breaking newsNEA TAΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ

Έλον Μασκ: «Θέμα χρόνου η χρεοκοπία των ΗΠΑ – Έρχεται παγκόσμιο καταστροφικό τσουνάμι»

 

Αίσθηση προκαλεί η δήλωση του ιδιοκτήτη του Twitter Elon Musk ότι είναι θέμα χρόνου η χρεοκοπία των ΗΠΑ, λόγω του χρέους και των ομοσπονδιακών δαπανών. «Δεδομένων των ομοσπονδιακών δαπανών, είναι θέμα χρόνου η χρεοκοπία μας», σημείωσε στο Twitter.

Σχολίαζε με αυτό τον τρόπο ένα βίντεο του Λευκού Οίκου που επέπληττε τους Ρεπουμπλικάνους για την άρνησή τους να εγκρίνουν υψηλότερο ανώτατο όριο δημόσιου χρέους. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κάλεσε πρόσφατα το Κογκρέσο να αυξήσει το ανώτατο όριο που έχει πλέον οριστεί στα 31,4 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Οι Ρεπουμπλικάνοι, που ελέγχουν τώρα τη Βουλή των Αντιπροσώπων είναι παραδοσιακά δύσπιστοι σχετικά με το να επιτρέψουν μεγαλύτερο χρέος και πιέζουν για μείωση των κρατικών δαπανών.

Yellen: Έκτακτα μέτρα

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen δήλωσε νωρίτερα ότι θα χρειαστεί να λάβει «έκτακτα μέτρα» για να αποτρέψει μια χρεοκοπία αφού το κράτος φτάσει στο ανώτατο όριο του χρέους του. Η αξιωματούχος υποστήριξε πως τα μέτρα θα επιτρέψουν την πληρωμή των λογαριασμών μέχρι τον Ιούνιο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden υπέγραψε ένα νομοσχέδιο στα τέλη του 2021 για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους κατά 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε 31,4 τρισεκατομμύρια δολάρια, αποτρέποντας μια πιθανή χρεοκοπία. Η Yellen ισχυρίστηκε τότε ότι το νομοσχέδιο απέτρεψε την έλλειψη κεφαλαίων για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Μαύρα σύννεφα

Τα μαύρα σύννεφα πυκνώνουν πάνω από την αμερικανική Οικονομία και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Cristine Lagarde σε μια αιφνιδιαστική αλλά και προειδοποιητική της δήλωση υπογραμμίζει πως δεν προβλέπει ότι οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε αθέτηση του χρέους τους και ότι ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα είχε τρομερές συνέπειες σε όλο τον κόσμο.

«Έχω τεράστια εμπιστοσύνη στις Ηνωμένες Πολιτείες», επισήμανε η Lagarde σε συνέντευξή της στο CBS. «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι θα άφηναν να συμβεί μια τέτοια μεγάλη —μείζονα— καταστροφή». Εάν συνέβαινε, θα είχε πολύ, πολύ αρνητικό αντίκτυπο όχι μόνο στην ίδια τη χώρα, όπου η θα αμφισβητηθεί το αξιόχρεό της και η εμπιστοσύνη στους οικονομικούς θεσμούς της, αλλά σε όλο τον κόσμο.

«Καταλαβαίνω την πολιτική, ασχολήθηκα η ίδια με την πολιτική. Αλλά υπάρχει μια στιγμή που το ευρύτερο εθνικό συμφέρον πρέπει να επικρατήσει». Οι ΗΠΑ κοιτάζουν πλέον κατάματα μια πιθανή χρεοκοπία που θα μπορούσε να προκαλέσει ένα καταστροφικό τσουνάμι στην παγκόσμια οικονομία.

Οι διαπραγματεύσεις για το όριο του χρέους

Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden επιμένει ότι δεν θα γίνουν διαπραγματεύσεις για το όριο χρέους με τον πρόεδρο της Βουλής Kevin McCarthy, την απόφαση για το οποίο οι Ρεπουμπλικάνοι προσπαθούν να συνδέσουν την αύξηση του ανώτατου ορίου στις περικοπές των δημοσίων δαπανών.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ εφαρμόζει έκτακτα μέτρα για να αποφύγει μια παραβίαση του ορίου χρέους, αλλά αυτό πρέπει να αυξηθεί αυτό το καλοκαίρι για να αποφευχθεί ένα πιστωτικό γεγονός.

Ο McCarthy πρόκειται να δώσει μια ομιλία στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης τη Δευτέρα 17 Απριλίου 2023, η οποία αναμένεται να επικεντρωθεί στην εν λόγω πολιτική αντιπαράθεση . Επιφανείς τραπεζίτες και αξιωματούχοι των ΗΠΑ, όπως η υπουργός Οικονομικών Janett Yellen έχουν προειδοποιήσει επί μήνες να μην φέρουν τις ΗΠΑ στο χείλος του γκρεμού.

Σε κόκκινο συναγερμό οι επενδυτές

Οι επενδυτές φαίνεται να γίνονται όλο και πιο ανήσυχοι για την αντιπαράθεση σχετικά με την αύξηση του ανώτατου ορίου του αμερικανικού χρέους, καθώς πλησιάζει η προθεσμία για την πιθανή χρεοκοπία των ΗΠΑ αυτό το καλοκαίρι.

Τα πενταετή συμβόλαια ανταλλαγής πιστωτικής αθέτησης επί του αμερικανικού κρατικού χρέους ( Five-year credit default swaps)-μια από τις πιο εμπορεύσιμες μορφές ασφάλισης χρέους- σημείωσαν την υψηλότερη τιμή τους από το 2012, ανέφεραν οι Financial Times αντανακλώντας την διάθεση των επενδυτών να προστατευθούν από μια πιθανή αθέτηση πληρωμών του χρέους.

Οι αγορές θα μπορούσαν εύκολα να εισέλθουν σε μια τεράστια περιδίνηση από προβλήματα ρευστότητας, καθώς οι κάτοχοι ομολόγων, οι επιχειρήσεις και οι ξένες κυβερνήσεις θα πωλούσαν τα χαρτοφυλάκιά τους, γεγονός που θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια χρηματοπιστωτική κρίση, όπως έχει προειδοποιήσει το υπουργείο. Οικονομικών των ΗΠΑ.

Τι είχε συμβεί το 2011

Μια παρόμοια αναμέτρηση το 2011 συγκλόνισε τις χρηματοπιστωτικές αγορές και ώθησε την S&P να προχωρήσει στην πρώτη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Ο τότε πρόεδρος Barack Obama συμφώνησε σε περικοπές των δημοσίων δαπανών άνω των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων (1,8 τρισεκατομμύρια ευρώ) για μια δεκαετία για να τερματιστεί η κρίση.

Οι αυξήσεις των επιτοκίων

Η Lagarde πραγματοποίησε την προειδοποίησή της μετά την παρουσία της στην εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον, όπου οικονομικοί αξιωματούχοι από όλο τον κόσμο συζήτησαν τις οικονομικές προοπτικές εν μέσω προκλήσεων που θέτει ο πληθωρισμός και το αυξημένο χρέος που προκλήθηκε από την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αντιμέτωπη με την πίεση για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, η Lagarde επισήμανε ότι μια περιορισμένη πιστωτική σύσφιξη μπορεί να κάνει το έργο της ΕΚΤ ευκολότερο.

primenews.p

Back to top button