Ελλάδα

Χιλιάδες σπίτια στην Αττική χωρίς νερό-ρεύμα μέσα στη παγωνιά… Άνοιξε η Εθνική…Που αντιμετωπίζονται προβλήματα…

 Απροετοίμαστη πιάστηκε η κυβέρνηση απέναντι στην κακοκαιρία που έπληξε τη χώρα μας, καθώς χιλιάδες νοικοκυριά στην Αττική έμειναν χωρίς νερό και ρεύμα μέσα στην στην παγωνιά.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες πλέον υδροδοτούνται κανονικά τα νοικοκυριά, καθώς αποκαταστάθηκε η λειτουργία των αντλιοστασίων στην Αττική.

Έντονα ήταν τα προβλήματα σε ηλεκτροδότηση σε πάρα πολλές περιοχές της Αττικής. Ενώ έκλεισε μέχρι και η Εθνική Οδός Αθηνών-Λαμίας, η οποία δόθηκε πλέον ξανά στην κυκλοφορία.

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 8:30 η έκτακτη σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία, με κύριο θέμα την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης και της υδροδότησης στις περιοχές που αντιμετώπισαν πρόβλημα εξαιτίας της κακοκαιρίας «Μήδεια».

Βγαίνοντας από τη σύσκεψη, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, τόνισε ότι «μέχρι το βράδυ το πρόβλημα θα έχει αποκατασταθεί», ενώ επεσήμανε ότι ήταν η πρώτη φορά που το μέτωπο το προβλημάτων ήταν ένα και αφορούσε όλη τη χώρα, γεγονός που δυσχέρηνε κατά πολύ το έργο των συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ.

Η σύσκεψη  πραγματοποιήθηκε υπό τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, με συμμετοχή του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, του γενικού γραμματέα υποδομών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Γεώργιου Καραγιάννη, του Διευθυντή Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, Υποστράτηγου Ιωάννη Παπαναγνώστου, του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιου Μάνου και του Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΥΔΑΠ, Αναστάσιου Τόσιου.

Η κακοκαιρία έπληξε το τελευταίο τριήμερο όλη τη χώρα, με την Αττική, την Εύβοια, αλλά και την Κρήτη να αντιμετωπίζουν τα περισσότερα προβλήματα το τελευταίο 24ωρο. Τα προβλήματα ήταν πολλά τόσο στην ηλεκτροδότηση, όσο και στην ύδρευση, αλλά και το οδικό δίκτυο, κυρίως στην Αττική, αλλά και την Εύβοια.

Δεκάδες δέντρα έπεσαν δημιουργώντας διακοπές ρεύματος σε πολλές περιοχές, με τα συνεργία του ΔΕΔΔΗΕ να συνεχίζουν τις προσπάθειες αποκατάστασης για άλλη μία νύχτα. Σύμφωνα τα στοιχεία υπολογίζεται πως 250.000 σπίτια έμειναν χωρίς ρεύμα ή νερό στην Αττική.

Όλο το Λεκανοπέδιο «ντύθηκε» χθες στα λευκά από την σφοδρή χιονόπτωση. Το χιόνι στρώθηκε ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας, σε ένα ασυνήθιστο σκηνικό για τους πολίτες της πρωτεύουσας.

Η κακοκαιρία στοίχησε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους, δύο στην Εύβοια (ένας 80χρονος και ένας 73χρονος) και έναν στο Λασίθι (56χρονος κτηνοτρόφος).

Αποκαταστάθηκε η λειτουργία των αντλιοστασίων στην Αττική – Υδροδοτούνται κανονικά τα νοικοκυριά

Αποκαταστάθηκε η λειτουργία όλων των αντλιοστασίων της ΕΥΔΑΠ στην Αττική και υδροδοτούνται κανονικά τα νοικοκυριά. Οι μόνες βλάβες που παρατηρούνται στο δίκτυο είναι οι συνήθεις, διευκρίνισαν στελέχη της εταιρίας.

Για την αποκατάσταση της λειτουργίας των αντλιοστασίων η ΕΥΔΑΠ μετέφερε γεννήτριες, καθώς έχει διακοπεί τη ηλεκτρικό ρεύμα.

Χιλιάδες νοικοκυριά ακόμα χωρίς φως

Χιλιάδες νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς φως, θέρμανση και νερό τα τελευταία 24ωρα εξαιτίας τους κλυδωνισμούς του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας και της αδυναμίας του κρατικού μηχανισμού να αντιμετωπίσει τα προβλήματα άμεσα.

