στάντον Στρόχμενγκερ, 48 ετών, τεχνικός συντήρησης στο Ουάσιγκτον Τάουνσιπ του Οχάιο.

Ορισμένοι ερωτηθέντες που ερωτήθηκαν έκαναν μια διάκριση μεταξύ των επιτευγμάτων του Ρον ντε Σάντις στη Φλόριντα, και των επιτευγμάτων του Τραμπ στον Λευκό Οίκο. «Ο Τραμπ έχει αποδείξει την επιρροή του», είπε η 39χρονη Μάλορι Μπάτλερ, από την Κομητεία Πόλκ της Φλόριντα. «Και ο Ρον ντε Σάντις έχει, αλλά σε πολύ μικρότερο χώρο».

«Ο Τραμπ φέρνει αποτελέσματα»

Μόνο ο ένας στους τέσσερις Ρεπουμπλικάνους φαίνεται να βρίσκονται σταθερά στο αντι-Τραμπ στρατόπεδο. Μόνο το 19% του εκλογικού σώματος είπε ότι η συμπεριφορά του Τραμπ μετά την ήττα του το 2020 απείλησε την αμερικανική δημοκρατία.

Και μόνο το 17% βλέπει τον πρώην πρόεδρο να έχει διαπράξει σοβαρά ομοσπονδιακά εγκλήματα, παρά την κατηγορία του από ομοσπονδιακό δικαστήριο για κακή διαχείριση διαβαθμισμένων εγγράφων.

Ωστόσο, η απήχηση του Τραμπ στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα είναι τόσο ισχυρή που η δημοσκόπηση των Times/Siena διαπίστωσε ότι σε μια αντιμέτωπη αναμέτρηση με τον Ρον ντε Σάντις, ο Τραμπ εξακολουθεί να λαμβάνει 22% μεταξύ των ψηφοφόρων που πιστεύουν ότι έχει διαπράξει σοβαρά ομοσπονδιακά εγκλήματα – μεγαλύτερο ποσοστό από το 17% που κέρδισε ο Ρον ντε Σάντις από το σύνολο του εκλογικού σώματος των Ρεπουμπλικάνων.

Κεντρικό σύνθημα τους εκστρατείας του Ρον ντε Σάντις είναι κατά του κινήματος woke, κάτι το οποίο όμως βρίσκει υποστηρικτές μόνο στο 24% των Ρεπουμλικάνων ψηφοφόρων καθώς ο «νόμος και η τάξη στους δρόμους μας και στα σύνορά μας», είναι πιο πιασάρικο. Εξίσου προβληματικό για τον Ρον ντε Σάντις είναι ότι εκείνοι οι ψηφοφόροι που επικεντρώθηκαν στο «woke» εξακολουθούσαν να προτιμούν τον Τραμπ, 61% έναντι 36%.

Η ικανότητα να νικήσει τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και να φτιάξει μια συντηρητική ατζέντα βρίσκεται στον πυρήνα της έκκλησης του Ντε Σάντις στους Ρεπουμπλικάνους. Έχει προειδοποιήσει ότι ο Τραμπ έχει στριμώξει το κόμμα σε μια «κουλτούρα της ήττας» στα χρόνια του Τραμπ.

Ως κυβερνήτης, έχει προωθήσει ένα σαρωτικό σύνολο συντηρητικών προτεραιοτήτων που έχουν αναπροσανατολίσει έντονα το κράτος και υποσχέθηκε ότι θα φέρει τον ίδιο ζήλο χάραξης πολιτικής στον Λευκό Οίκο. Ωστόσο, αυτά τα επιχειρήματα δεν φαίνεται να λειτουργούν.

Η ισχυρή πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών που συμμετείχαν στην έρευνα, το 58%, είπε ότι ήταν ο Τραμπ και όχι ο Ντε Σάντις, που περιγράφεται καλύτερα με τη φράση «μπορεί να νικήσει τον Τζο Μπάιντεν». Ωστόσο και πάλι, ο Τραμπ με ποσοστό 67% έναντι το ελάχιστου 22% του Ρον ντε Σάντις θεωρείται ότι είναι αυτό που «φέρνει αποτέλεσμα».

