breaking newsΔιεθνή

Πούτιν για την τρομοκρατική επίθεση: «Είμαστε αντιμέτωποι με προετοιμασμένη μαζική δολοφονία του λαού μας»

Όσοι βρίσκονται πίσω από την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα θα τιμωρηθούν, όποια εθνικότητα και να έχουν, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε διάγγελμά του προς τον ρωσικό λαό, μετά το μακελειό στον συναυλιακό χώρο Crocus City Hall, δείχνοντας ωστόσο… Κίεβο.

Mετρημένος στα λόγια του ο Ρώσος ηγέτης είπε πως έχουν εντοπιστεί και έχουν συλληφθεί όλοι οι δράστες του μακελειού της Παρασκευής 22 Μαρτίου, οι οποίοι όπως είπε, προσπάθησαν να διαφύγουν στην Ουκρανία. Δεσμεύτηκε να «τιμωρήσει παραδειγματικά» τους τρομοκράτες, αλλά και όποιον έδωσε την εντολή για την πολύνεκρη, «βάρβαρη τρομοκρατική επίθεση», όπως την χαρακτήρισε ο 71χρονος ηγέτης, τονίζοντας ότι έχουν ενισχυθεί τα μέτρα ασφαλείας.

«Και οι τέσσερις άμεσοι δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης, όλοι όσοι πυροβόλησαν και σκότωσαν ανθρώπους, βρέθηκαν και συνελήφθησαν. Προσπάθησαν να κρυφτούν και κινήθηκαν προς την Ουκρανία, όπου, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, τους ετοιμάστηκε παράθυρο υποδοχής από την ουκρανική πλευρά για να περάσουν τα κρατικά σύνορα», υποστήριξε.

«Οι οργανωτές της τρομοκρατικής επίθεσης ετοίμαζαν μια επιδεικτική εκτέλεση και μια αιματηρή πράξη εκφοβισμού. Η Ρωσική Ομοσπονδία θα εντοπίσει και θα τιμωρήσει όλους όσους προετοίμασαν την τρομοκρατική επίθεση. Μόνον αντίποινα και λήθη περιμένουν τους τρομοκράτες, δεν έχουν μέλλον.

Το κοινό καθήκον των Ρώσων τώρα είναι να είναι μαζί ως ένα, και έτσι θα είναι. Κανείς δεν μπορεί να κλονίσει την ενότητα των Ρώσων πολιτών. Η Ρωσία πάντα γινόταν ακόμα πιο δυνατή στις πιο δύσκολες δοκιμασίες, και έτσι θα είναι και τώρα. Κανείς δεν θα μπορέσει να σπείρει δηλητηριώδεις σπόρους διχόνοιας ή πανικού στη Ρωσία

Οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών εργάζονται για τον εντοπισμό συνεργών τρομοκρατών, είπε ο Putin. Η έρευνα θα κάνει τα πάντα για να διαπιστωθούν όλες οι λεπτομέρειες της τρομοκρατικής επίθεσης», σημείωσε ο Putin.

Ο Ρώσος πρόεδρος ευχαρίστησε τις υπηρεσίες αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων και τις ειδικές υπηρεσίες για τις προσπάθειές τους, εξέφρασε τα βαθιά συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και κηρύσσοντας την αυριανή ως ημέρα εθνικού πένθους στη χώρα.

Ζαχάροβα: Κέντρο εξάπλωσης της τρομοκρατίας η Ουκρανία με τη βοήθεια της Δύσης

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova, δήλωσε ότι η Ουκρανία έχει μετατραπεί σε κέντρο εξάπλωσης της τρομοκρατίας στην Ευρώπη τα τελευταία 10 χρόνια με τη βοήθεια της Δύσης, δήλωσε

«Το κύριο θέμα είναι ότι οι αρχές των ΗΠΑ δεν ξεχνούν πώς οι πληροφορίες και το πολιτικό τους περιβάλλον συνέδεσαν τους τρομοκράτες που σκότωσαν ανθρώπους στο City Hall με την τρομοκρατική οργάνωση ISIS. Τώρα ξέρουμε σε ποια χώρα σχεδίαζαν αυτοί οι στυγνοί εγκληματίες να κρυφτούν: στην Ουκρανία.