Παρά τις προσπάθειες των συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ, τα προβλήματα παρέμεναν μέχρι αργά χθες το βράδυ με δεκάδες περιοχές κυρίως στα βόρεια προάστια της Αττικής να είναι για πολλές ώρες στο σκοτάδι.

Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση του ΔΕΔΔΗΕ, τα μεγαλύτερα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση εντοπίζονται στις περιοχές της Αττικής: Δροσιά, Εκάλη, Άγιος Στέφανος, Άνοιξη, Παπάγου, Τμήματα της Κηφισιάς και της Νέας Ερυθραίας ωστόσο οι συνεχείς και πολύωρες διακοπές επεκτείνονται σε συνολικά 29 περιοχές. Δυσκολίες συνεχίζουν να παρατηρούνται και στη Βόρεια Εύβοια όπου χθες εστάλησαν 14 συνεργεία με περισσότερα από 50 άτομα προσωπικό και ειδικά μηχανήματα για να αντιμετωπιστούν οι βλάβες του δικτύου.

Η πτώση εκατοντάδων δέντρων σε γραμμές Μέσης και Χαμηλής Τάσης είναι η κυριότερη αιτία για τις τακτικές και πολύωρες διακοπές ηλεκτροδότησης με ασαφή κάθε πρόβλεψη για πλήρη αποκατάσταση.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα, η δυσκολία στην πρόσβαση αρκετών περιοχών ώστε να αποκατασταθούν οι ζημιές από τα εκατοντάδες σπασμένα κλαδιά δέντρων αλλά και οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό επιδείνωσαν την κατάσταση. Τουλάχιστον 60 επιπλέον άτομα προστέθηκαν χθες στα 400 άτομα τεχνικό προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ που προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις πολυάριθμες βλάβες στο δίκτυο διανομής, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να επιλύσουν τα προβλήματα σε μεγάλο μέρος του δικτύου.

Για τις ανάγκες αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης έχουν επιστρατευτεί συνεργεία του στρατού και της ΕΜΑΚ προκειμένου να διευκολύνουν το άνοιγμα των δρόμων για να καταφέρουν τα συνεργεία του Διαχειριστή να φτάσουν στα σημεία του δικτύου που υπάρχουν προβλήματα. Παράλληλα, στην μάχη του καθαρισμού πέφτουν και οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες της χώρας.

Κακοκαιρία «Μήδεια»: 1.850 κλήσεις στην Πυροσβεστική από την Αττική

Το έργο των ανθρώπων της Πυροσβεστικής ήταν ιδιαίτερα απαιτητικό καθ’ όλη τη διάρκεια της κακοκαιρίας «Μήδεια», καθώς οι κλήσεις για βοήθεια ήταν χιλιάδες στην Αττική.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πυροσβεστικού Σώματος, από την Κυριακή ως χθες το απόγευμα, το Κέντρο Επιχειρήσεων δέχθηκε 1.850 κλήσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων αφορούσαν κοπές δέντρων και αφαιρέσεις αντικειμένων. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, μόνο στα βόρεια προάστια της Αθήνας έχουν πέσει περισσότερα από 700 δέντρα στο δίκτυο της ΔΕΗ. Κατά την επέλαση της κακοκαιρίας «Μήδεια» καταγράφηκαν και διακοπές στην ύδρευση.

Σύμφωνα με την ΕΥΔΑΠ, διακοπές ύδρευσης έχουν καταγραφεί σε σημεία του Χολαργού, του Χαλανδρίου, των Βριλησσίων, της Κηφισιάς, της Φιλοθέης, της Πεντέλης, του Κερατσινίου, της Ηλιούπολης, των Γλυκών Νερών και της Αγίας Παρασκευής.

Προβλήματα στο οδικό δίκτυο – Ανοίγει η ε.ο Αθηνών – Λαμίας

Τα προβλήματα συνεχίστηκαν και χθες στο οδικό δίκτυο της Αττικής καθώς τα πάντα ήταν καλυμμένα από χιόνι. Κλειστή έμεινε και η Αθηνών -Λαμίας για άλλο ένα 24ωρο από την γέφυρα Καλυφτάκη ως τη Λαμία ωστόσο από τις 7 το πρωί σήμερα, η τροχαία ανακοίνωσε πως ανοίγει και πάλι.

