breaking newsΕλλάδα

Τέμπη: Μάχη για να κρατηθούν στη ζωή δίνουν 6 νεαροί στο νοσοκομείο Λάρισας

 

Έκτακτες αιμοδοσίες σε νοσοκομεία, Ιατρικούς Συλλόγους και Περιφέρειες, κινητοποίηση των ψυχιάτρων, ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ετοιμότητα εργαστηρίων ταυτοποίησης DNA και ιατροδικαστών, ακύρωση εκδηλώσεων (ακόμα και …εκλογών) συνθέτουν την «απάντηση» της σοκαρισμένης ελληνικής κοινωνίας στη νέα τραγωδία των Τεμπών!

Όταν επιτρέψουμε ωστόσο με την ολιγωρία και την ανεπάρκειά μας να συμβεί το «κακό», η μετέπειτα διαχείρισή του δεν δείχνει τα αντανακλαστικά μας, αλλά τη συμπόνοια μας. Και η συμπόνοια ούτε τα παιδιά που χάθηκαν θα φέρει πίσω, ούτε τους γονείς τους θα παρηγορήσει! Το γεγονός είναι αβάσταχτα τελεσίδικο γι’ αυτούς!

Πόσα είναι τα θύματα τελικά; Πόσοι επέβαιναν στη μοιραία αμαξοστοιχία; Είναι το ακριβές νούμερο που παίζει το μεγαλύτερο ρόλο; Φρονώ πως όχι! Για μένα μετρούν περισσότερο τα ονόματα, οι ηλικίες, οι οικογένειες, οι μικρές προσωπικές ιστορίες πίσω από κάθε νεκρό και κάθε τραυματία… Μετράει η μία μοναδική ζωή που έσβησε απότομα, άδικα, βίαια, άδοξα… Ο γονιός στο συγκεκριμένο εκείνο σπίτι, πίσω από την κλειστή εκείνη πόρτα που δεν θα ανοίξει ξανά για χαρές. Όλα τα άλλα είναι λόγια που κρύβουν από πίσω την «ένοχη» σκέψη «ευτυχώς είναι καλά το δικό μου παιδί»!

Η κατάσταση στα νοσοκομεία

Στα νοσοκομεία της Λάρισας, προσπαθούν να κρατήσουν στη ζωή 6 νέους ανθρώπους που είναι σοβαρότατα τραυματισμένοι ενώ περί τους 60 είναι με ελαφρύτερα τραύματα. Μεταξύ αυτών είναι κι ένα μωρό 6,5 μηνών το οποίο νοσηλεύεται στη Χειρουργική του Γενικού Νοσοκομείου της Λάρισας.

Από τους 6 που δίνουν μάχη να κρατηθούν στη ζωή, 2 νοσηλεύονται με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, ενώ 4 παραμένουν διασωληνωμένοι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της πόλης.

Άλλα έξι άτομα χρειάστηκε να χειρουργηθούν στο Πανεπιστημιακό την ώρα που συγγενείς κατέφθαναν συνεχώς χθες από κάθε γωνιά της Ελλάδας, ακόμα και από την Κύπρο, για να αναζητήσουν τα παιδιά τους. Για τους ανθρώπους αυτούς είναι απαραίτητη η ψυχολογική υποστήριξη από ειδικευμένο προσωπικό καθώς όσοι έχουν χάσει τα αγαπημένα τους πρόσωπα, δεν μπορούν καν να τα αναγνωρίσουν, με τα περισσότερα πτώματα να είναι καμένα και διαμελισμένα.

Μέχρι αργά χθες, οι διασώστες της Πυροσβεστικής, της ΕΜΑΚ αλλά και του ΕΚΑΒ είχαν μεταφέρει στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας πάνω από 17 ειδικούς σάκους με ανθρώπινα μέλη τα οποία πρέπει να εξεταστούν από ιατροδικαστές για να φανεί σε πόσες σορούς ανήκουν… Αλλά όπως λένε οι διασώστες με το βλέμμα στραμμένο στο κενό, κάποιοι επιβάτες στα πρώτα 3 βαγόνια ίσως να έχουν «εξαϋλωθεί» λόγω της μεγάλης ενέργειας που απελευθερώθηκε από τη μετωπική σύγκριση των δύο τρένων όσο -κυρίως- από την πυρκαγιά που ακολούθησε και κατά την οποία αναπτύχθηκαν θερμοκρασίες άνω των 1300 βαθμών Κελσίου.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, έθεσε σε ετοιμότητα τους ιδιώτες γιατρούς πέντε ειδικοτήτων, ώστε να αντιμετωπιστούν τα περιστατικά των τραυματιών που έχουν διακομιστεί στα νοσοκομεία της πόλης και μιλώντας στην κρατική τηλεόραση (χθες το απόγευμα), είπε ότι 40 σοροί έχουν ήδη μεταφερθεί στα νοσοκομεία της πόλης και εξέφρασε την πρόβλεψη ότι ο αριθμός τους θα αυξηθεί.

