breaking newsΔιεθνήΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μετεωρολογικό σοκ στις ΗΠΑ – Ο τυφώνας «Χίλαρι» θα χτυπήσει μέχρι και το Λος Άντζελες

Τον τυφώνα “Χίλαρι”, μία μετεωρολογική βόμβα, όπως τον έχουν αποκαλέσει οι ειδικοί του Ειδικού Κέντρου Τυφώνων των ΗΠΑ, περιμένουν τις επόμενες ώρες οι δυτικές αμερικανικές ακτές. H Καλιφόρνια έχει σημάνει συναγερμό, ενώ σε επιφυλακή έχουν τεθεί οι γειτονικές πολιτείες.

Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, η “Χίλαρι” θα μπορούσε να ρίξει την βροχή ενός έτους σε ορισμένα σημεία των δυτικών πολιτειών, μέσα σε λίγες ώρες. Αυτή η απειλή, επιπέδου 4, η ανώτατη στην κλίμακα απειλών του Κέντρου Τυφώνων, είναι η πρώτη που εκδόθηκε ποτέ για την Καλιφόρνια. Η “Χίλαρι” ξεκίνησε την Πέμπτη το απόγευμα, 325 μίλια νότια του Cabo San Lucas, στο Μεξικό, με ισχυρούς ανέμους 130 μιλίων την ώρα, με ισχυρότερες ριπές που μπορεί να φθάσουν και τα 185 μ/ώρα και από τροπική καταιγίδα, όπως είχε χαρακτηριστεί αρχικά αναβαθμίστηκε χθες σε ισχυρό τυφώνα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις θα παραμείνει στην κατηγορία 4 καθώς πλησιάζει σήμερα τη χερσόνησο Μπάχα-Καλιφόρνια, ενώ στη συνέχεια αναμένεται να εξασθενίσει σταδιακά.

Οι μετεωρολόγοι έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις κινδύνου για την Μπάχα- Καλιφόρνια συμπεριλαμβανομένης της περιοχής του Λος Άντζελες, όπου θα χτυπήσει η “Χίλαρι” μέσα στο Σαββατοκύριακο και μέχρι την Δευτέρα. Ο τυφώνας κινείται τώρα ταχύτερα, οπότε το Μεξικό και η Καλιφόρνια αναμένεται επίσης να δουν τα αποτελέσματα νωρίτερα από ότι ανέφεραν οι αρχικές προβλέψεις.

Ανεβάζει ταχύτητα σήμερα

Το Κέντρο Τυφώνων προβλέπει ότι ο πυρήνας της Χίλαρι θα είναι «πολύ κοντά στο κεντρικό τμήμα της Μπάχα Καλιφόρνια το βράδυ του Σαββάτου και θα κινηθεί προς την ενδοχώρα πάνω από τη νότια Καλιφόρνια μέχρι το βράδυ της Κυριακής». Το NHC σημείωσε επίσης ότι ισχυροί άνεμοι και έντονες βροχοπτώσεις θα πλήξουν αυτές τις περιοχές πολύ πριν δουν το κέντρο του τυφώνα.

Η “Χίλαρι” είναι πολύ πιθανό να φτάσει μέσα στην Καλιφόρνια, στο εσωτερικό της πολιτείας, ως τροπική καταιγίδα και όχι ως ισχυρός τυφώνας. Πάντως θα είναι η πρώτη τροπική καταιγίδα που θα φτάσει μέσα στην Καλιφόρνια εδώ και 84 χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ. «Η απειλή σημαντικών επιπτώσεων από ανέμους συνεχίζει να αυξάνεται για τα βόρεια τμήματα της χερσονήσου Μπάχα Καλιφόρνια και τις νοτιοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες», ανέφερε το Κέντρο Τυφώνων χθες.

Οι έντονες βροχοπτώσεις αναμένεται να αρχίσουν να επηρεάζουν τα νοτιοδυτικά από σήμερα και μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, με τις πιο έντονες βροχοπτώσεις να είναι πιθανές την Κυριακή και τη Δευτέρα. Tα μεγαλύτερα αμερικανικά δίκτυα έχουν σε απευθείας μετάδοση την πορεία του τυφώνα. Εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις του Κέντρου Τυφώνων, τότε ο πρόεδρος Μπάιντεν ο οποίος θα επισκεφθεί την Δευτέρα το Μάουι, στην επιστροφή του για την Ουάσιγκτον ίσως χρειαστεί να σταματήσει και στην Καλιφόρνια.

primenews.

Back to top button