breaking newsΚύπρος

Γιατί οι Αμερικανοί δεν κάνουν τα χατίρια του Ερντογάν στην Κύπρο

Ο Ερντογάν δοκίμασε να διευρύνει τα όρια των εδαφών κατοχής στην Κύπρο, όπως τα έχουν θέσει οι Αμερικάνοι εδώ και 50 χρόνια και έσπασε τα μούτρα του. Τα ελληνικά ΜΜΕ απέφυγαν να συσχετίσουν τα της Κύπρου με τις διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, ενώ υπάρχει άμεσος συσχετισμός. Ότι έγινε εκεί προδιαγράφει αυτό που συζητιέται να γίνει εδώ.

Τι έγινε τότε στην Κύπρο; Ο Κίσινγκερ, χαράκτης της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, αποφάσισε ότι το συμφέρον της χώρας του ήταν (και είναι) να μοιραστεί η επιρροή στην περιοχή του Αγαίου και της ΝΑ Μεσογείου στην Ελλάδα και την Τουρκία, υπό την επίβλεψη, διαιτησία και έλεγχο των ΗΠΑ. Η Ελλάδα (και η Κύπρος) να χάσουν το μονοπώλιο του ελέγχου στο σύνολο της περιοχής, αλλά να μην το αποκτήσει η Τουρκία. Η Άγκυρα να βάλει πόδι στην Κύπρο, αλλά να είναι παράνομη. Δηλαδή απολύτως ελεγχόμενη από τις ΗΠΑ. Γι’ αυτό καμία χώρα στη Δύση και στην Ανατολή δεν αναγνωρίζει ως νόμιμη την τουρκική παρουσία στο νησί αλλά την αποδέχονται ντε φάκτο (εκ των πραγμάτων).

Όσο οι ΗΠΑ είναι υπερδύναμη αυτό το καθεστώς θα ισχύει, εφόσον δεν το ανατρέπουν οι ΗΠΑ. Το αν και τι θα μπορούσε να κάνει η Ελλάδα, με οποιαδήποτε κυβέρνηση, μπορούμε να το συζητάμε αιωνίως. Αλλά το αποτέλεσμα δεν θα αλλάξει αν δεν το θέλουν οι ΗΠΑ, εφόσον διατηρούν την ισχύ τους. Και εφόσον οι διεθνείς συσχετισμοί, ιδίως στην περιοχή, δεν αλλάζουν.

Γι’ αυτό δεν έχω διαψευστεί ως τώρα, όταν σταθερά υποστηρίζω ότι η Τουρκία με ή χωρίς Ερντογάν δεν θα επιτεθεί στην Ελλάδα χωρίς τη ρητή άδεια και προτροπή των Αμερικανών. Γι’ αυτό κυριολεκτικά την “πάτησε” ο Ερντογάν όταν έβαλε τους Τουρκοκύπριους να διεκδικήσουν νέα εδάφη. Ο Ερντογάν έκανε μια δοκιμή αλλά απέτυχε. Δεν θα πάθει τίποτα κατά τα άλλα. Γι’ αυτό οι κυανόκρανοι του αντιστάθηκαν σθεναρά. Όλα θα επιστρέψουν στην ομαλότητα, όπως ήταν.

Εμείς ας κρατήσουμε ότι τα σχέδια των ισχυρών χωρών είναι μακρόπνοα. Τόσο ώστε το δικό μας μάτι δεν φτάνει να διακρίνει τις εξελίξεις και αν υπάρχουν κάποιοι που βλέπουν τόσο μακριά κανείς δεν τους δίνει σημασία, τους εμπαίζουν και τους τσαλαπατάνε, όπως έγινε με ένα κορυφαίο Έλληνα στοχαστή, τον Π. Κονδύλη που είχε γράψει πριν από τρεις και περισσότερες δεκαετίες και το εξής: «Η ελληνική ελίτ ξεπουλάει την γεωπολιτική αξία της χώρας. Σε λίγο αυτό θα τελειώσει και τότε η ελίτ θα ξεπουλάει την ίδια τη χώρα». Αλλά πρώτα πρέπει να καεί για να πέσουν οι τιμές.

primenews.

Back to top button