breaking newsΕλλάδα

Αλβανία: «Ναι» της Βουλής στην άρση ασυλίας του Μπερίσα – Ανοίγει ο δρόμος για τη σύλληψή του

Αλβανία: Την άρση της ασυλίας του Σαλί Μπερίσα αποφάσισε η βουλή της χώρας, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στους υποστηρικτές του

Την άρση της βουλευτικής ασυλίας του πρώην πρόεδρου της Δημοκρατία, πρωθυπουργού και νυν ηγέτη της αντιπολίτευσης Σαλί Μπερίσα αποφάσισε σήμερα η αλβανική βουλή ανοίγοντας τον δρόμο για την σύλληψη και παραπομπή του σε δίκη για διαφθορά. Η εν λόγω απόφαση συνοδεύτηκε από έντονες διαμαρτυρίες των βουλευτών της αντιπολίτευσης οι οποίοι αναποδογύρισαν έδρανα, άναψαν καπνογόνα μέσα στην αίθουσα και φώναζαν συνθήματα!

Ο ίδιος ο Μπερίσα χαρακτήρισε την απόφαση εγκληματική και ωμή παραβίαση του Συντάγματος και κάλεσε τους οπαδούς του σε διαρκείς διαδηλώσεις ανυπακοής στο κράτος, μέχρι την ανατροπή της κυβέρνησης Ράμα.

Την άρση της ασυλίας του είχε ζητήσει η εισαγγελία κατά της διαφθοράς (SPAK) που ερευνά πιθανή εμπλοκή του Μπερίσα, ως πρωθυπουργού, σε υποθέσεις αγοραπωλησιών εκτάσεων στα Τίρανα, προς όφελος συγγενικών του προσώπων. Η εισαγγελία του είχε επιβάλλει περιοριστικούς όρους, με τη μορφή της υποχρεωτικής εμφάνισής του στην αστυνομία σε τακτά διαστήματα, όρους που ο πρώην ισχυρός άνδρας της χωρας δεν τήρησε.

Ο Μπερίσα αντιμετωπίζει τώρα δυο ενδεχομένα: είτε προφυλακιστεί, πράγμα δύσκολο καθώς υπερβαίνει το όριο ηλικίας που προβλέπει σχετικά ο νόμος ή να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό. Σημειώνεται ότι ως ύποπτος για διαφθορά ο Μπερίσα έχει χαρακτηριστεί ανεπιθύμητος τόσο στις ΗΠΑ όσο και στη Μεγάλη Βρετανία.

Για τι κατηγορείται ο Μπερίσα

Ο Μπερίσα, 79 ετών, κατηγορήθηκε τον Οκτώβριο για κατάχρηση της θέσης του για να βοηθήσει τον γαμπρό του, Τζαμπαρμπέρ Μαλτέζι, να αγοράσει στα Τίρανα Γη που ανήκε σε πολίτες και το Υπουργείο Άμυνας, καθώς και για την κατασκευή 17 κτηρίων κατοικιών σε αυτό το οικόπεδο.

Ο Μπερίσα και ο Μαλτέζι αρνήθηκαν τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι η υπόθεση εναντίον τους έχει πολιτικά κίνητρα από το κυβερνών Σοσιαλιστικό κόμμα του πρωθυπουργού Έντι Ράμα. Από τον Οκτώβριο, οι βουλευτές του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος παρεμπόδιζαν συνεχώς τις συνεδριάσεις του κοινοβουλίου για να αποτρέψουν αυτό που αποκαλούν την άκρως αυταρχική διακυβέρνηση των Σοσιαλιστών.

Ο Μπερίσα υπηρέτησε ως Πρωθυπουργός της Αλβανίας από το 2005 έως το 2013 και ως Πρόεδρος από το 1992 έως το 1997. Οι Ηνωμένες Πολιτείες τον Μάιο του 2021 και το Ηνωμένο Βασίλειο τον Ιούλιο του 2022 απαγόρευσαν στον ίδιο και σε στενά μέλη της οικογένειάς του να ταξιδέψουν σε αυτές τις χώρες λόγω υποψιών για συμμετοχή του σε διαφθορά.

PrimeNews.

Back to top button