Είναι η ίδια η χώρα που, με τη βοήθεια των δυτικών φιλελεύθερων καθεστώτων, έχει μετατραπεί σε κέντρο εξάπλωσης της τρομοκρατίας στην Ευρώπη τα τελευταία δέκα χρόνια», σημείωσε η Zakharova στο Telegram.

Σιμονιάν «Δεν έχει καμία σχέση το ISIS με την επίθεση – Οι τρομοκράτες είναι Ουκρανοί, αποκάλυψαν τα πάντα»

Επίσης, η Margarita Simonyan, αρχισυντάκτρια του Rossiya Segodnya, έγραψε πως η Ουκρανία και η Δύση έχουν καταφύγει σε επιχειρήσεις διασποράς ψευδών ειδήσεων για να πείσουν τους πάντες ότι το ISIS βρισκόταν πίσω από την τρομοκρατική επίθεση στον συναυλιακό χώρο. Τόνισε δε, ότι τα ονόματα και τα πρόσωπα των δραστών είναι ήδη γνωστά στις αρχές και ότι οι τρομοκράτες αποκάλυψαν τα πάντα κατά την ανάκριση.

«Αμέσως έγινε φανερό γιατί τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ισχυρίζονταν ομόφωνα ότι ήταν το ISIS», είπε. Η Simonyan εξήγησε ότι οι δράστες επιλέχθηκαν για να πραγματοποιήσουν την επίθεση με τρόπο που θα επέτρεπε στη Δύση να πείσει τη διεθνή κοινότητα ότι το ISIS βρισκόταν πίσω από την επίθεση.

«Βασική παρατήρηση. Το επίπεδο μιας σειράς συνδέσμων μεταξύ τους, δείχνουν ότι δεν έχει καμία σχέση το ISIS. Είναι Ουκρανοί».

Πρόσθεσε ότι ο ενθουσιασμός που επέδειξαν τα δυτικά μέσα ενημέρωσης όταν προσπάθησαν να πείσουν τους πάντες ότι το ISIS ήταν υπεύθυνος ακόμη και πριν γίνουν οι συλλήψεις, «φώναζε από μακριά» «Αυτό δεν είναι ISIS. Αυτή είναι μια καλά συντονισμένη ομάδα πολλών άλλων, επίσης ευρέως γνωστών, συντομογραφιών», κατέληξε η Simonyan.

Οι τέσσερις ένοπλοι που φέρεται να άνοιξαν πυρ κατά τη διάρκεια μιας πολύνεκρης επίθεσης σε μια αίθουσα συναυλιών κοντά στη Μόσχα είναι όλοι τους υπήκοοι ξένων χωρών, έγινε το Σάββατο (23/3/20240 γνωστό από το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών.

Στους 143 οι νεκροί

Ολοένα και αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων, καθώς εντοπίζονται και άλλα πτώματα στα συντρίμμια. Στους 143 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από την τρομοκρατική επίθεση, όπως ανακοίνωσε το Σάββατο 23/3 η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας, επικαλούμενη προκαταρκτικά στοιχεία, προειδοποιώντας ότι ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί.

Εκτιμάται ότι νοσηλεύονται 121 άτομα, εκ των οποίων οι 60 σε σοβαρή κατάσταση. Σύμφωνα με το ρωσικό Telegram, εντοπίστηκαν 28 σοροί στις τουαλέτες του χώρου και 14 στις σκάλες στις εξόδους διαφυγής.  Από τον τόπο του εγκλήματος κατασχέθηκαν υλικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων όπλων και πυρομαχικών, παραγγέλλονται και διενεργούνται όλες οι απαραίτητες εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένων γενετικών, βαλλιστικών και δακτυλικών αποτυπωμάτων. Τα πλάνα κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης κατασχέθηκαν και μελετώνται.

Σκηνές φρίκης περιγράφουν αυτόπτες μάρτυρες – «Νομίζαμε ότι είναι ειδικά εφέ»

Σε κοντινή απόσταση, μια μάρτυρας ονόματι Natalya μόλις είχε βγάλει το παλτό της και στεκόταν στην ουρά το βράδυ της Παρασκευής στην είσοδο της αίθουσας συναυλιών των 6.200 θέσεων έξω από τη Μόσχα, όπου το ροκ συγκρότημα της σοβιετικής εποχής «Picnic» επρόκειτο να ερμηνεύσει την επιτυχία του «Δε φοβάμαι τίποτα».

