breaking newsΔιεθνή

Ετοιμάζεται για πτώση και η Deutsche Bank? Κυρώσεις στη Ρωσία και μέτρα εξαθλίωσης με πρόσχημα την πανδημία οδηγούν τον κόσμο στην πείνα

Οι μετοχές της γερμανικής τράπεζας υποχωρούν για τρίτη συνεχόμενη ημέρα και έχουν πλέον χάσει περισσότερο από το ένα πέμπτο της αξίας τους μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα
Έντονες πιέσεις δέχεται τις τελευταίες ημέρες η Deutsche Bank, με τα CDS της, τις συμβάσεις ανταλλαγής πιστωτικού κινδύνου να έχουν αυξηθεί επικίνδυνα, καθώς οι ανησυχίες για τη σταθερότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών παραμένουν.
Οι μετοχές της γερμανικής τράπεζας υποχωρούν για τρίτη συνεχόμενη ημέρα και έχουν πλέον χάσει περισσότερο από το ένα πέμπτο της αξίας τους μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα.
Τα συμβόλαια ανταλλαγής πιστωτικής αθέτησης -μια μορφή ασφάλισης για τους κατόχους ομολόγων μιας εταιρείας έναντι της χρεοκοπίας της- εκτινάχθηκαν στις 173 μονάδες βάσης το βράδυ της Πέμπτης από 142 μονάδες βάσης την προηγούμενη ημέρα.

Τα ομόλογα Additional Tier-1 σε δολάρια υποχώρησαν κατά 1 σεντ στα 74,716 σεντς ανά δολάριο, ανεβάζοντας την απόδοση στο 22,87%.
Η απόδοση αυτή είναι διπλάσια από ό,τι ήταν μόλις πριν από δύο εβδομάδες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Tradeweb.
Τα ομόλογα AT1 που εκδίδουν οι τράπεζες δέχονται πιέσεις από τότε που η Credit Suisse αναγκάστηκε να απομειώσει 17 δισ. δολάρια από τα ομόλογά της AT1 στο πλαίσιο της αναγκαστικής εξαγοράς από την UBS το Σαββατοκύριακο.
Η έκτακτη διάσωση της Credit Suisse από την UBS, στον απόηχο της κατάρρευσης της αμερικανικής Silicon Valley Bank, προκάλεσε ανησυχία για τη μετάδοση της κρίσης μεταξύ των επενδυτών, η οποία επιδεινώθηκε από την περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως.

Προσπάθειες αποκλιμάκωσης των ανησυχιών

Για να αποκλιμακώσει τις ανησυχίες, η Deutsche Bank ανακοίνωσε σήμερα 24/3 την απόφασή της να εξοφλήσει τα ομολογιακά δάνεια μειωμένης εξασφάλισης κατηγορίας 2 (Tier 2) σταθερού επιτοκίου ύψους 1.500.000.000 δολαρίων ΗΠΑ με ημερομηνία λήξης 2028 (ISIN: US251525AM33- Κοινός κωδικός: 093811631- CUSIP: 251525AM3) στις 24 Μαΐου 2023, στο 100% της ονομαστικής τους αξίας μαζί με τους δεδουλευμένους τόκους μέχρι (αλλά εξαιρουμένης) της ημερομηνίας εξόφλησης.
Έχουν ληφθεί όλες οι απαιτούμενες κανονιστικές εγκρίσεις, ανέφερε.
Οι ομολογίες είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης με το σύμβολο “DB /28”.

Τα υψηλότερα κέρδη από το 2007 εμφάνισε η Deutsche Bank το 2022

Πάντως, η Deutsche Bank ανακοίνωσε κέρδη για 10ο συνεχόμενο τρίμηνο με ώθηση και από την αύξηση των επιτοκίων.
Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη του τελευταίου τριμήνου του 2022 ανήλθαν σε 1,8 δισ. ευρώ με τα ετήσια καθαρά κέρδη να φτάνουν στα 5 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 159% έναντι του 2021.
Η Deutsche πρότεινε επίσης μέρισμα για τους μετόχους 30 σεντς ανά μετοχή, έναντι 20 σεντς ανά μετοχή το 2021.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα, ο CEO της τράπεζας Christian Sewing είπε μεταξύ άλλων ότι «εστιάζοντας εκ νέου την επιχείρησή μας γύρω από τα δομικά δυνατά σημεία, έχουμε γίνει σημαντικά πιο κερδοφόροι, πιο ισορροπημένοι και πιο αποδοτικοί ως προς το κόστος.Το 2022, το αποδείξαμε αυτό παρέχοντας τα καλύτερα μας αποτελέσματα εδώ και δεκαπέντε χρόνια», δήλωσε ο Sewing.

 

 

karditsastakra

Back to top button