breaking newsΕλλάδα

Το παιχνίδι της Τουρκίας με τους S400–Πώς αλλάζουν οι συσχετισμοί

 

Οι πύραυλοι S400 βρίσκονται στην Τουρκία χωρίς να είναι ακόμη γνωστό πού θα τοποθετηθούν. Η εγκατάσταση τους όμως αλλάζουν τους στρατιωτικούς και γεωπολιτικούς συσχετισμούς της περιοχής. Ο πτέραρχος ε.α και τέως Διοικητής Αεροπορίας, Γαβρίηλ Δημητρίου, καθώς επίσης και ο πολιτικός αναλυτής, Γιάννος Χαραλαμπίδης, ανέλυσαν αυτές τις προεκτάσεις στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» του ΣΙΓΜΑ.

Ο κ. Δημητρίου, ανέφερε ότι σήμερα, οι S400, αποτελούν το πιο προηγμένο αντιαεροπορικό – αντιπυραυλικό – αντιβαλλιστικό σύστημα που υπάρχει παγκοσμίως. «Είναι καλύτερο και από τους αμερικανικούς patriot», δήλωσε.

Ο πτέραρχος ε.α εξήγησε ότι το «παιγνίδι» με τους S400 άρχισε από το 2016. Τον Νοέμβριο του 2016, υπενθύμισε, οι Τούρκοι κατέρριψαν ρωσικό μαχητικό.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, θρηνούσε και οδυρόταν, όπως είπε για την απώλεια του πιλότου επιβάλλοντας οικονομικές κυρώσεις στην Τουρκία οι οποίες διήρκησαν ένα χρόνο.

Πριν περάσει καλά – καλά ένας χρόνος, η Τουρκία, ζήτησε συγγνώμη, σε μια επιστολή προς την Ρωσία, με τον κ. Πούτιν, να την αποδέχεται, για λόγους καθαρά χρηματοοικονομικούς και επιχειρηματικούς, ανέφερε.

Ακολούθησε η επένδυση στον πυρηνικό σταθμό του Άκουγιου και οι S400, μια επένδυση της τάξεως των 2 – 3 δις, η οποία αποτέλεσε την γεφύρωση του πολιτικού χάσματος μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας και ήταν το διπλωματικό όπλο του Ερντογάν για να εκβιάζει τους Αμερικανούς,  δήλωσε ο κ. Δημητρίου.

Τώρα, η Τουρκία, χρησιμοποίησε διπλωματικά σε μεγάλο βαθμό το περιστατικό με τον «αδέσποτο» πύραυλο στα κατεχόμενα για να εγκαταστήσει τους πυραύλους, είτε στην Μερσίνα, είτε στην Κύπρο.

Ο κ. Δημητρίου, εξέφρασε την άποψη ότι η Τουρκία. είτε θα κρατήσει αποθηκευμένους τους S400 για να συνεχίζει να εκβιάζει τις ΗΠΑ, είτε θα τους αναπτύξει για να ασκήσει μεγαλύτερες πιέσεις.

Από την πλευρά του, ο πολιτικός αναλυτής, Γιάννος Χαραλαμπίδης, υπενθύμισε ότι ο Ερντογάν, είναι «δεσμευμένος» προς την Ρωσία και τον Πούτιν, από την εποχή τους πραξικοπήματος στην Τουρκία αφού οι μυστικές υπηρεσίες της Μόσχας, ενημέρωσαν την Άγκυρα. Η Ρωσία, πρόσθεσε ο κ. Χαραλαμπίδης, προσπαθεί να εισβάλει στην περιοχή με διάφορα οπλικά συστήματα υψηλής τεχνολογίας όπως είναι οι S300 και οι S400, δημιουργώντας ένα δίκτυο συλλογής πληροφοριών.

Η εγκατάσταση των S400 στην Τουρκία, κλείνει το εναέριο «οξυγόνο» του Ισραήλ που έχει δημιουργηθεί στο FIR Λευκωσίας, σημείωσε.

«Αν δείτε τα στατιστικά, από τη στιγμή που πετούν τα Ισραηλινά αεροπλάνα, έχουν σπρώξει τους Τούρκους προς τα βόρεια και έχουν δημιουργήσει ένα εναέριο δίαυλο ο οποίος φτάνει μέχρι την Κρήτη. Η απόσταση Κρήτης – Ισραήλ είναι η ίδια με την απόσταση Ισραήλ – Ιράν», τόνισε. Ως εκ τούτου, με τους S400, η συμμαχία Ρωσία – Τουρκία – Ιράν, κλείνει τον δίαυλο στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ μέσω Συρίας και του FIR Λευκωσίας οποιεσδήποτε στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράν.

sigmalive

Back to top button