«Όλοι ούρλιαζαν, όλοι έτρεχαν»

«Οι πυροβολισμοί ακούγονταν πίσω μας», είπε στο Reuters η Νατάλια, η οποία ζήτησε να μην χρησιμοποιείται το επώνυμό της. «Ήταν δυνατό, σαν έκρηξη κροτίδων, πυροτεχνήματα, αλλά σαν αυτόματη έκρηξη. Το άκουγα ακριβώς πίσω μου, όχι πολύ μακριά» είπε. Τότε έτρεξε να σώσει τη ζωή της. «Όλοι ούρλιαζαν, όλοι έτρεχαν», είπε. Έτρεξε στον κοντινό σταθμό του μετρό μέσα στην κρύα νύχτα της Μόσχας χωρίς το παλτό της και δραπέτευσε. «Έζησα τρομερά συναισθήματα. Ήταν απλά ένας εφιάλτης»

Το Reuters μπόρεσε να συγκεντρώσει μερικά από όσα συνέβησαν στην αίθουσα συναυλιών από συνεντεύξεις με μάρτυρες, βίντεο από τη σκηνή και ρωσικούς επίσημους λογαριασμούς και αναφορές των μέσων ενημέρωσης. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) είπε ότι 11 άτομα – συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων φερόμενων ως δραστών – συνελήφθησαν στην περιοχή Μπριάνσκ, περίπου 340 χλμ νοτιοδυτικά της Μόσχας, καθώς κατευθύνονταν προς τα σύνορα από τα οποία ήλπιζαν να διαφύγουν στην Ουκρανία. Το Κίεβο έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη σε αυτή την επίθεση.

Οι άνδρες, ντυμένοι με καμουφλάζ και αλεξίσφαιρα γιλέκα μάχης, έφτασαν στο Crocus περίπου στις 7:40 μ.μ. (τοπική ώρα) με ένα μίνι βαν, πήδηξαν από την πίσω πόρτα και κατευθύνθηκαν προς την είσοδο με τα όπλα τους, είπαν αυτόπτες μάρτυρες. Πυροβόλησαν απευθείας από τις γυάλινες πόρτες της κεντρικής εισόδου, ανοίγοντας πυρ ενάντια σε όποιον περνούσε από το δρόμο τους.

Δεκάδες πτώματα, μερικά σε λίμνες αίματος, κείτονταν ακίνητα στα μαρμάρινα πατώματα και στην κεντρική είσοδο. Ορισμένοι έσπασαν τα ενισχυμένα παράθυρα και κλείδωσαν τις εξόδους με τα χέρια τους, καθώς πυροβολισμοί αντηχούσαν γύρω από την αίθουσα, δυτικά του Κρεμλίνου. Αφού πυροβόλησαν τους ανθρώπους στην είσοδο, μπήκαν στην ίδια την αίθουσα, τη στιγμή που εκατοντάδες άνθρωποι έπαιρναν θέση για μία sold out συναυλία.

«Η συναυλία ακυρώνεται για τεχνικούς λόγους»

«Κάποιοι νόμιζαν ότι ήταν ένα είδος ειδικού εφέ», είπε στο Reuters μια μάρτυρας, η Αναστασία Ροντιόνοβα. «Τότε είδα με τα μάτια μου πως πέθαιναν άνθρωποι και άρχισαν οι πυροβολισμοί με αυτόματο όπλο. Το ένστικτό σου για αυτοσυντήρηση πρυτανεύει, τα μάτια σου ανοίγουν και σκέφτεσαι πού να τρέξω; Τότε κάποιος μας φώναξε: σηκωθείτε – μην ξαπλώνετε αλλιώς θα μας πυροβολήσουν όλους αμέσως»

Η Ροντιόνοβα είπε ότι κάποιοι άνδρες κατάφεραν να σπάσουν μια πόρτα στο δρόμο και διέφυγαν. Τα μεγάφωνα έλεγαν ότι η συναυλία ακυρώνεται για «τεχνικούς λόγους» και ο κόσμος κλήθηκε να φύγει από την αίθουσα.

