breaking newsΚύπρος

Κύπρος-Αύξηση 490% στις αιτήσεις για άσυλο από το 2016

 

Στην Κύπρο πενταπλασιάστηκε ο αριθμός των αιτήσεων για διεθνή προστασία με την αύξηση από το 2016 να φτάνει το 490%, όπως ανέφερε χθες ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εσωτερικών ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο αριθμός των αιτούντων και των κατόχων οποιουδήποτε καθεστώτος διεθνούς προστασίας ξεπέρασε τις 55.000 και μεταφράζεται σε ποσοστό πέραν του 6% του πληθυσμού της χώρας. Ανέφερε, εξάλλου, πως μόνο το έτος 2022, καταγράφηκαν 21.565 νέοι αιτούντες.

Αν ληφθεί υπόψιν πως επαναπατρίζονται περίπου οι μισοί, και νοουμένου ότι συνεχιστούν οι σημερινοί ρυθμοί άφιξης και αναχώρησης, στην Κύπρο θα παραμένουν κάθε χρόνο περίπου 10.000 αιτητές. 

Για να αποτραπεί αυτή η εξέλιξη επισπεύδονται οι διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων που υποβάλλονται. Όπως ανέφερε ο κ. Ιωάννου, προς αυτή την κατεύθυνση προγραμματίζεται η ενίσχυση της Υπηρεσίας Ασύλου με πρόσθετους εξεταστές. Συγκεκριμένα, θα αυξηθούν κατά 27, ενώ παράλληλα, θα συμβάλει και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασύλου, με άλλους 16, έτσι ώστε ο συνολικός αριθμός να ανέλθει σε 100. 

«Με την ενίσχυση θα μπορούμε να εξετάζουμε 1.900 αιτήσεις μηνιαίως σε σχέση με 1.200 που εξετάζουμε τώρα», είπε ο υπουργός Εσωτερικών. Πρόσθετα, θα προωθηθεί η πρόσληψη άλλων 25 εξεταστών, έτσι ώστε να διεκπεραιωθούν οι εκκρεμούσες αιτήσεις. Παράλληλα –και σε συνεργασία με το Ανώτατο Δικαστήριο– μελετώνται τρόποι αύξησης του αριθμού των προσφυγών που εξετάζονται, καθώς και τρόποι επίσπευσης της εξέτασης των προσφυγών στο Διοικητικό Δικαστήριο Διεθνούς Προστασίας.

Σε πρόσφατη ομιλία του ο τέως υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής είχε αναφέρει, πως εντός του 2022 είχαν επιστραφεί σχεδόν 7.000 αλλοδαποί, που αντιστοιχούν στο 40% των αφίξεων σε σχέση με 17% το 2021. Ο διάδοχος του ανέφερε χθες, πως ένας από τους βασικούς πυλώνες διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών είναι η προώθηση των διαδικασιών επιστροφών παράτυπων μεταναστών, των οποίων απορρίφθηκαν οι αιτήσεις για παροχή καθεστώτος διεθνούς προστασίας.

Συνεπώς, συνέχισε, πέραν των αναγκαστικών επιστροφών και με στόχο την ενίσχυση και επιτάχυνση του τομέα εθελούσιων επιστροφών, τέθηκε σε εφαρμογή πρόγραμμα παροχής οικονομικού κινήτρου στους υπηκόους τρίτων χωρών, οι οποίοι ενδιαφέρονται να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα και να επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους. 

Ο κ. Ιωάννου ανέφερε πως η όξυνση του προβλήματος ήταν από τους βασικούς λόγους που κρίθηκε απαραίτητη η δημιουργία υφυπουργείου Μετανάστευσης, και Ασύλου, το οποίο θεσμικά θα μαζέψει κάτω από μία ομπρέλα τις διάφορες πολιτικές στον τομέα της μετανάστευσης κατά τρόπον που θα είναι αποτελεσματικότερη η διαχείριση των προκλήσεων.

philenews.

Back to top button