breaking news

Η Ελλάδα και η Κύπρος ενώπιον του τουρκικού αναθεωρητισμού: Γιατί πάμε ξανά σε συνομιλίες;

ΣΚΙΤΣΟ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ
ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ

Η Τουρκία είναι ξεκάθαρη στους στόχους και στη στρατηγική της: Δεν θέλει -προς το παρόν-  πόλεμο με την Ελλάδα. Μπορεί να επιδιώξει ίσως μιαν ελεγχόμενη κρίση επειδή θεωρεί ότι απέκτησε τέτοιαν ισχύ, που κρίνει ότι της επιτρέπει να ασυδοτεί. Η Τουρκία δεν θέλει λύση στο Κυπριακό.

Το διατυπώνει και το επαναλαμβάνει καθημερινά. Η «λύση», την οποία η Άγκυρα θέλει, απαιτεί να επιτευχθεί με τουρκικούς όρους και προδιαγραφές ώστε να εγγυάται τον εσαεί έλεγχο και κατοχή της νήσου.

Η Τουρκία διεκδικεί το μισό Αιγαίο. Εδώ και δύο χρόνια αναφέρεται στο «δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας».

Την περ. Κυριακή, κατά τη διάρκεια τελετής ορκωμοσίας στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας, σε μια φωτογραφία που δημοσίευσε η τουρκική προεδρία στην ιστοσελίδα της, εμφανίζεται ο Πρόεδρος Ερντογάν να υπογράφει το βιβλίο επισκεπτών της σχολής. Πίσω από αυτόν υπάρχει ένας χάρτης που γράφει: «Γαλάζια Πατρίδα (Mavi Vatan) έκτασης 462.000 χιλιομέτρων».

Ο Έλληνας ΥπΕξ, Ν. Δένδιας, σχολίασε τη φωτογραφία και είπε ότι τον «λυπεί».

  • Πρόσθεσε ότι «απομονώνεται η Τουρκία και εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να τους ακολουθήσουμε ούτε σε βαλκανοποίηση της περιοχής, ούτε σε μία τακτική επαρχιωτισμού. Η Τουρκία αυτήν τη στιγμή λειτουργεί ως ο ταραξίας της περιοχής». Ταραξίας μεν, αλλά δυστυχώς για την Ελλάδα και δυστυχέστατα για την Κύπρο, η Τουρκία εννοεί και υλοποιεί σε βάρος του Ελληνισμού όσα εξαγγέλλει, ενώ Αθήνα και Λευκωσία φλυαρούν ή καταφεύγουν σε ευσεβείς πόθους.

Γι’ αυτό η Άγκυρα μεθοδεύει, διά συνεχών προκλήσεων, αμφισβητήσεων και απειλών να σύρει την Αθήνα σε συνομιλίες για επισημοποίηση του διαμοιρασμού του Αιγαίου με τουρκικούς όρους. Στο Κυπριακό, καθημερινά βροντοφωνάζει προς την κωφάλαλη ηγεσία μας ότι η νήσος είναι πολυτιμότατη για τους γεωπολιτικούς, στρατηγικούς, μεγαλοϊδεατικούς και τώρα έντονα ενεργειακούς σχεδιασμούς της.

Απαιτεί να σύρει τον «ευέλικτο» και «ψύχραιμο» Αναστασιάδη σε νέες συνομιλίες. Κι ενώ ο Πρόεδρος διαβεβαιώνει ότι δεν θα πάει σε διάλογο αν δεν υπάρχει το κατάλληλο κλίμα, ταυτόχρονα επείγεται να επαναρχίσουν οι συνομιλίες διότι, λέγει το κυβερνητικό αφήγημα, μόνο με αυτές θα τερματιστεί η τουρκική κατοχή, οι απειλές και οι εκβιασμοί και η Κύπρος θα λειτουργήσει ως κανονικό, δημοκρατικό, ευρωπαϊκό κράτος. Την Τουρκία, τη ρώτησε αν αυτήν τη λύση προκρίνει;

Γι’ άλλη μια φορά, η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ ήρθε στο νησί για να επιδιώξει συμφωνία στους όρους αναφοράς. Δηλ. έναν οδικό χάρτη, ο οποίος θα επιτρέψει να επαναρχίσει η διαδικασία των συνομιλιών, που θα οδηγήσει σε μιαν άτυπη τριμερή και σε μιαν  άτυπη πενταμερή.

  • Αυτές οι δήθεν άτυπες συναντήσεις συνιστούν αφόρητο εμπαιγμό της νοημοσύνης των πολιτών. Η πλευρά μας καίγεται για συνομιλίες εκκινώντας ξανά από την ολέθρια ψευδαίσθηση και τον γελοίο ευσεβή πόθο ότι η Τουρκία θα επιδείξει «καλή θέληση».

Αλλ’ η Τουρκία επιδεικνύει καθημερινά την «καλή θέλησή» της. Από τις 4/5/2019 εισέβαλε, κατέκτησε, τρύπησε την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, έκανε ακόμα και… κατανομή της μεταξύ των γειτονικών χωρών και εξήγγειλε μελλοντική πώληση φυσικού αερίου. Ως ασύδοτη αναθεωρητική δύναμη, ξεκίνησε έναν τρίτο Αττίλα κατά της Κύπρου, η οποία βρίσκεται υπό την πολιορκία του τουρκικού στόλου, της αεροπορίας και drones.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αντί της προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας και της απαίτησης για στοχευμένα μέτρα της ΕΕ κατά της Τουρκίας, η οποία, όπως ο ίδιος δήλωσε, άρχισε νέα εισβολή, δηλ. πόλεμο κατά της Κύπρου, επιμένει διάτορα σε συνομιλίες. Ναι, αλλά, αυτήν τη φορά δεν θα πάει με το πιστόλι αλλά με ολόκληρη την πολεμική μηχανή της Τουρκίας στον κρόταφό του.

Θα βρεθεί προ του εξής οδυνηρού και σκληρού γεγονότος:

 

  • Αν οι συνομιλίες «επιτύχουν», θα οδηγήσουν στη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας (αυτό προνοεί και η Κοινή Δήλωση της 11/2/2014, παρ. 4, που ο Πρόεδρος επικαλείται ως μέρος νέων, πιθανών συνομιλιών) διά της υπογραφής μας και στην προτεκτορατοποίηση-τουρκοποίηση της νήσου. Αν αποτύχουν, οι ευθύνες θα επιρριφθούν στην ελληνική πλευρά διότι δεν έχει πείσει για τις θέσεις της ούτε έχει αντιδράσει αποτελεσματικά κατά της τουρκικής επιθετικότητας.

Έναντι της Ελλάδος και της Κύπρου, η Τουρκία προβάλλει μιαν απίστευτη στρατιωτική ισχύ και ασκεί μία μεθοδευμένη τακτική αυξομειούμενων εντάσεων, απειλών, εκβιασμών και προκλήσεων.

Ο στόχος της είναι να δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες που θα της επιτρέψουν να επιβάλει τους όρους και αξιώσεις της.

Ο στόχος της Αθήνας και της Λευκωσίας είναι η απελευθέρωση από τον Αττίλα και η λειτουργία ενός κανονικού κράτους. Πώς θα τον επιτύχουν έναντι μιας αδίστακτα αναθεωρητικής Τουρκίας, η οποία διεξάγει εναντίον τους έναν ολομέτωπο πόλεμο, συμβατικό και υβριδικό, και προς το παρόν τον κερδίζει; Με φλύαρες δηλώσεις του στυλ «ψυχραιμία», «σύνεση» και «ευελιξία»;

Back to top button