Ένα βίντεο έδειξε ανθρώπους να ορμούν προς τις εξόδους καθώς οι επαναλαμβανόμενοι πυροβολισμοί αντηχούσαν πάνω από τις κραυγές. Οι επιτιθέμενοι πέρασαν μέσα από την αίθουσα συναυλιών στοχεύοντας και στη συνέχεια πυροβολώντας πολίτες με συνεχείς ριπές. «Άρχισαν να πυροβολούν εναντίον μας. Έπεσα κάτω στο πάτωμα«, είπε μια τραυματισμένη γυναίκα στο BRIEF από ένα κρεβάτι νοσοκομείου της Μόσχας. Σύρθηκε προς την έξοδο. «Ένα κορίτσι δίπλα μου σκοτώθηκε».

Το εύφλεκτο υγρό και η φονική πυρκαγιά

Κάποιοι έτρεξαν να γλιτώσουν. Άλλοι κρύφτηκαν πίσω από τα καθίσματα. Μια γυναίκα είπε στη φίλη της να ξαπλώσει πίσω από τα καθίσματα καθώς τα πυρά γίνονταν όλο και πιο δυνατά. Ρώσοι ερευνητές είπαν ότι οι άνδρες άρχισαν τότε να πυρπολούν το κτήριο. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι έριξαν κάποιο είδος υγρού σε καθίσματα και κουρτίνες σε πολλά σημεία πριν του βάλουν φωτιά.

Ορισμένοι πήδηξαν πάνω από τη φωτιά, με τα ρούχα τους να λιώνουν, για να γλιτώσουν από την πύρινη κόλαση που εξαπλώθηκε γρήγορα σε μια περιοχή 12.900 τετραγωνικών μέτρων, με αποτέλεσμα φλόγες και ένα νέφος μαύρου καπνού να υψωθούν στον νυχτερινό ουρανό της Μόσχας.

«Πυροβολούσαν. Ήμασταν σε μία μακρινή γωνία», είπε ο Αντρέι, στο Reuters. Μέσα σε λίγη ώρα η στέγη κατέρρευσε και εκατοντάδες πυροσβέστες έδιναν μάχη επί ώρες για να περιορίσουν τη φωτιά που κατέστρεψε ολόκληρη την αίθουσα. Έμειναν μόνο οι απανθρακωμένοι σιδερένιοι δοκοί στήριξης και τα ατσάλινα πλαίσια εκατοντάδων καθισμάτων.

Το κανάλι Baza Telegram, το οποίο είναι γνωστό για τις στενές του επαφές με τις ρωσικές ειδικές υπηρεσίες, ανέφερε ότι 14 πτώματα βρέθηκαν σε σκάλες εκκένωσης και 28 πτώματα βρέθηκαν σε μία από τις τουαλέτες. Βρέθηκαν σοροί ολόκληρων οικογενειών, νεκρές μητέρες να αγκαλιάζουν τα νεκρά παιδιά τους.

FSB: Οι συλληφθέντες προσπάθησαν να διαφύγουν στην Ουκρανία, γιατί έχουν «επαφές» εκεί

Σύμφωνα με την υπηρεσία πληροφοριών FSB, οι τέσσερις ύποπτοι συνελήφθησαν στην περιοχή Bryansk μετά την καταδίωξη οχήματος από την αστυνομία. Μετά την τρομοκρατική επίθεση, προσπάθησαν να διαφύγουν με αυτοκίνητο και να περάσουν τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα.

Οι δράστες είχαν επαφές στην Ουκρανία και γι’αυτό έσπευσαν να διαφύγουν εκεί, δήλωσε η FSB, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

«Αφού διέπραξαν την τρομοκρατική επίθεση, οι εγκληματίες σχεδίαζαν να διασχίσουν τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα και είχαν κατάλληλες επαφές στην ουκρανική πλευρά», αναφέρει η FSB σε ανακοίνωσή της, την οποία επικαλέστηκε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. Η FSB προσέθεσε, σύμφωνα με το πρακτορείο αυτό, ότι η επίθεση είχε σχεδιαστεί προσεκτικά, με όπλα που τα είχαν προηγουμένως «θάψει» σε κρύπτη. Μεταφέρθηκαν στη Μόσχα και συνεχίζεται η αναζήτηση συνεργών.

