breaking newsΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Πως η Moderna γνώριζε για την πανδημία από το 2019 και προετοιμαζόταν για παραγωγή 1 δισεκ. εμβολίων;

 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Moderna, Stéphane Bancel, είπε στους υπαλλήλους του από το 2019 πολύ προτού ανακοινωθεί, ότι επρόκειτο να συμβεί πανδημία το 2020.

Την ίδια στιγμή, είπε στο προσωπικό ότι η Moderna θα χρειαστεί να κάνει ένα δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίου τον «επόμενο χρόνο» (2020).

Επιβεβαίωσε επίσης ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της GAVI γνώριζε για την προ-πανδημική συνομιλία του με το προσωπικό της Moderna.

Η συζήτηση έγινε πριν ο κόσμος μάθει για την «πανδημία» του Covid. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας («ΠΟΥ») κήρυξε την «έξαρση του νέου κορωνοού (covid-19) παγκόσμια πανδημία» στις 11 Μαρτίου 2020.

Ο Bancel έκανε τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις κατά τη διάρκεια μιας εμφάνισης σε πάνελ συζήτησης στις 18 Ιανουαρίου στη συνεδρίαση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός 2023. Το πάνελ συζήτησης φιλοξενήθηκε από το Euronews.

Ένας άλλος συμμετέχων ήταν ο Διευθύνων Σύμβουλος της GAVI, Seth Berkley . Ο Bancel ρωτήθηκε σχετικά με την ανάπτυξη, την υιοθέτηση και την κλιμάκωση του «εμβόλιου» του Covid για διαφορετικές παραλλαγές και υποπαραλλαγές και απάντησε:

«Όπως γνωρίζει ο Seth, όταν συνέβη η πανδημία, η Moderna έκανε 100.000 δόσεις το 2019 για ολόκληρο το έτος. Και θυμάμαι ότι μπήκα μετά από αυτό στο γραφείο παρασκευών της Moderna και λέω: «Πώς θα φτιάξουμε ένα δισεκατομμύριο δόσεις τον επόμενο χρόνο;» Και [εσείς/αυτοί] με κοιτάτε λίγο αστεία και ρωτάτε: “Τι;” Είπα: «Ναι, πρέπει να κάνουμε ένα δισεκατομμύριο δόσεις τον επόμενο χρόνο, θα υπάρξει πανδημία».

Η συνομιλία με το προσωπικό έγινε πριν από την πανδημία και είναι σαφές ότι έλαβε χώρα πριν από τις 11 Μαρτίου και ο υπόλοιπος κόσμος το γνώριζε, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού της Moderna.

Τι άλλο γνώριζαν από πριν; – Θα παρήγαγαν εμβόλια για έναν άγνωστο ιό για τον οποίο η θνησιμότητα, ο αριθμός των κρουσμάτων και το ποσοστό μόλυνσης δεν θα μπορούσαν να ήταν γνωστά – Πως αποσιωπήθηκε

Η δεύτερη δήλωση που σημειώθηκε παραπάνω υπονοεί ότι τόσο ο Bancel όσο και ο Berkely γνώριζαν εκ των προτέρων ότι επρόκειτο να κηρυχτεί πανδημία και ότι η Moderna θα προμήθευε τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο δόσεις ενός «εμβολίου».

Έτσι, πριν από την πανδημία, η Moderna γνώριζε ήδη ότι θα τους έδιναν συμβόλαια για την προμήθεια τουλάχιστον ενός δισεκατομμυρίου δόσεων «εμβολίων».

Η Moderna γνώριζε επίσης ότι τα «εμβόλια» που επρόκειτο ακόμη να αναπτυχθούν, προφανώς, θα κατασκευάζονταν «το επόμενο έτος» – θα αναπτυχθούν και θα δοκιμαστούν εντός ενός έτους.

Και αυτά τα «εμβόλια» υποτίθεται ότι ήταν για έναν άγνωστο ιό για τον οποίο η θνησιμότητα, ο αριθμός των κρουσμάτων και το ποσοστό μόλυνσης δεν θα μπορούσαν να ήταν γνωστά.

Ωστόσο, οι «ελεγκτές δεδομένων», καθώς και οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, εστίασαν στην πρώτη δήλωση και αγνόησαν τη δεύτερη.

Ένας νοσοκόμος με έδρα τη Βοστώνη, ο James Cintolo, δημοσίευσε στο Twitter ένα βίντεο κλιπ διάρκειας ενός λεπτού της συζήτησης στο πάνελ του Νταβός 2023 στις 7 Φεβρουαρίου 2023, το οποίο επικεντρώθηκε στην πρώτη δήλωση (τέλος αυτής της ενότητας).

Μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου, όταν το Γαλλικό Πρακτορείο ΗΠΑ έγραψε το άρθρο του για τον «έλεγχο δεδομένων», η ανάρτηση είχε γίνει retweet περίπου 13.000 φορές.

«Αλλά οι διαδικτυακές αναρτήσεις, οι οποίες τροφοδοτούν αβάσιμους ισχυρισμούς ότι η πανδημία σχεδιάστηκε, παρερμηνεύουν όσα είπε σχετικά με την παραγωγή εμβολίων της Moderna», έγραψε το AFP USA, ενώ καταρρίπτει τους ισχυρισμούς που διατυπώνονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ωστόσο, αυτό που οι «ελεγκτές γεγονότων» δεν αναφέρθηκαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ήταν ότι ο Bancel είπε: «Πρέπει να κάνουμε ένα δισεκατομμύριο δόσεις τον επόμενο χρόνο, θα υπάρξει πανδημία».

Έτσι, ενώ είναι σωστό ότι το αρχικό tweet παρερμηνεύει τις παρατηρήσεις του Bancel, «το AFP αγνόησε τον ελέφαντα στο δωμάτιο». Ωστόσο, το Γαλλικό Πρακτορείο παραδέχτηκε ότι η Moderna άρχισε να αναπτύσσει το «εμβόλιο» της για τον κορωνοϊό το 2019

Αυτό θα μπορούσε να δώσει βάρος στη συνομιλία του Bancel πριν από την πανδημία με το προσωπικό – ότι «θα υπάρξει πανδημία» – που θα λάβει χώρα το 2019.

Ακολουθεί το tweet του Γαλλικού Πρακτορείου «Ελεγμένο με στοιχεία»: Σημειώστε πού κόπηκε το βίντεο κλιπ ενός λεπτού που έγινε viral – στην πιο καταδικαστική παρατήρηση, σαν να ήταν ασήμαντο.

Ποιος είναι ο φορέας AFP Fact Check;

Το AFP Fact Check είναι τμήμα εντός του Agence France-Presse (AFP). Είναι ένα Διεθνές Δίκτυο Ελέγχου Γεγονότων (“IFCN”) επαλήθευσης γεγονότων. Το IFCN «προωθεί την αριστεία του ελέγχου δεδομένων σε περισσότερους από 100 οργανισμούς παγκοσμίως» και «είναι αφιερωμένο στη συγκέντρωση επαληθευτών στοιχείων παγκοσμίως για την υποστήριξη του αυξανόμενου αριθμού πρωτοβουλιών».

Το Facebook, για παράδειγμα, συνεργάζεται με «ελεγκτές δεδομένων» που είναι πιστοποιημένοι μέσω του IFCN . Το IFCN ανήκει στο The Poynter Institute for Media Studies. Το Poynter είναι επίσης το σπίτι του Craig Newmark Center for Ethics and Leadership , του PolitiFact και του MediaWise . Στον ιστότοπό της, η Poynter αναφέρει τους σημαντικούς χρηματοδότες της που συνεισέφεραν 50.000 δολάρια ή περισσότερα.

Οι πηγές οργανώνονται ανά περιοχή υποστήριξης και παρατίθενται αλφαβητικά. Περιλαμβάνουν τα NBC , Newsweek , The Washington Post , Google, Meta/Facebook, Microsoft, TikTok και WhatsApp.

Το Media Bias Fact Check σημειώνει ότι εκτός από τις συμβάσεις με το AP, το Reuters και το ITAR-TASS για την ανταλλαγή ειδήσεων, το AFP πουλά μια εγχώρια γαλλική αναφορά ειδήσεων στα περισσότερα από τα πρακτορεία ειδήσεων του κόσμου και παρέχει την παγκόσμια αναφορά του σε πολλά από αυτά.

Το 1981, ο New Internationalist δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο «The Big Four » – αναφερόμενο στα «μεγάλα τέσσερα» πρακτορεία ειδήσεων United Press International , Associated Press , Reuters και AFP – στο οποίο περιέγραψαν το AFP ως «το μόνο που εξαρτάται από επιχορήγηση από την κυβέρνηση της εταιρείας της – συνήθως μέσω επίσημων συνδρομών από κυβερνητικά γραφεία. Ως αποτέλεσμα, θεωρείται συχνά ως η φωνή της γαλλικής κυβέρνησης».

Επί του παρόντος, το AFP υποστηρίζεται οικονομικά από το γαλλικό κράτος και λαμβάνει έως και το 40% της χρηματοδότησής του από τη γαλλική κυβέρνηση.

primenews.

Back to top button