breaking newsNEA TAΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝΔιεθνή

Το Σύστημα Κοινωνικής Πίστωσης και το Έξυπνο Πορτοφόλι έρχονται στην γειτονιά μας

Του Γιώργου Β. Μιχαήλ

Από το ερχόμενο φθινόπωρο, οι κάτοικοι της ιταλικής πόλης Μπολόνια θα μπορούν να ενταχθούν σ’ ένα πιλοτικό πρόγραμμα «ανταμοιβής καλής συμπεριφοράς», στο πλαίσιο δοκιμαστικής εφαρμογής του ψηφιακού Συστήματος Κοινωνικής Πίστωσης.

Οι εθελοντές θα εγκαταστήσουν στο κινητό τους ένα «Έξυπνο Πορτοφόλι Πολίτη», στο οποίο θα προστίθενται ψηφιακά νομίσματα (ή πόντοι) κάθε φορά που ο κάτοχός του θα επιδεικνύει… καλή συμπεριφορά.

Καθώς στην δοκιμαστική του φάση το πρόγραμμα αφορά μόνον την φιλική προς το κλίμα και το περιβάλλον συμπεριφορά, το «πορτοφόλι» θα γεμίζει όταν ο πολίτης, μεταξύ άλλων, χρησιμοποιεί τα μέσα μαζικής μεταφοράς, κάνει ανακύκλωση απορριμμάτων, εξοικονομεί ενέργεια, συμμετέχει στις τοπικές πολιτιστικές δραστηριότητες, και διατηρεί λευκό (από πρόστιμα) το δημοτικό του μητρώο. Τα κερδισμένα ψηφιακά νομίσματα (ή πόντοι) θα εξαργυρώνονται ως εκπτώσεις σε αγορές.

Η εγκατεστημένη στο κινητό εφαρμογή θα συνδέεται με ένα υπολογιστικό κέντρο του Δήμου, το οποίο θα τροφοδοτεί σε πραγματικό χρόνο τους πολίτες με πληροφορίες που θα τους βοηθούν να συμπεριφέρονται «σωστά» -όπως, για παράδειγμα, να μην προκαλούν κυκλοφοριακή συμφόρηση ή να μην κάνουν ενεργειακή σπατάλη.

Το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα συμπεριλαμβάνεται στο Σχέδιο Ψηφιακής Καινοτομίας 2022-2024 του Δήμου της Μπολόνια, και έχει ως πρότυπο το κινεζικό Σύστημα Κοινωνικής Πίστωσης -με την διαφορά ότι μόνο επιβραβεύει και δεν τιμωρεί.

Παρά την προσπάθεια εξωραϊσμού του από τις δημοτικές αρχές, το πρόγραμμα υπακούει στις επιταγές της Μεγάλης Επανεκκίνησης, στην εφαρμογή της οποίας η Ιταλία (ελέω Ντράγκι) πρωτοστατεί.

Είναι προφανές ότι το όλο σχέδιο θα επεκταθεί σε τομείς πέραν του κλίματος και του περιβάλλοντος, ότι τον εθελοντικό χαρακτήρα θα διαδεχθεί η υποχρεωτικότητα, και ότι δίπλα στην επιβράβευση για την καλή συμπεριφορά θα προστεθεί η τιμωρία για τις «ατασθαλίες».

Και είναι βέβαιο ότι την Ιταλία θα σπεύσουν να μιμηθούν άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης -μεταξύ των οποίων και η δική μας- προκειμένου να ελέγξουν και να αλλάξουν την συμπεριφορά των πολιτών τους.

hellasmag

Back to top button