breaking newsΔιεθνή

Φαρμακοποιοί: Πώς δεν θα πληρώσουν οι ασθενείς συμμετοχή στα γενόσημα

 

Φαρμακοποιοί: Επιλέγοντας το φθηνότερο γενόσημο θα αποφύγουν οι ασθενείς να καταβάλουν τη συμμετοχή στο φάρμακό τους, επισημαίνει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) σε σημερινή του ανακοίνωση.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης διευκρίνισε ότι ο ΕΟΠΥΥ σε κάθε δραστική ουσία αποζημιώνει το φθηνότερο γενόσημο. «Δουλειά του φαρμακοποιού είναι να ενημερώνει ότι ο ασθενής έχει 10 επιλογές με βάση τη δραστική ουσία. Η δραστική ουσία έχει πολλές εμπορικές ονομασίες, όλα τα φάρμακα αυτά κάνουν την ίδια δουλειά. Ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει το φθηνότερο γενόσημο στο 100%», είπε ο υπουργός.  Παράλληλα, τόνισε ότι αν κάποιος επιλέξει να πάρει άλλο φάρμακο, πιο ακριβό από το φθηνότερο, θα πρέπει να επιβαρυνθεί τη διαφορά.

«Σήμερα ο υπουργός Υγείας ανέφερε σε τηλεοπτικό σταθμό σχετικά με το πρόβλημα που έχει παρουσιαστεί με τις αυξημένες συμμετοχές των ασφαλισμένων όταν προμηθεύονται γενόσημα, ότι ο ασθενής έχει τη δυνατότητα επιλέγοντας το φθηνότερο φάρμακο της ίδιας δραστικής ουσίας, να μην πληρώνει συμμετοχή.
Στην παρούσα κατάσταση, μέσω του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ο ασθενής προκειμένου να μην καταβάλλει επιπλέον συμμετοχή, θα πρέπει να επιλέξει το φθηνότερο φάρμακο από την ίδια θεραπευτική κατηγορία στην οποία ανήκει, που είναι διαφορετικής δραστικής από αυτό που αναγράφεται στη συνταγή», αναφέρει από την πλευρά του ο ΠΦΣ.

Όπως επισημαίνει, όλη αυτή η επιβάρυνση στη συμμετοχή προέκυψε από την εφαρμογή ενός ανενεργού παλιού νόμου που λάμβανε συνεχείς παρατάσεις στην εφαρμογή του. Ο ΠΦΣ ζήτησε από τον υπουργό Υγείας να αλλάξει το νόμο για να αποφευχθούν οι μεγάλες επιβαρύνσεις στις συμμετοχές των ασφαλισμένων.

«Θεωρούμε, επίσης, ότι είναι επιβεβλημένο προκειμένου να γίνει πράξη η δυνατότητα στον Έλληνα ασθενή να επιλέγει φθηνότερο φάρμακο της ίδιας δραστικής ουσίας σύμφωνα και με τις δηλώσεις του υπουργού, να μην επιτρέπεται η δυνατότητα στον ιατρό να κλειδώνει την εμπορική ονομασία του γενόσημου φαρμάκου», καταλήγει.

Αύξηση σε πάρα πολλές περιπτώσεις

Με ενημέρωση, νωρίτερα, προς τους φαρμακευτικούς συλλόγους της χώρας, ο ΠΦΣ τονίζει ότι το νέο καθεστώς οδηγεί στον προσδιορισμό αυξημένης επιβάρυνσης για τους ασφαλισμένους σε πάρα πολλές περιπτώσεις, σε σχέση με τον προηγούμενο υπολογισμό, παραθέτοντας συγκεκριμένο παράδειγμα:

Στη θεραπευτική κατηγορία των στατινών (ΑΤC4), τα γενόσημα της ροσουβαστατίνης επιβαρύνονται πλέον σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι πριν, αφού λαμβάνεται ως βάση υπολογισμού η τιμή αποζημίωσης του φθηνότερου  φαρμάκου της θεραπευτικής κατηγορίας (το φθηνότερο σκεύασμα σιμβαστατίνης).

Το πρόβλημα παρουσιάζεται έντονα στις συσκευασίες φαρμάκων, με τις μεγαλύτερες περιεκτικότητες σε δραστική ουσία! Παραδείγματος χάριν:

• ROSUVASTATIN/WIN MEDICA F.C TAB 40MG/TAB – Λ.Τ = 23,28 € με τιμή αποζημίωσης θεραπευτικής κατηγορίας 7,35€. Νέα συνολική συμμετοχή ασφαλισμένου υπολογιζόμενη με 25% : 17,70 ευρώ (η παλιά συμμετοχή 5,82€)
• TORVACHOL F.C. 40MG/TAB BT*30 – Λ.Τ = 9,50€ με τιμή αποζημίωσης θεραπευτικής κατηγορίας 7,35€. Νέα συνολική συμμετοχή ασφαλισμένου υπολογιζόμενη με 25% : 3,99€ (η παλιά συμμετοχή 2,34€)
• LEPUR F.C 40MG/TAB BT*30 – Λ.Τ = 7,35€. Συμμετοχή 1,84€ που δεν αλλάζει γιατί είναι η τιμή αποζημίωσης για όλη τη θεραπευτική κατηγορία των στατινών.

PrimeNews.

Back to top button