breaking newsΕλλάδα

«Λωζάνη νο2»: Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις με Τουρκία για υφαλοκρηπίδα, αποστρατικοποίηση νησιών & μειονότητα

 

Να δούμε τι θα απομείνει από την Ελλάδα που ξέραμε

 

Στις αρχές Οκτωβρίου και ειδικότερο το διάστημα μεταξύ 5 και 9 Οκτωβρίου εκτιμάται πως θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για υφαλοκρηπίδα, αποστρατικοποίηση νησιών και μειονότητα Θράκης.

Οπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών Ν.Δένδιας, στην πρώτη φάση θα καθοριστεί το πλαίσιο των συζητήσεων και στο δεύτερο θα περάσουν στην κυρίως διαπραγμάτευσης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός πάντως, έχει τονίσει επανειλημμένα πως είναι υπέρ του διαλόγου με την τουρκική κυβέρνηση και μένει να φανεί αν θα γίνει μία κίνηση από την πλευρά του Ερντογάν για επικοινωνία των δύο ηγετών.

Η επανέναρξη των επαφών μεταξύ των δύο κυβερνήσεων θα γίνει με συγκεκριμένη ατζέντα από την ελληνική πλευρά, στην συνάντηση που θα γίνει μετά την Σύνοδο Κορυφής, στην Κωνσταντινούπολη.

Να αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις που διατηρεί στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, φέρεται να έχει ζητήσει ευθαρσώς η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ από τον πρωθυπουργό Κ.Μητσοτάκη.

Η Τουρκία πρέπει να θέσει διορία στην Ελλάδα για να απομακρύνει τις δυνάμεις, αλλιώς έχει κάθε  δικαίωμα για «ατομική νόμιμη άμυνα λόγω ευθείας απειλής», αναφέρουν Τούρκοι κυβερνητικοί παράγοντες.

«Αναφέρεται πως η γερμανική κυβέρνηση προειδοποίησε την Ελλάδα σχετικά με τα νησιά του Αιγαίου τα οποία από τη δεκαετία του 1960 εξόπλισε και εγκατέστησε στρατό. Σύμφωνα με τον ελληνικό τύπο η κυβέρνηση της Μέρκελ ζητάω από την Ελλάδα να τερματίσει την στρατιωτική της παρουσία στα νησιά» γράφει η τουρκική, προσκείμενη στον Ερντογάν, εφημερίδα Γενί Σαφάκ.

«Τα νησιά τα οποία βάση του διεθνούς δικαίου πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα συνιστούν απειλή για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας».

Ο καθηγητής διεθνούς δικαίου Σελαμί Κουράν δήλωσε πως η Τουρκία σε αυτό το θέμα διαθέτει βήματα που μπορεί να κάνει και είπε τα εξής:

«Για τον αφοπλισμό αυτών των νησιών πρέπει επίσημα να δοθεί διορία στην Ελλάδα. Την διορία αυτή την καθορίζει το κράτος.

 Αν παρά την ολοκλήρωση της διορίας δεν υπάρξει κάποιο απτό βήμα από την Ελλάδα για την επιστροφή στο αποστρατικοποιημένο status, τότε η Τουρκία, στα πλαίσια του άρθρου 51 του χάρτη του ΟΗΕ, μπορεί να θέσει στην επικαιρότητα, το δικαίωμα της για ατομική νόμιμη άμυνα λόγω ευθείας απειλής».

Να σημειωθεί, όπως έχουμε αναφέρει ήδη, ότι πληροφορίες θέλουν να «υπάρχει πρακτικό που έχει υπογραφεί μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας στο Βερολίνο από τον σύμβουλο του Τούρκου προέδρου και εκπρόσωπό του, Ιμπραήμ Καλίν και την  επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του Ελληνα πρωθυπουργού Ελένης Σουρανή, το οποίο αναφέρεται με ακρίβεια σε κατ’άρχήν αποδοχή συζήτησης για μερική αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου»

Το ερώτημα είναι εάν ισχύουν τα παραπάνω τι προτίθεται να κάνει η στρατιωτική ηγεσία και πως θα αντιδράσει στην περίπτωση που υπάρξει πολιτική απόφαση (υπό πιέσεις της Άγκυρας και του Βερολίνου) για τον αφοπλισμό των νήσων του ανατολικού Αιγαίου.

 

 

 

Pronews
Back to top button