breaking newsΔιεθνή

Έτοιμη για συνομιλίες με την Τουρκία η Ε.Ε.

Την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να ξεκινήσει συνομιλίες με την Τουρκία, με στόχο «μια εποικοδομητική σχέση για κοινή ευημερία και σταθερότητα», εξέφρασε σήμερα η Κομισιόν.

Η Κομισιόν επί της ουσίας απαντούσε στη δήλωση του Τούρκου προέδρου Ερντογάν που ανέφερε σε ομιλία του χθες ότι «η Τουρκία δεν περιμένει πλέον τίποτα από την Ευρωπαϊκή Ενωση, που μας έκανε να υπομένουμε στην πόρτα της 40 χρόνια».

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αννα Πισονέρο, διαβεβαίωσε πάντως στη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι η Ε.Ε «έχει στρατηγικό συμφέρον να συνεχίσει μια συνεργατική και αμοιβαία επωφελή σχέση με την Τουρκία».

Παράλληλα, η εκπρόσωπος εξέφρασε την ετοιμότητα της Κομισιόν να εμπλακεί σε συνομιλίες με την Τουρκία προκειμένου να υπάρξει πρόοδος για «μια εποικοδομητική σχέση κοινής ευημερίας και σταθερότητας» που όπως όμως τόνισε «θα χτιστεί πάνω σε «δεσμεύσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου, το διεθνές δίκαιο και τη σταθερότητα προς όφελος όλων των πολιτών μας».

Η ίδια έστειλε παράλληλα σαφές μήνυμα για τη στάση που θα πρέπει να τηρήσει η Αγκυρα στην ανατολική Μεσόγειο. Συγκεκριμένα, η Πισονέρο τόνισε ότι η ευρωτουρκική συνεργασία στηρίζει «ένα σταθερό, ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο».

Να σημειωθεί ότι στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου, οι 27 ηγέτες κάλεσαν την Κομισιόν να επεξεργασθεί μια «έκθεση για την τρέχουσα κατάσταση στις ευρωτουρκικές σχέσεις» η οποία αναμένεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

PrimeNews.

Back to top button