Την πληροφορία για τους 4 είχε επιβεβαιώσει νωρίτερα, Ρώσος βουλευτής ανέφερε πως δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην περιφέρεια Bryansk της Ρωσίας. Άλλοι ύποπτοι διέφυγαν σε κοντινό δάσος πεζή, πρόσθεσε ο ίδιος.

«Κατά τη διάρκεια της καταδίωξης, έπεσαν πυροβολισμοί και το αυτοκίνητο ανατράπηκε. Ένας τρομοκράτης συνελήφθη επί τόπου, οι υπόλοιποι διέφυγαν στο δάσος, όμως ένας δεύτερος ύποπτος εντοπίστηκε και συνελήφθη περίπου στις 3:50 π.μ. Η έρευνα για τους υπόλοιπους συνεχίζεται», ανέφερε ο βουλευτής σύμφωνα με το Reuters, όπως εντατικά συνεχίζεται και η έρευνα που θα αποκαλύψει τη «βάση υποστήριξης» των τρομοκρατών, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Πανικόβλητος ένας συλληφθείς για την τρομοκρατική επίθεση

Στη δημοσιότητα δόθηκε ένα βίντεο στο οποίο φαίνεται να έχει συλληφθεί και να ανακρίνεται ένας ύποπτος για την τρομοκρατική επίθεση που συγκλόνισε χθες τη Μόσχα, με τον μέχρι τώρα απολογισμό να μετρά πάνω από 140 νεκρούς και άλλους τόσους τραυματίες.

Ειδικότερα, οι υπηρεσίες επιβολής του Νόμου στη Ρωσία φέρονται σύμφωνα με το Nexta να έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο από την ανάκριση ενός εκ των υπόπτων για την επίθεση. Ο ύποπτος φέρεται να είναι υπήκοος του Τατζικιστάν, ο οποίος προσπάθησε να κρυφθεί πίσω από ένα δέντρο. Να σημειωθεί πως η αυθεντικότητα των βίντεο, δεν έχει διασταυρωθεί.

Να σημειωθεί πως στο βίντεο φαίνεται ο ύποπτος συλληφθείς να τρέμει καθώς απαντά στις ερωτήσεις που του υποβάλλουν.

Συγκεκριμένα, παραδέχτηκε, μεταξύ άλλων, πως αυτοί που τον στρατολόγησαν, του έταξαν μισό εκατομμύριο ρούβλια για να σκοτώσει όλους τους ανθρώπους, που βρίσκονταν στην αίθουσα του συναυλιακού χώρου (5.400 δολάρια), ενώ είχε φροντίσει να πάρει προκαταβολικά – μέσω τραπεζικής κάρτας – τα μισά από αυτά.

Παράλληλα, ανέφερε πως έφτασε στη Ρωσία από την Τουρκία, όπου βρισκόταν για σπουδές, στις 4 Μαρτίου. Όταν ρωτήθηκε για την τραπεζική κάρτα, είπε πως την έχασε κάπου στο δάσος, όταν προσπάθησε να διαφύγει, ενώ όταν ρωτήθηκε για τα άτομα που τον στρατολόγησαν, είπε πως δέχτηκε κάποιες ανώνυμες πληροφορίες μέσω Telegram για το σημείο στο οποίο θα έβρισκε τα όπλα.

Το ISIS έχει αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις…

Η τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος έδωσε στη δημοσιότητα το μεσημέρι του Σαββάτου, μέσω μιας ανάρτησης του ενημερωτικού της δικτύου, Amaq, στο Telegram, μια φωτογραφία όπου, όπως υποστηρίζει, απεικονίζονται οι τέσσερις δράστες της επίθεσης στη Ρωσία, στην οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 133 άνθρωποι.

Στην ανάρτηση – που αφήνει να εννοηθεί πως οι δράστες δεν έχουν εντοπιστεί – αναφέρεται πως η επίθεση στη Ρωσία διαπράχθηκε στο πλαίσιο του “πολέμου που μαίνεται” μεταξύ του Ισλαμικού Κράτους και των χωρών που πολεμούν το Ισλάμ.

