breaking newsΕλλάδα

Δ.Κούβελας: «Δεν μειώνεται η ορμή της πανδημίας με τα lockdown – Το πρόβλημα των εμβολίων είναι η αποτελεσματικότητα»

 

Τηλεοπτική συνέντευξη έδωσε ο καθηγητής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Δημήτρης Κούβελας, όπου και αναφέρθηκε στην στρατηγική των lockdown και στα εμβόλια. 

«Υπάρχει μία παγκόσμια κατάσταση η οποία οδηγείται από κάποιες πολιτικές, οι οποίες είναι εσφαλμένες», είπε αναφορικά με τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας.

«Εάν ακολουθήσουμε τη στρατηγική των lockdown δεν πρόκειται να μειωθεί καθόλου η ορμή της επιδημίας, θα συνεχίσει με τα ανεβάσματα και τα κατεβάσματα, γιατί πολύ απλούστατα δεν αφήνουμε τον ιό να μεταλλαχθεί σε πιο ελαφρά στελέχη», εξήγησε ο καθηγητής, τονίζοντας πως είναι λάθος στρατηγική τα lockdown.

Ενώ αναφορικά με τα εμβόλια δήλωσε πως «το μεγάλο πρόβλημα των εμβολίων είναι η αποτελεσματικότητα, αυτή τη στιγμή στο Ισραήλ νοσεί ένα μεγάλο ποσοστό εμβολιασμένων. Αυτό μπορεί να δικαιολογηθεί σε μεγάλο ποσοστό από τις μεταλλάξεις. Αν όμως το φορτώσουμε στις μεταλλάξεις τις οποίες ξέραμε από την αρχή πως τις κάνουν οι κορωνοϊοί γιατί ασχοληθήκαμε με τα εμβόλια και γιατί παίξαμε όλα τα λεφτά μας από την αρχή στα εμβόλια. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο αντισώματα και συνδυασμοί τους που θα μπορούσαν να αποδειχθούν σωτήριοι. Πρέπει να αλλάξουμε στρατηγική».

«Εγώ δεν είμαι κατά των εμβολίων, θα εμβολιαστώ με το εμβόλιο της AstraZeneca στις 7 Μαρτίου. Μπορεί αυτοί που θα εμβολιαστούν τώρα εάν η ανοσία τους δεν είναι πάνω από κάποιους μήνες να χρειαστεί να εμβολιαστούν πάλι τον Σεπτέμβρη. Έχουμε τέτοια ελλείμματα γνώσης για τα εμβόλια που μπορεί να μπούμε σε φαύλο κύκλο», πρόσθεσε ο καθηγητής.

Ενώ πρόσθεσε και πως «θα αργήσουμε πάρα πολύ από το να επιτύχουμε εμβολιασμό του συνολικού πληθυσμού». 

 

 

pronews

Back to top button