Διεθνή

Η Τουρκία απαγόρευσε τη διέλευση του Βοσπόρου και των Στενών των Δαρδανελίων σε όλα τα πολεμικά πλοία!

Η Τουρκία απαγόρευσε τη διέλευση του Βοσπόρου και των Στενών των Δαρδανελίων σε όλα τα πολεμικά πλοία, που ανήκουν σε «παράκτιες χώρες ή μη της Μαύρης Θάλασσας», ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

“Εχουμε προειδοποιήσει τις παρόχθιες χώρες ή μη να μην στείλουν πολεμικά πλοία μέσω της Μαύρης Θάλασσας. (…) Εφαρμόζουμε τις διατάξεις της Σύμβασης του Μοντρέ”, που αναθέτει στην Άγκυρα τη διαχείριση της πρόσβασης σε αυτές τις δύο θαλάσσιες διαδρομές, είπε ο υπουργός.

«Αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε τη Σύμβαση του Μοντρέ με τέτοιο τρόπο ώστε να αποτρέψουμε την κλιμάκωση της κρίσης», δικαιολόγησε την απόφασή του ο Ερντογάν μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου.

Το Κίεβο ζήτησε από την Άγκυρα από την πρώτη μέρα της σύγκρουσης να εμποδίσει η Τουρκία, σύμμαχός της, τη διέλευση ρωσικών πλοίων – κάτι που αρνήθηκε να κάνει.

Η Συνθήκη του Μοντρέ εγγυάται την ελεύθερη κυκλοφορία σε αυτές τις δύο διαδρομές, αλλά παρέχει στην Τουρκία (άρθρο 19) το δικαίωμα να εμποδίζει τα πολεμικά πλοία στα στενά σε περιόδους σύγκρουσης, εκτός εάν πρέπει να επιστρέψουν στις βάσεις τους και εάν αισθανθεί ότι απειλείται.

Αυτό το κείμενο δεν ισχύει μόνο για τους εμπόλεμους αλλά για όλους, προειδοποίησε ο υπουργός το βράδυ της Δευτέρας.

«Η Ρωσία μας ρώτησε αν επρόκειτο να εφαρμόσουμε τη Σύμβαση του Μοντρέ αν χρειαστεί: τους είπαμε ότι θα την εφαρμόσουμε λέξη προς λέξη», πρόσθεσε.

Η Άγκυρα είχε αρχικά προσωρινά εξηγήσει ότι οι «ειδικοί» της μελετούσαν «αν υπάρχει εμπόλεμη κατάσταση από νομική άποψη» που την εξουσιοδοτεί να διεκδικήσει τα προνόμιά της σύμφωνα με τη Σύμβαση του Μοντρέ.

Μετά τη θετική τους απάντηση, ο κ. Τσαβούσογλου ανακοίνωσε το απόγευμα της Κυριακής την αυστηρή και απόλυτη τήρηση της συνθήκης.

Ο αρχηγός του Τούρκικου κράτους, ωστόσο, επανέλαβε τη Δευτέρα ότι θεωρεί «απαράδεκτη την επίθεση της Ρωσίας στο ουκρανικό έδαφος» και «χαιρέτισε τον αγώνα της ουκρανικής κυβέρνησης και λαού».

dimpenews.com

Back to top button