Ο Τραμπ είναι πιο διασκεδαστικός

Είναι ενδιαφέρον ότι το ποσοστό των Ρεπουμπλικανών που είπαν ότι ο Τραμπ ήταν πιο «διασκεδαστικός» από τον Ρον ντε Σάντις (54% έως 16%) αντικατοπτρίζει σχεδόν τέλεια τη μάχη μεταξύ τους.

«Δεν γίνεται αντιληπτό το χιούμορ του», είπε για τον Ρον ντε Σάντις, η Sandra Reher, 75χρονη συνταξιούχος δασκάλα στο Farmingdale του New Jersey. «Εμφανίζεται ως ένας καλός χριστιανός, υπέροχος οικογενειάρχης. Αλλά δεν έχει αυτή το πάθος, αν θέλετε, που έχει ο Τραμπ».

Ο Ρον ντε Σάντις τονίζει ότι προέρχεται από την εργατική τάξη και ότι υπηρέτησε στον στρατό, αντιμετωπίζοντας έναν δισεκατομμυριούχο.

Ωστόσο, η δημοσκόπηση έδειξε ότι ο Τραμπ ξεπερνά τον Ρον ντε Σάντις μεταξύ των πιθανών Ρεπουμπλικάνων ψηφοφόρων που κερδίζουν λιγότερα από 50.000 δολάρια, με 65% έναντι 9%.

Ενδιαφέρον έχει ότι προς το παρόν ο Ρον ντε Σάντις «κρατάει» κάπως ποσοστά στα πιο προνομιούχα τμήματα του εκλογικού σώματος. Είναι πίσω από τον Τραμπ στους λευκούς πτυχιούχους με λιγότερο 25% έναντι 37% του πρώην προέδρου.

Μεταξύ αυτών που βγάζουν περισσότερα από 100.000 δολ., ο Ρον ντε Σάντις ήταν πίσω με 23 μονάδες.

Ο Ρον ντε Σάντις είναι πίσω σε όλα

Σε μια σειρά ζητημάτων, η δημοσκόπηση δείχνει ότι θα είναι δύσκολο για τον Ρον ντε Σάντις να ξεφύγει από τον Τραμπ μόνο με επιχειρήματα πολιτικής.

Ο Τραμπ είναι μπροστά από τον Ρον ντε Σάντις παντού και σε όλες τις ομάδες. Προηγείται τόσο σε όσους αποδέχονται τους τρανς ως φύλο όσο και σε εκείνους που είναι εναντίον.

Επικρατεί μεταξύ εκείνων που θέλουν να πολεμήσουν τις εταιρείες που προωθούν την ιδεολογία woke.

Βρίσκει περισσότερους υποστηρικτές τόσο σε όσους θέλουν να σταλεί περισσότερη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία, όσο και σε εκείνους δεν θέλουν.

Υποστηρίζεται από εκείνους που θέλουν να διατηρήσουν τις παροχές Κοινωνικής Ασφάλισης και του και από εκείνους που ζητούν να λάβουν μέτρα για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Ο Τραμπ ηγείται του Ρον ντε Σάντις μεταξύ των Ρεπουμπλικανών που πιστεύουν ότι η άμβλωση πρέπει πάντα να είναι νόμιμη και μεταξύ εκείνων που πιστεύουν ότι πρέπει πάντα να είναι παράνομη. Ο Ρον ντε Σάντις υπέγραψε μια αυστηρή απαγόρευση των αμβλώσεων έξι εβδομάδων που ο Τραμπ έχει επικρίνει ως «πολύ σκληρή».

Ωστόσο, ο Τραμπ απολάμβανε την υποστήριξη του 70% των Ρεπουμπλικανών που δήλωσαν ότι υποστήριξαν σθεναρά ένα τέτοιο μέτρο.

primenews.

Back to top button