«Μαχητές του Ισλαμικού Κράτους επιτέθηκαν σε μεγάλη συγκέντρωση χριστιανών στην πόλη Κρασνογκόρσκ, στα περίχωρα της ρωσικής πρωτεύουσας, Μόσχας, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας εκατοντάδες και προκαλώντας μεγάλες καταστροφές στον τόπο πριν αποσυρθούν με ασφάλεια στις βάσεις τους» τονίζεται σε άλλο σημείο και προστίθεται πως «εισέβαλαν οπλισμένοι με πολυβόλα, πιστόλια, μαχαίρια και βόμβες στην αίθουσα συναυλιών και τρεις άρχισαν να πυροβολούν ανθρώπους, ενώ ο τέταρτος έβαλε φωτιά στο χώρο».

Με τον τρόπο αυτό, το Ισλαμικό Κράτος απαντά, στην ουσία, στην αρχισυντάκτρια του Russia Today, η οποία τόνισε νωρίτερα πως «δεν είναι δουλειά του ISIS, αλλά των Ουκρανών, το αιματοκύλισμα στον συναυλιακό χώρο».

Να τονιστεί ότι και αντιρωσικά μέσα ενημέρωσης στο διαδίκτυο, όπως το NEXTA δεν επιβεβαιώνουν την αυθεντικότητα της φωτογραφία

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin και ο Λευκορώσος ομόλογός του Alexander Lukashenko επιβεβαίωσαν την ετοιμότητά τους να συνεργαστούν στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν.

Michel, Scholz, Cameron καταδικάζουν την «φρικτή επίθεση κατά αθώων» και συλλυπούνται τις οικογένειες, αλλά όχι τον Putin

Η απώλεια αθώων ζωών οπουδήποτε είναι μια ανθρώπινη τραγωδία, υποστηρίζουν οι αξιωματούχοι της Ευρώπης, μεταφέροντας τον αποτροπιασμό τους για την επίθεση στο Crocus City Hall στην Μόσχα. O Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση και εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες των θυμάτων. «Καταδικάζω τη φρικτή τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα. Η απώλεια αθώων ζωών οπουδήποτε είναι μια ανθρώπινη τραγωδία και τα συλλυπητήριά μου είναι στα θύματα και τις οικογένειές τους», αναφέρει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με ανάρτηση του στο Twitter.

Γερμανία

Και ο καγκελάριος της Γερμανίας Olaf Scholz καταδίκασε «την τρομερή τρομοκρατική επίθεση κατά αθώων θεατών σε συναυλία στη Μόσχα», σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό των ρωσικών αρχών. «Σκεφτόμαστε τις οικογένειες των θυμάτων και όλους τους τραυματίες», πρόσθεσε ο Scholz σε μήνυμά του που αναρτήθηκε στο Twitter. Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Annalena Baerbock καταδίκασε επίσης τη «δειλή και απάνθρωπη τρομοκρατία, όπου κι αν βρίσκεται», δηλώνοντας ότι είναι στο πλευρό των οικογενειών των θυμάτων. «Αθώοι άνθρωποι που ήθελαν απλώς να πάνε σε μια ροκ συναυλία δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ», ανέφερε σε ανάρτησή της στο X. «Είμαστε με όλη την καρδιά μας με τους κατοίκους της Ρωσίας». Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Robert Habeck εξέφρασε επίσης τα «συλλυπητήριά του στα θύματα και στις οικογένειές τους», και ζήτησε «να πέσει γρήγορα φως στο πλαίσιο» αυτής της επίθεσης.

Βρετανία

Παράλληλα και ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας καταδίκασε σήμερα με τον εντονότερο τρόπο «τη φονική τρομοκρατική επίθεση» που διαπράχθηκε κοντά στη Μόσχα. «Η Βρετανία καταδικάζει με τον εντονότερο τρόπο την φονική τρομοκρατική επίθεση», σημείωσε ο David Cameron σε ανάρτησή του επίσης στην πλατφόρμα X. «Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια (…) στις οικογένειες των πολλών θυμάτων. Τίποτε δεν δικαιολογεί μια τέτοια πράξη βίας», πρόσθεσε.