Γραμμή 10306

Η Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306 και η Ομοσπονδία ΑΡΓΩ με τα στελέχη των φορέων μελών της βρίσκονται ήδη δίπλα στις οικογένειες των θυμάτων και στους τραυματίες του τραγικού δυστυχήματος του τρένου στα Τέμπη μετά από εντολή της Υφυπουργού αρμόδιας για θέματα Ψυχικής Υγείας, Ζωής Ράπτη. Ακολουθώντας τις βασικές μεθοδολογικές αρχές των Πρώτων Βοηθειών Ψυχικής Υγείας ήδη 152 επιβαίνοντες έλαβαν ένα τηλέφωνο υποστήριξης και συμπαράστασης από επαγγελματίες ψυχικής υγείας της Γραμμής 10306 για την κάλυψη των αναγκών τους και την ανακούφιση τους από τις όποιες ψυχολογικές συνέπειες του δυστυχήματος.

Προσφέροντας τους έτσι μια εκτόνωση μέσω της ενεργητικής ακρόασης, βασικές πληροφορίες για την κάλυψη των αναγκών και κάθε άλλη στήριξη. Η ανταπόκριση των επιβατών ήταν πολύ θετική γιατί ένιωσαν ότι έχουν υποστήριξη και δεν είναι αβοήθητοι. Τα στελέχη της Γραμμής τους ενημέρωσαν ότι μπορούν να καλέσουν οποιαδήποτε στιγμή νιώσουν άσχημα το 10306 όλο το 24ώρο και να ζητήσουν είτε εξ αποστάσεως από την Γραμμή είτε δια ζώσης υποστήριξη από τις μονάδες ψυχικής υγείας των φορέων μας καθώς επίσης και ότι θα τους ξανά καλέσουμε άμεσα για να μας ενημερώσουν για τυχόν ανάγκες και για το πως αισθάνονται.

Παράλληλα στελέχη των φορέων ψυχικής υγείας:

 • ΘΕΨΥΠΑ,
 • Αποστολή,
 • Σύλλογος γονέων κηδεμόνων και φίλων αυτιστικών ατόμων Ν.Λάρισας,
 • Συνειρμός,
 • Δίοδος,
 • ΕΠΑΨΥ,
 • ΙΑΣΙΣ,
 • ΕΨΥΚΑ και
 • ΠΕΨΑΕΕ

Παρέχουν υποστήριξη επί τόπου στο Γ.Ν.Ν. Λάρισας τόσο σε συγγενείς θυμάτων όσο και σε νοσηλευόμενους επιβάτες όλο το 24ώρο καθώς και διαδικτυακά.

Για όλους έχει προετοιμαστεί εξ αποστάσεως διαδικτυακή εξειδικευμένη ψυχολογική υποστήριξη 6 έως 10 συνεδριών μέσω της Γραμμής 10306 καθώς και ειδικές παρεμβάσεις υποστήριξης των εμπλεκόμενων από τις ομάδες διάσωσης, τους εργαζόμενους της Hellenic Train που βιώνουν οξύ στρες φροντίζοντας να τους ενισχύσουμε την ψυχική ανθεκτικότητα και να αποτρέψουμε την εδραίωση αρνητικών συμπτωμάτων που μπορούν να οδηγήσουν σε διαταραχές όπως το μετατραυματικό στρες.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες χθες, με εντολή της υφυπουργού Υγείας:

Στα νοσοκομεία υποδοχής τραυματιών της Λάρισας, συγκροτήθηκαν κλιμάκια από την Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, καθώς και φορέων Ψυχικής Υγείας Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, εποπτευόμενων από το Υπουργείο Υγείας, που λειτουργούν στη Θεσσαλία (ΘΕΨΥΠΑ, ΕΠΑΨΥ, Αποστολή, Συνειρμός).

 • Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ από την Ψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου
 • Στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γ. Γεννηματάς» από κλιμάκιο του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.
 • Οι τραυματίες, που διεκομίσθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης υποστηρίζονται από τον φορέα ΕΨΥΚΑ.

Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία

Παρακαλούνται οι Ψυχίατροι Μέλη της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας που θα επιθυμούσαν να συνδράμουν στο έργο των συναδέλφων μας της Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας προκειμένου παρασχεθεί ψυχολογική και ψυχιατρική φροντίδα στους συγγενείς των θυμάτων και στους τραυματίες του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη να επικοινωνήσουν με τα κάτωθι τηλέφωνα:

1. Διευθυντή της Ψυχιατρικής Κλινικής του κ. Νικόλαο Χριστοδούλου (6937121482)
2. Σταύρος Παπαγεωργίου Αναπληρωτής Διοικητής 5ης ΥΠΕ (6978034054)
3. Γραφεία ΕΨΕ (2107214184)

Το Δ.Σ. της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας.

πηγή ieidiseis.gr

Back to top button