Άνοιξε το πρωί η λεωφόρος Εθνικής Αντιστάσεως στην Καισαριανή, που είχε κλείσει λόγω χιονιού.

Η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε στις 8:30 το πρωί.

Η διακοπή κυκλοφορίας είχε γίνει χτες το βράδυ λόγω χιονόπτωσης, από το γήπεδο της Καισαριανής μέχρι την Περιφερειακή Υμηττού. Από τις 08:30 τα αυτοκίνητα κινούνται κανονικά.

Σύμφωνα με την αστυνομία, κλειστοί ήταν ακόμα, στις 7μιση το πρωί, οι παρακάτω δρόμοι:

• Επί της Λεωφόρου Πάρνηθος, από το ύψος του «Ο.Τ.Ε.», ρεύμα κυκλοφορίας προς “REGENCY CAZINO MONT PARNES”.

• Επί της Λ. Φυλής, στο ύψος του καταστήματος το «Χρυσό Βαρέλι», ρεύμα κυκλοφορίας προς Δερβενοχώρια.

• Επί της Λ. Διονύσου από το ύψος του Γηπέδου Διονύσου έως το ύψος του Πάρκου Ανατολής και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

• Περιφ. Οδός Πεντέλης – Ν. Μάκρης από το «Νοσοκομείο 414» έως «θέση Άγιος Πέτρος».

• Ε.Ο. Ελευσίνας – Θηβών από τον Κόμβο Μάνδρας προς Βίλια.

• Οδός Αναστάσεως, από το Νεκροταφείο προς Υμηττό, Παπάγου.

• Λ. Αλίμου-Κατεχάκη προς Καλοπούλα, από ύψος Προφυλακίου Καισαριανής (από σταθμό της Τάξης).

• Επ. Ο. Καπανδριτίου από Καπανδρίτι προς Βαρνάβα.

• Οδός Ιπποκράτους από ύψος Επ. Ο. Αφιδνών (Πλατεία Αφιδνών), στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ιπποκράτειο Πολιτεία.

• Οδός Αγίου Μερκουρίου από ύψος ταβέρνας «Λεωνίδας», στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ιπποκράτειο Πολιτεία, Αχαρνές.

Κλειστά τα δικαστήρια – Πώς θα λειτουργήσουν τα ΜΜΜ

Όπως έγινε χθες γνωστό, λόγω της κακοκαιρίας και σήμερα θα παραμείνουν κλειστά τα δικαστήρια στην Αττική. Από την αναστολή εξαιρούνται τα αυτόφωρα κακουργήματα και πλημμελήματα και οι υποθέσεις που χρήζουν άμεσου χειρισμού λόγω επείγοντος χαρακτήρα.

Όσον αφορά τα Μέσα Μεταφοράς, μετά την χθεσινή δύσκολη ημέρα, σήμερα αναμένεται να λειτουργήσουν κανονικά τα λεωφορεία από τις 7 το πρωί, τουλάχιστον στις περιοχές που θα το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες. Λόγω του παγετού τη νύχτα δεν θα ξεκινήσουν νωρίτερα τα δρομολόγια για λόγους ασφαλείας. Τα μέχρι στιγμής δεδομένα στο οδικό δίκτυο της Αθήνας καθιστούν πολύ δύσκολη την εκτέλεση των πρωινών δρομολογίων ειδικά στα βορειοδυτικά και βορειοανατολικά προάστια της Αθήνας. Στη διάρκεια της ημέρας θα επανεκτιμηθεί η δυνατότητα εκτέλεσης δρομολογίων στις συγκεκριμένες γραμμές.

Επίσης, το μετρό δεν θα πραγματοποιήσει δρομολόγια στο κομμάτι Δουκίσσης Πλακεντίας – Αεροδρόμιο, ωστόσο κανονικά θα λειτουργήσει το υπόλοιπο κομμάτι η γραμμή 3 (Νίκαια -Δ. Πλακεντίας), και η γραμμή 2.

Ο Ηλεκτρικός αναμένεται να λειτουργήσει κανονικά στο κομμάτι Πειραιάς – Νέα Ιωνία, ενώ θα γίνουν προσπάθειες για να γίνουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τα δρομολόγια ως την Κηφισιά. Κανονικά θα πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια στο Τραμ.

 Πηγή

Back to top button