breaking newsκοινωνίαΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Κύπρος – Απογειώθηκε η ενδοοικογενειακή βία στην περίοδο του κατ΄Οίκον περιορισμού

Η έξαρση του φαινομένου ενδοοικογενειακής βίας, η οποία επέφερε και αυξημένες ανάγκες για χώρους φιλοξενίας που θα προσφέρουν ασφάλεια στα ενήλικα και ανήλικα θύματα, καταγράφεται στον απολογισμό της περιόδου του εγκλεισμού.

 

Συνολικά 194 άτομα βρέθηκαν σε δομές στήριξης και μακριά από το κακοποιητικό τους περιβάλλον, την ίδια στιγμή που οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας (ΥΚΕ) κατέγραφαν 153 πρόσθετες υποθέσεις, σε σύγκριση με την αντίστοιχη τριμηνία του περασμένου έτους.

Όπως διασαφηνίζεται από απαντήσεις της υπουργού Ζέτας Αιμιλιανίδου σε ερωτήματα της βουλευτού του ΑΚΕΛ, Σκεύης Κουκουμά, πρόκειται για έγκλημα το οποίο κοστίζει στα θύματα καθώς και στο κράτος, τουλάχιστον €500.000.

Ειδικότερα σημειώνεται ότι οι ΥΚΕ κατά την περίοδο Μαρτίου-Μαΐου 2020, δέχτηκαν 391 αναφορές περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας. Την αντίστοιχη τριμηνία της περασμένης χρονιάς, δέχθηκαν συνολικά 238 αναφορές περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, δηλαδή 123 λιγότερες.

Την ίδια στιγμή αναφέρεται ότι από τις 16 Μαρτίου έως τις 30 Ιουνίου 2020, φυγαδεύτηκαν σε καταφύγια του ΣΠΑΒΟ 194 άτομα. Συγκεκριμένα, στον χώρο του ΣΠΑΒΟ και στις εξωτερικές δομές φιλοξενίας στη Λευκωσία, διέμειναν 103 άτομα, εκ των οποίων 42 ήταν κακοποιημένες γυναίκες και 61 παιδιά μάρτυρες ή και θύματα βίας στην οικογένεια. Από τα 103 άτομα, τα 10 φιλοξενήθηκαν σε εξωτερικές δομές φιλοξενίας, τα οποία αντιστοιχούν σε 5 περιστατικά.

Επιπλέον, στη Λεμεσό φιλοξενήθηκαν 51 άτομα, εκ των οποίων 25 ήταν κακοποιημένες γυναίκες και 26 παιδιά μάρτυρες ή και θύματα. Από τα 51 άτομα, τα 6 φιλοξενήθηκαν σε εξωτερικές δομές φιλοξενίας, τα οποία αντιστοιχούν σε 5 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.

Τέλος, στην Πάφο φιλοξενήθηκαν συνολικά 40 άτομα, εκ των οποίων 17 ήταν κακοποιημένες γυναίκες και 23 παιδιά μάρτυρες ή και θύματα βίας. Από τα 40 άτομα, τα 14 φιλοξενήθηκαν σε εξωτερικές δομές φιλοξενίας και αντιστοιχούν σε 8 περιστατικά.

Το κόστος φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών και παιδιών για την εν λόγω περίοδο (16 Μαρτίου με 30 Ιουνίου 2020) ανήλθε στις €22.400. Αναλυτικά, €15.000 αφορούν τους πάγιους χώρους φιλοξενίας, περιλαμβάνοντας και την κάλυψη βασικών αναγκών, την ιατρική φροντίδα, την τήρηση και διασφάλιση ειδών προστασίας και υγιεινής, την κάλυψη εξόδων ενοικίασης εναλλακτικών χώρων. Επιπλέον, στις €7.400 ανήλθαν τα έξοδα ενοικίασης των εναλλακτικών χώρων. Ο ΣΠΑΒΟ επιχορηγείται στο πλαίσιο του Σχεδίου Κρατικών Ενισχύσεων του υπουργείου Εργασίας, ενώ το 2019 έλαβε το ποσό των €425.000.

Με δεδομένο ότι ο κύριος όγκος των αναφορών για τέτοια θέματα προκύπτει από τα σχολεία (τα οποία ήταν κλειστά), οι ΥΚΕ έλαβαν συγκεκριμένα μέτρα αντιμετώπισης. Μεταξύ άλλων, γίνονταν τηλεφωνικές επικοινωνίες με τις περιπτώσεις που ήταν ήδη γνωστές και κρίνονταν ως υψηλού κινδύνου. Επιπλέον, δόθηκε έκτακτη χορηγία στο πλαίσιο του Σχεδίου Κρατικής Ενίσχυσης Ήσσονος Σημασίας στο Σύνδεσμο Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ) για διεύρυνση των υπηρεσιών που παρέχει. Ταυτόχρονα, ο ΣΠΑΒΟ είχε εξεύρει επιπλέον χώρους φιλοξενίας των θυμάτων, διαθέτοντας 21 νέες θέσεις σε Λευκωσία, Λεμεσό και Πάφο.

105 διαδικτυακές σεξουαλικές κακοποιήσεις 

Συνολικά 105 υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης μέσω διαδικτύου κατέγραψε το Γραφείο Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και Δικανικού Εργαστηρίου Ηλεκτρονικών Δεδομένων της Αστυνομίας από την έναρξη του έτους και έως τις 26 Μαΐου, σημείωσε η κ. Αιμιλιανίδου.

Όσον αφορά τα μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση του φαινομένου, σημειώνεται ότι «οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας σε συνεργασία τόσο με το Σπίτι του Παιδιού, όσο και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς κατά την περίοδο εφαρμογής των μέτρων περιορισμού της πανδημίας, συνέχισαν τη λήψη αναφορών και τη διαχείριση των περιπτώσεων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, συμπεριλαμβανομένων και περιπτώσεων διαδικτυακής σεξουαλικής κακοποίησης».

Επιπλέον, το αρμόδιο γραφείο της Αστυνομίας προέβη σε σωρεία ανακοινώσεων για τους κινδύνους και τους τρόπους προστασίας, με έμφαση στην αυξημένη έκθεση των παιδιών.

 

  Δέσποινα Ψύλλου   
Back to top button