Ερντογάν

Ξεκάθαρη θέση για την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα πήρε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταδικάζοντας τα όσα συνέβησαν και επισημαίνοντας πως η τρομοκρατία είναι «κοινός εχθρός της ανθρωπότητας».

Ειδικότερα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε το Σάββατο την «ειδεχθή τρομοκρατική επίθεση» σε αίθουσα συναυλιών της Μόσχας που άφησε πίσω του τουλάχιστον 140 νεκρούς. «Καταδικάζουμε σθεναρά αυτήν την αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση που στοχεύει αθώους πολίτες», είπε ο Ερντογάν σε δημόσια συγκέντρωση στην πρωτεύουσα Άγκυρα. Συμπλήρωσε πως «η τρομοκρατία είναι απαράδεκτη από ποιον προέρχεται ή ποιος είναι ο δράστης».

Το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρει ότι ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία συμμερίζεται τον πόνο της Ρωσίας, προσθέτοντας: «Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια στην τρομοκρατία, τον κοινό εχθρό της ανθρωπότητας».

Να σημειωθεί πως ο πρόεδρος της Τουρκίας έχει καταβάλει σημαντική διπλωματική προσπάθεια για να προσπαθήσει να μεσολαβήσει μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας από την πλήρη εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022. Η Τουρκία συνέβαλε καθοριστικά στη σύναψη συμφωνίας για τον διάδρομο σιτηρών.

ΗΠΑ: Τρομερό περιστατικό – Δεν συνδέεται με κάποιο τρόπο η Ουκρανία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μέσω σχολίου του Λευκού Οίκου καταδίκασαν κι επίσημα την πολύνεκρη επίθεση στο συναυλιακό χώρο στη Μόσχα, χαρακτηρίζοντάς την ως ένα «τρομερό» περιστατικό.
«Οι εικόνες είναι απλά φρικτές και είναι δύσκολο να τις παρακολουθήσει κανείς», τόνισε σχετικά στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας John Kirby.
Ο εκπρόσωπος του Biden επέμεινε επίσης ότι οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν καμία πληροφορία για την επίθεση, ούτε πιστεύουν ότι συνδέεται με κάποιο τρόπο με την Ουκρανία.

Interpol: Καταδικάζουμε την τρομοκρατική επίθεση στην Μόσχα, θα παράσχουμε υποστήριξη

Η Interpol είναι έτοιμη να παράσχει υποστήριξη στην έρευνα της τρομοκρατικής επίθεσης στο Δημαρχείο Crocus, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Interpol Jurgen Stock στο κοινωνικό δίκτυο X.

«Καταδικάζω έντονα την επίθεση στο Δημαρχείο Crocus, η οποία ήταν μια τρομερή πράξη κατά αθώων πολιτών. Οι σκέψεις μας είναι με τα θύματα, τις οικογένειες και τους φίλους τους. Η Interpol είναι έτοιμη να παράσχει υποστήριξη στην έρευνα που διεξάγεται από τις ρωσικές αρχές”» τόνισε ο Jurgen Stock.

Λουλούδια και κεριά στην πρεσβεία και το προξενείο της Ρωσίας για την τρομοκρατική επίθεση

Μετά την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 140 ανθρώπους και άφησε πίσω της άλλους τόσους τραυματίες, πλήθος κόσμου συρρέει στη πρεσβεία της Ρωσίας στην Αθήνα για να αφήσει λουλούδια και αναμμένα κεριά.

Την ίδια ώρα, λουλούδια, κεριά και σημειώματα συμπαράστασης στον ρωσικό λαό, αφήνουν από νωρίς το πρωί, πολίτες στο προξενείο της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη στην οδό Δημοσθένους στο κέντρο της πόλης.

Δεκάδες πολίτες με αυτόν τον τρόπο καταδικάζουν την αιματηρή επίθεση στη Μόσχα.

«Θρηνούμε», αυτό είναι το συγκινητικό μήνυμα γραμμένο σε σημείωμα στα ρωσικά, ενώ ακριβώς από κάτω αναγράφεται η ημερομηνία της τρομοκρατικής επίθεσης (22/3/2024) αλλά και η Μόσχα.

PrimeNews.

Back to top button