breaking newsΔιεθνή

Πιστοποιητικό & ένταξη σε βάση δεδομένων για όσους Βρετανούς κάνουν το εμβόλιο του Covid 19 – Πού θα το χρειαστούν;

 

Αρνείται η κυβέρνηση της Μ. Βρετανίας να διαβεβαιώσει ότι δεν θα απαιτείται η χρήση του πιστοποιητικού αυτού για την πρόσβαση των πολιτών σε μια σειρά από χώρους και δραστηριότητες, φέρνοντας στο μυαλό ολοκληρωτικά καθεστώτα. Αντιθέτως ο υπουργός Υγείας “κλείνει το μάτι” στον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να επιβληθεί ένα ιδιότυπο απαρτχάιντ κατά όσων δεν κάνουν το εμβόλιο.

Πιστοποιητικό εμβολιασμού θα χορηγείται από αύριο σε κάθε Βρετανό που κάνει το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech. Θα έχει μέγεθος όσο μία πιστωτική κάρτα, όπου θα αναγράφονται πληροφορίες σχετικά με τα στοιχεία ταυτότητας του πολίτη, τον τύπο εμβολίου που έκανε, τον αριθμό παρτίδας του εμβολίου και την ημερομηνία χορήγησής του. Δεν είναι σαφές, πάντως, εάν οι ταυτότητες Covid θα είναι υποχρεωτικές ή εάν θα χρησιμοποιηθούν ως ένα είδος «διαβατηρίου ανοσίας».

Μετά τον εμβολιασμό, τα στοιχεία της ταυτότητας, μαζί με τα προσωπικά στοιχεία του ασθενούς θα καταχωρούνται στη συνέχεια σε μια βάση δεδομένων του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας (NHS). Για τον επικεφαλής του συστήματος (NHS), η έναρξη των εμβολιασμών σηματοδοτεί «την αρχή του τέλους» του νέου κορωνοϊού.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας της Ουαλίας, Βόγκαν Γκέτινγκ, υποστήριξε ότι η διακριτικού μεγέθους κάρτας θα χρησιμοποιηθεί απλώς για να υπενθυμίσει στους πολίτες να κάνουν την δεύτερη δόση του εμβολίου: «Αυτές θα λειτουργήσουν ως υπενθύμιση για μια δεύτερη δόση και για τον τύπο του εμβολίου και θα δώσει επίσης πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο αναφοράς ανεπιθύμητων ενεργειών».

Επιπλέον, ο υπουργός Επικρατείας της Βρετανίας, Μάικλ Γκόουβ, απέρριψε την πρόταση για «διαβατήριο ανοσίας» που θα επέτρεπε στους πολίτες να μετακινούνται στη χώρα. «Όχι, αυτό δεν σχεδιάζεται. Σίγουρα δεν σκοπεύω να εισαγάγω διαβατήρια εμβολίων και δεν γνωρίζω κανέναν άλλον στην κυβέρνηση που να το θέλει» τόνισε, μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο «Sky News».

Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, Ναντίν Ζαχάουι, τόνισε ότι είναι πιθανό οι χώροι ψυχαγωγίας, συμπεριλαμβανομένων των εστιατορίων και των μπαρ, να ζητούν από τους πελάτες να τους δείξουν πιστοποιητικό εμβολιασμού. «Νομίζω ότι πιθανότατα θα υπάρξουν εστιατόρια, μπαρ και κινηματογράφοι, όπως και άλλοι χώροι, όπως αθλητικές εγκαταστάσεις, που πιθανότατα θα χρησιμοποιήσουν αυτό το σύστημα» υποστήριξε.

Χθες, ο ιατρικός διευθυντής του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) Στίβεν Πάουι προειδοποίησε επίσης ότι «η μεγαλύτερη εκστρατεία εμβολιασμού στην ιστορία της χώρας μας» θα είναι «μαραθώνιος, όχι σπριντ».

Οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν αύριο στη Βρετανία θα είναι πολίτες άνω των 80 ετών, όσοι εργάζονται σε γηροκομεία και το προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) με τον υψηλότερο κίνδυνο.

Το εμβόλιο των Pfizer και BioNΤech αναμένεται να προσφέρει ανοσία στη νόσο Covid-19 για έως και έξι μήνες. Ωστόσο, οι κλινικές δοκιμές που διεξήχησαν σε 43.500 εθελοντές σ’ όλο τον κόσμο έδειξαν μικρές παρενέργειες, όπως πόνο στα χέρια και πυρετό.

Η μερική ανοσία εκτιμάται ότι μπορεί να επιτευχθεί ύστερα από 12 ημέρες, με πλήρη αποτελεσματικότητα επτά ημέρες μετά τη δεύτερη δόση – (δηλαδή 28 ημέρες μετά την πρώτη δόση) .

Από την πλευρά του, ο υπουργός υγείας της Βρετανίας, Ματ Χάνκοκ, παραδέχεται ότι, ενώ το εμβόλιο προστατεύει ένα άτομο, δεν είναι σαφής ο αντίκτυπος που θα έχει στη μείωση της μετάδοσης.

Πρόσθεσε επίσης ότι, καθώς «όλο και πιο ευάλωτα άτομα εμβολιάζονται, ελπίζουμε να δούμε αυτά τα ποσοστά να μειώνονται και, ως εκ τούτου, θα είμαστε σε θέση να αρθούν οι περιορισμοί».

Pronews
Back to top button