breaking newsΔιεθνή

Αγία Σοφία: Απόφαση σταθμός – Από τις 15 Ιανουαρίου μπαίνει εισιτήριο για τους ξένους επισκέπτες

 

«Η επίσκεψη στην Αγία Σοφία θα είναι επί πληρωμή για τους ξένους πολίτες από τις 15 Ιανουαρίου 2024», ανακοίνωσε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ Νουρί Ερσόι, ενώ η προσευχή και η επίσκεψη θα είναι δωρεάν για τους Τούρκους πολίτες.

Αιτιολογώντας την απόφασή του ο Ερσόι ανέφερε ότι «το τέμενος της Αγίας Σοφίας είναι ένα από τα πιο σημαντικά πολιτιστικά και τουριστικά κέντρα του κόσμου. Έχουμε προβεί σε ορισμένες ρυθμίσεις για να προστατεύσουμε αυτή τη σημαντική δομή και να διασφαλίσουμε ότι οι επισκέπτες θα απολαμβάνουν μια καλύτερη εμπειρία. Μία από αυτές τις ρυθμίσεις είναι να εισάγουμε εισιτήριο στους ξένους πολίτες για την επίσκεψη στο τζαμί της Αγίας Σοφίας. Η εφαρμογή του θα ξεκινήσει από τις 15 Ιανουαρίου 2024».

Πόσο θα κοστίζει η είσοδος;

Ακόμη δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί πόσο θα είναι το αντίτιμο για την επίσκεψη στην Αγία Σοφία για τους ξένους πολίτες. Θα αλλάξει ωστόσο η είσοδος από την οποία θα εισέρχονται οι ξένοι επισκέπτες. Θα γίνεται από την επάνω πύλη/στοά, όπου βρίσκεται το παλάτι Τοπκαπί και θα βγαίνουν κανονικά από την πόρτα εξόδου, δήλωσε ο Ερσόι.

Ολοκλήρωση πρόδρομων εργασιών για τη συντήρηση και αποκατάσταση στην Αγία Σοφία

Ο αρχιτέκτονας Ιχσάν Σαρί, ο οποίος τα τελευταία δύο χρόνια είναι και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Αγίας Σοφίας, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «οι εργασίες αποκατάστασης στην Αγία Σοφία θα ξεκινήσουν το 2024 και θα διαρκέσουν πολλά χρόνια».

Πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο της αποκατάστασης δημιουργήθηκε ένα ψηφιακό δίδυμο της Αγίας Σοφίας και ότι η πραγματική συνολική αποκατάσταση θα ξεκινήσει αμέσως μετά καθώς και ότι η κύρια δομή εξετάστηκε από στατικής απόψεως, ενώ τόνισε ότι υπάρχει πιθανότητα ο μιναρές του Μπεγιαζίτ του ΙΙ να αποσυναρμολογηθεί και να επισκευαστεί και ότι οι αναστηλώσεις των τάφων του Σελίμ του ΙΙ, Μουράτ του ΙΙΙ και Μεχμέτ του ΙΙΙ θα έχουν ολοκληρωθεί εντός 6 μηνών.

Αναφορικά με την επισκεψιμότητα του τεμένους ο αρχιτέκτονας Σαρί τόνισε ότι το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού καθώς και το Επιστημονικό Συμβούλιο δεν έχουν εκφραστεί σχετικά με το κλείσιμο του μνημείου τόσο στους επισκέπτες όσο και στους πιστούς κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης, επισημαίνοντας: «Έχουμε υποχρέωση να πραγματοποιήσουμε την αποκατάσταση, ενώ είναι ανοιχτό για επισκέπτες. Πρόκειται για ένα μνημειώδες έργο. Είναι ένα μνημείο που είναι αγαπητό τόσο στον κόσμο όσο και σε εμάς και εμείς έχουμε την ευκαιρία να το αποκαταστήσουμε ενώ είναι ανοιχτό τόσο σε επισκέπτες όσο και για προσευχή».

PrimeNews.

Back to top button